V minimalismu platí jedno hlavní pravidlo – méně je více. Každý z nás preferuje jiné pracovní podmínky. Všichni se však shodneme na tom, že vhodné pracovní místo podporuje naši efektivitu a produktivitu. Musíte si dvakrát promyslet, co do své kanceláře umístíte. Minimalismus se drží jemných zemitých a přírodních barev. Červené zdi s oranžovými ornamenty si proto musíte rozmyslet, pokud chcete minimalistický home office. Jak začít zařizovat minimalistickou pracovnu?

Stůl

Stůl je základním komponentem každého pracovního místa. Můžete si vybrat větší, menší stůl, stůl do tvaru L nebo U. Výběr je jenom na vás. Co hraje v minimalisme roli, je jeho převedení. Váš pracovní stůl by měl být jednoduchý a bez skleněných povrchů. Držet byste se měli barev jako jsou bílá, černá, sivá, případně tmavě hnědá.

Vyhnete se těžkým masivním stolem. Nejlíp uděláte, když se rozhodnete pro stůl na nůžkách. Jednoduché linie vám opticky nezaplní celou místnost. Dbejte o to, aby byla vaše kancelář vzdušná. Stejně se snažte svůj psací stůl zbytečně nezahltit.

Tip:
Pokud jste zastáncem zdravého životního stylu, místo klasického stolu si zvolte „standing desk“. Jde o polohovatelný stůl, při kterém stojíte. Zdá se vám neuvěřitelný používat notebook ve stoje? Za vyzkoušení nic nedáte.

Židle

Dejte si pozor na dlouhý, několik hodinové sezení za počítačem. Vyhnete se tak chronickým bolestem zad. Když nemáte na výběr, odměňte své tělo alespoň vhodnou ergonomickou kancelářskou židli a kvalitním spánkem. Opět se raz držte základní barevní škály. Stejně se zaměřte na židli na nůžkách, pokud si nezvolíte klasickou kancelářskou židli. Vyhnete se mohutným koženým křeslům.

Pracovní stůl se židlí (zdroj: Shutterstock)

Odkládací prostor

Uklizený stůl rovná se uklizená mysle. Když nemáte ve svém pracovním království žádnou skříň nebo komodu, nezoufejte. Určitě vám pomůže, když budete mít nějakou zásuvku ve stole. Zaměřte se však na minimalistické zakladače a boxy. A když se vyhrajete s jejich materiálem a barevným provedením, raz – dva poslouží jako dekorace.

Věděli jste, že...
… minimalistickým životním stylem nepomáháme jenom sobě, naší peněžence, ale i životnímu prostředí? Věděli jistě, že v Americe lidi běžně utrácejí za nákup zbytečných věci až 1,2 bilionu dolarů?

Osvětlení

Zajisté si obstarejte stolní lampu. Na vašem pracovním stole by se měla vyjímat jednoduchá bílá nebo černá lampička. Její noha může být pokojně vyrobená z dřeva nebo kovu. Nic nezkazíte ani, když bude její provedení z dřeva bez barevného. Příjemným zpestřením vašeho pracovního místa může být žárovka spuštěna z vrchu. Nezapomeňte na dostatečné silné centrální osvětlení. Světlo by mělo být chladnější. Teplé žluté světlo má totiž tendenci uspávat. A to se předci při práci nechce.

Stolní lampa v pracovně (zdroj: Shutterstock)

Dekorace

Posledním krokem jako zútulnit váš home office jsou dekorace. Pořád se však držíme minimalistického pravidla – méně je více. Vhodné jsou jednoduché obrazy, v jemných barvách. Nic nezkazíte ani květy ve váze. Nakonec doklepněte interiér kobercem. Může to být jenom běhoun nebo okrouhlý koberec. Důležité je držet se ve světlých barvách. Jinak se může stát, že vám koberec opticky zmenší kancelář.

Dekorace na stole (zdroj: Shutterstock)

Závěr

Minimalismus neznamená, že se všeho zbavíte a vám zůstane v kanceláři jenom stůl a židle. Právě naopak. Znamená to, že si dobře promyslíte co potřebujete a co je zbytečné. A tak se z vaší kanceláře nestane skladiště.

logo MessengerPoslat Messengerem