Společné stolování je po staletí podstatnou součástí rodinného života. Jídelní stůl – jídelna – má proto v každém bytě zvláštní postavení a zaslouží si náležitou pozornost při zařizování bytu.

Samostatnou jídelnu dnes najdeme v málokterém domě, jednoznačným trendem je stolování spojené s obývacím pokojem, případně i s kuchyní v jeden celek. Jídelní kout se doporučuje umístit co nejblíže kuchyni tak, aby obsluha a úklid použitého nádobí stály co nejméně času a námahy. Nejčastěji tvoří jídelna předěl mezi kuchyní a sezením, případně nachází své místo v zákoutí blízko kuchyně nebo v zimní zahradě. Kromě vzdálenosti od kuchyně je určitě důležité mít při stolování dostatek světla, pěkný výhled a nepřekážet provozu domácnosti (nedívat se do zdi sousedovy garáže či do tmavé chodby, ani nezasahovat do hlavního průchodu ke schodišti a podobně).

Dimenze jídelního stolu

Malé stolování: domácí barový pult má hloubku 35–40 cm, na jedno místo se počítá s šířkou 60 cm. Malý jídelní stůl pro 4 osoby by neměl být menší než 120 x 70/80 cm.

Velké stolování: hloubka tabule 90 cm a více, doporučená šířka 70–80 cm na osobu. Pohodlná tabule pro 4 osoby má rozměry 160 x 90 cm, pro 6 osob 180 x 90 cm (sedí se podél všech 4 stran stolu) nebo 200 x 90 cm (sedí se po 2 stranách stolu). Kruhový jídelní stůl pro 4 osoby má průměr 100–110 cm, na trhu jsou také stoly oválné a atypických tvarů.

Až najdete optimální místo, důstojné pro srdce rodinného života, zvažte, zda se tam jídelní stůl pohodlně vejde i s usazenou společností, kudy se bude ke stolu přicházet, kudy se budou přinášet pokrmy atd. Záleží nejen na tvaru a rozměrech stolu, ale i na typu a velikosti židlí. Polokřesílka a těžké masivní židle vyžadují větší plochu než běžné výrobky. Také vaši rodiče a prarodiče budou potřebovat více místa, aby se mohli cítit pohodlně. 

Plně obsazený obdélníkový stůl pro čtyři osoby zabere prostor nejméně 160 x 200 cm (+ volný průchod o šířce 80 cm alespoň z jedné strany). Kruhový jídelní stůl pro čtyři osoby zabere 200 x 200 cm, u rozkládacího stolu ponechte navíc odpovídající volnou plochu. Součástí jídelny může být také příborník, skříň na sklo či bílé nádobí. I ty si žádají dostatečný prostor a volný přístup.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Do jídelny určitě patří svěží barvy. Žlutá podporuje chuť k jídlu, oranžová dodává teplou atmosféru a energii. Optimismus a chuť do života podporuje také jarní zeleň. Ukázka je z nové kolekce Primalex Fortissimo.Vybíráme nábytek

Základním pravidlem výběru jsou pohodlí, dobrá stabilita a trvanlivost jak stolu, tak židle. Vždy zvažte vlastní potřeby a vyzkoušejte na vlastní kůži. Katalogové fotky ušlechtilého skleněného stolu vás jistě nadchnou, ale až se o něj opře vaše osmdesátiletá tchyně, možná budete jiného názoru. Ještě větší nebezpečí, že „narazíte“, hrozí u židlí (vybrat židli správné výšky a tvaru, a navíc pěknou, je doslova věda). Samostatnou kapitolu tvoří stolování s malými dětmi – k požadavkům na pohodlí a stabilitu se přidává ještě bezpečnost a snadná údržba, takže skleněný nábytek či čalounění z bílé kůže si dobře rozmyslete. Aktuálními trendy v designu nábytku jsou jednoduché tvary a čisté linie, přírodní dřevo, případně MDF desky opatřené lakem s vysokým leskem či dezénem dřeva.

Malé a velké stolování

K vhodným řešením patří možnost využívat dvojí stolování. Pro rychlou snídani či menší občerstvení a kávu se hodí „malé stolování“ přímo v kuchyni (ve formě barového pultu či jídelní plochy přímo navazující na varné centrum), zatímco společné rodinné obědy, večeře a hostiny s přáteli se odehrávají u velkého jídelního stolu, kde se nemusíte tísnit a pohodlné židle či polokřesla „unesou“ i několikahodinové hodování.

Dobré užitné vlastnosti i krásný vzhled nabízejí stoly s masivními deskami, opět se začínají vyrábět typy s jednou centrální nohou, které pamatujeme z dob našich babiček. Rodinná večeře v šeru stínů možná vypadá dobře na obrazech starých mistrů, na stolování je však třeba dobře si posvítit. Kromě dostatečně velkého okna proto nezapomeňte na osvětlení přímo nad stolem, nejlépe stahovací lustr uprostřed tabule či podélné svítidlo nad dlouhou tabulí. Dobrou chuť!

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem