Pro vydatný a pohodlný spánek není důležité jen to, kdy jdete spát a jestli máte na spaní klid, ticho a tmu. Velmi významnou roli sehrává vaše postel, resp. matrace. Její správná volba je klíčem k tomu, abyste si skutečně pořádně odpočinuli a ráno se budili plni energie do dalšího dne. Zejména velikost postele je faktorem, který řada lidí podceňuje, ale ve skutečnosti je velmi zásadní.

Platí, že správné rozměry vaší matrace by měly odpovídat vašim tělesným proporcím. Na co byste měli při výběru pamatovat, abyste zvolili správně?

Délka matrace

Pojďme se nejprve podívat na délku matrace. Tu vždy volte dle své výšky a k té připočtěte alespoň 20 cm. Běžně se setkáváme s matracemi o délce 200 cm, ale rozhodně se dají sehnat i prodloužené varianty ve velikosti 220 cm. Pokud jste náhodou skutečný dlouhán, nebojte se nechat si vyrobit matraci na míru, nebudete litovat. Sice vás to vyjde o něco dráž než běžná sériová výroba, ale představte si, že už nikdy nebudete muset spát skrčení a nikdy vám nebudou ven čouhat nohy. Takový spánek jistě bude daleko lepší a kvalitnější a celý váš život tím pádem bude profitovat z vaší investice.

Šířka matrace

Stejně důležitá je také šířka matrace. Za nejmenší vhodnou šířku bývá považováno 90 cm pro jedno lůžko. U dvoulůžek pak máte obvykle na výběr mezi jednou celou matrací, která by měla mít šířku minimálně 160 cm, ale klidně i více, a klasickými dvěma matracemi, jež obvykle jsou v běžné šířce 90 cm. Volbu je ale možné nechat zcela na vás. Někteří rodiče, kteří třeba spí s malými dětmi společně, volí ještě větší rozměry, aby byl spánek pro všechny skutečně pohodlný. Pokud kupujete dvě oddělené matrace, ujistěte se především, že jsou stejně vysoké.

Zdroj: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Výška matrace

Výšku vaší matrace ovlivňuje zejména to, z čeho je složená. Obvyklá výška bývá okolo 20 cm, ale platí, že vysoká matrace je vždy lepší volbou. Příliš nízké matrace mají tendenci se velmi brzy proležet a neposkytují dostatečný komfort. Vyšší matrace jsou obecně pohodlnější a zvyšují celkovou výšku ložné plochy. Vyšší matrace může udělat radost také starším lidem, pro které tak může být vstávání z postele výrazně komfortnější. Správnou výšku postele obvykle jednoduše poznáte tak, že se na postel posadíte a v této poloze pohodlně dosáhnete nohama na zem a kolena máte v pravém úhlu. Pro starší osoby může být úhel i mírně větší, ale rozhodně by neměli z postele seskakovat.

Klíčový je i rám postele

Doteď jsme brali v úvahu hlavně velikost matrace, ale pro správné spaní je neméně podstatný také rám postele. Velikost postele je samozřejmě nutné volit také dle rozměrů ložnice. Nejčastější velikost pro dvoulůžko je 180 × 200 cm. Důležitá je také výška bočnice a hloubka, ve které se nachází rošt. Mějte se při nákupu postele na pozoru a ujistěte se, že matrace bude do rámu zapuštěná nejméně z 1/3, aby dobře držela na místě a nikam se neposouvala.

Zdroj: Photographee.eu/Shutterstock.com

Jak vybrat rošt?

Běžně se rošty vyrábí o něco málo užší a kratší, než je jejich udávaný rozměr. Je to z toho důvodu, abyste je mohli pohodlně umístit do postelové konstrukce. Běžně je možné setkat s pevným laťovým, pevným lamelovým, nebo polohovacím roštem. Je třeba pamatovat na to, že pružinová matrace není vhodná na polohovací rošty, ale bez potíží je možné ji použít na laťové či lamelové rošty nebo i na pevnou perforovanou desku.

V případě desky je však nutné zajistit její správné odvětrávání. I kvalita roštů je pro pohodlný spánek zcela zásadní, a proto jejich vhodný výběr nenechte na náhodě. Je důležité, aby rošty dokázaly reagovat na odlišnou tíhu těla v jeho jednotlivých částech a aby odpovídaly na měnící se nároky během několika let.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem