Chcete-li, aby na vás vaše dítě od začátku vidělo a „sedělo“ spolu s vámi důstojně u stolu, měli byste mu vybrat tu správnou jídelní židličku.

Slavné židle Series 7 (FRITZ HANSEN) tentokrát v provedení pro děti, 9 barevných verzí, 3 druhy dřeva, zde jasanové dřevo, odstín žlutá a oranžová, výška sedáku 32 cm, rozměry 40 x 42 x 60 cm, cena 12 574 Kč, FRITZ HANSEN.Možná vás překvapí, že existují židle, které bude vaše dítě moci používat celý život a pak je ještě předat další generaci. Jedním z takových věčných designů je židlička Tripp Trapp navržená norským designérem Peterem Opsvikem v roce 1972 pro značku Stokke. Jednoduchý vtip spočívá v soustavě pravidelných zářezů na nosné konstrukci židle, v nichž se podle potřeby posouvá sedák a opěrka nohou. Za více než čtyřicet let vylepšil výrobce základní model o řadu doplňků.

Pro nejmenší děti je určená skořápka New Born, pro batolata od 6 měsíců do tří let kapsa Baby Set. Svobodu a bezpečnost malých parašutistů zaručují popruhy s čtyřbodovým jištěním. Od narození dítěte můžete používat také nejvyšší dětskou židli na světě nazvanou Fresco značky Bloom. Pohodlné vajíčko, v němž bude vaše novorozeně působit, jako by se právě vylíhlo, potěší řadou praktických funkcí.

Skořápka má tři pozice náklonu a slouží tak dětem až do hmotnosti 36 kg. Výška sedu se přitom může pohybovat od 78 do 91 cm, takže dítě s vámi může stolovat i u barového pultu. Další dlouhodobou investici představuje židle Zaaz značky Nuna. Je testovaná pro použití v extrémních podmínkách, vydrží zatížení až 900 kg a více než milion cyklů použití.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Design pro začátečníky

Jídelní židle Fresco Chrome (BLOOM), výška sedáku 78–91 cm, pro děti od narození do školního věku, nosnost 0–36 kg, otočná o 360 °, pneumatické nastavení výšky, kombinace vysoce odolného plastu a nerezové oceli, cena 11 927 Kč + startovací sada se sedací podložkou 2 765 Kč, DĚTSKÝ DŮM.Většina renomovaných výrobců designových ikon myslí i na děti. Tak například Kartell vyrábí menší variantu Starckova křesla Louis Ghost nazvanou Lou Lou Ghost, Fritz Hansen dělá zmenšenou Series 7 a od roku 1999 je k dostání i dětská miniatura pantonky. Na trhu najdete miniverzi křesílka Butterfly, repliky židlí Eames DSR i DSW, český Ton i německý Thonet vyrábějí zmenšeninu slavné židle No 14. Thonet navíc nabízí elegantní design Marta Stama z roku 1931 – S 43. Za pozornost stojí také koncept s vtipným názvem Mee Too, který pro malé zákazníky průběžně rozšiřuje italská značka Magis.

Židle Ovo (MICUNA), 6 měsíců až 3 roky, lze předělat na dětské křesílko, cena od 8 795 Kč, KOŘAN NÁBYTEK.Jednoduchá řešení

Úkol, jak dostat samostatně sedící děti na úroveň „dospělého“ stolu, má také snadná, mobilní řešení. Skvělým počinem jsou ergonomicky tvarované podsedáky americké značky Baby Smart. Vyrobené jsou ze speciální neklouzavé, hřejivé a antialergenní pěnové hmoty Cooshee. Jiný, ale překvapivě funkční způsob řešení nabízí i regulátor a stabilizátor výšky židle Kaboost. Je vhodný k nastavení všech typů židlí vyjma kolečkových. Zvyšuje stabilitu židle a drží i při přenášení, dovoluje nastavit dva stupně regulace výšky.

text: Hana Doležalová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem