Široký sortiment výrobků a technologií nám dává možnost vytvořit z koupelny takřka ideální prostor pro odpočinek a relaxaci. Dva uznávaní designéři Reiner Moll a Sebastian Conran nám prozradili, jaké tvary, materiály a barvy dodají koupelnám kouzlo římských lázní.

Vanu Aveo lze vybavit masážním systémem, který poskytne opravdový požitek jak tělu, tak oku. Masážní systém může fungovat podle zón nebo v postupných vlnách od chodidel až po krk a záda. Tlak vody i frekvenci lze průběžně přizpůsobovat. Pro efektivnější účinek lze měnit směr proudu a zvyšovat masážní sílu přidáním vzduchu do difuzních trysek. Trysky je možné naprogramovat a spustit odděleně.Reiner Moll doporučuje volit čisté linie a prosté geometrické tvary, které vyzývají k různým kombinacím a ponechávají prostor pro individuální projev. Jako příklad univerzálního sortimentu uvádí umyvadla Loop či minimalisticky působící série Subway (vyrábí Villeroy & Boch).

Součástí kolekce je i koupelnový nábytek a armatury Moll. „Baví mě znovu a znovu objevovat jednoduchost, nadčasové siluety, puristické materiály a prosté tvary,“ vysvětluje na příkladu koupelnové řady Loop & Friends. Kruhové linie rozšiřuje o čtverec, obdélník, trojúhelník a elipsu a vzniká téměř dokonalý výběr, který přímo vybízí k nejrůznějším variacím. Novým trendem v koupelnách jsou také barvy. „Více barvy, více chuti, více života…“ cituje Reiner Moll své nové motto.

„Mini koupelna“ Guest je složena z umyvadlového kontejneru, zrcadla, osvětlení, poličky a umyvadla. Unikátní oblé tvary skříňky nabízené ve variantě bříza – wengé nebo lakované v barvě range ve stejném provedení je nabízena také zrcadlová polička.A co je tak zvláštního na jeho pozitivní a optimistické keramice? Z vnější strany vypadá jako prostá bílá a teprve pohled dovnitř odhaluje to pravé barevné potěšení. Může to být třeba povzbuzující krémově žlutá nebo osvěžující zelená, umyvadlo s dekorem veselé slunečnice nebo s uklidňujícími vlnkami či barva hebce mazlivá růžová pro pohlazení na duši. Vše se rozvíjí v barevnosti a variabilitě nových tvarů, kruhové linie ustupují, do hry se dostává čtverec, obdélník, trojúhelník a elipsa.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Organický design

Umyvadlo Body je ukázkou italského koupelnového designu, je vyrobeno z materiálu K-PLAN – materiál složený z vysokého procenta přírodního plniva s nízkým podílem akrylátové polyesterové pryskyřice. Velice příjemný na dotek, vhodný pro výrobu umyvadel, van a sprchových vaniček. www.mastella.it.Druhý designér, Sebastian Conran z londýnského designérského studia Conran & Partners, označuje za svůj inspirační zdroj „obyčejné“ bílé vejce. Nejpatrnější je to na kolekci nazvané Aveo, kterou navrhl pro Villeroy & Boch. Výrazná estetika se pojí s promyšlenou šířkou celého koupelnového programu.

Keramické prvky zde doplňuje nábytek z bambusu nebo z ořechu bez zbytečných úchytů a kování. Srdcem kolekce je působivá vana, která může být jak volně stojící, tak zapuštěná, na přání vybavená masážním systémem. Inspirace římskými lázněmi je tady patrná zvláště u relaxačních prvků.

text: Vlastimil Růžička, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem