Pokroky v oblasti technologií umožňují designérům kuchyní stále více experimentovat. Díky tomu můžeme mít například kuchyň plnou keramických povrchů, které nikdy nepopraskají, skla, které se nerozbije, nebo dřeva, které dobře odolává vlhkosti i vysokým teplotám.

Kuchyň Mood (Scavolini), lakovaná dvířka ve vysokém lesku v odstínu Alaska Blue a z melaminu s dekorem kartáčovaného modřínu, cena 300 330 Kč. www.decoland.cz.Než se rozhodnete pro to, jaký povrch kuchyňského nábytku zvolíte, dobře si rozmyslete, jaké jsou vaše nároky a potřeby, jak často a jakým způsobem kuchyň využíváte a také kolik péče jste ochotni věnovat údržbě. To vše se samozřejmě odvíjí od kvality a vlastností jednotlivých materiálů.

Není všechno dřevo…

Dřevěné povrchy mají schopnost zútulnit interiér, a proto jde o jeden z nejrozšířenějších materiálů v kuchyni. Dřevo je však známé svou tvarovou a barevnou nestálostí a náchylností k poškození. Skvrny od vody, horkého hrnce nebo vrypy po noži trvale narušují jeho vzhled. Vzdát se příjemného vzhledu tohoto materiálu však nemusíte. Alternativou je například nábytek z biodesky lepené ze tří dřevěných vrstev kladených přes sebe, což zabraňuje kroucení, nebo nábytek ze dřeva kombinovaného s dýhou.

Chvála syrovosti

Dřevěné povrchy už nejsou výsadou rustikálních kuchyní. Uchylují se k nim i výrobci, jejichž doménou byl dosud jen nerez a vysoký lesk. Trendem je povrchová úprava kartáčováním, kdy se z povrchu masivu odstraní měkká vlákna a povrch je pak zvrásněný. Můžeme se setkat i s tzv. katrovaným dřevem, na jehož povrchu se vytvářejí zářezy napříč vlákny, takže vypadá jako hrubě opracované katrem.

Model Old Cottage Eiche (Ballerina Küchen), umělý povrch imitující patinované dřevo, cena od 17 460 Kč/bm. www.ballerinakuchyne.cz.Velmi věrně působí imitace dřeva na laminovaných deskách (MDF), jejichž základem jsou desky z dřevotřísky, na nichž je nanesena vrstva melaminové pryskyřice a dekoračního papíru, které jsou zalisovány pod vysokým tlakem. Další možností úpravy je nalisování PVC fólie nebo lakování. Desky můžou být hladké, ale lze do nich frézovat různé profily.  Díky současným technologickým možnostem můžou mít mnoho odstínů dřeva a jeho věrné struktury, takže jsou od originálu téměř k nerozeznání. Dekorační vrstva zároveň působí jako ochrana samotné desky před vlhkostí a chemikáliemi. 

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Odolný laminát

Kuchyně Line z řady Premium, kombinace dýhy wengé a vysoce lesklého 7vrstvého laku z obou stran včetně hran, který dokonale odolává vlhkosti (HANÁK – NÁBYTEK).Laminát má velmi tvrdý povrch a díky tomu dobře odolává mechanickému i chemickému poškození. Oblíbený je tzv. vysokotlaký laminát. Vyrábí se z celulózových pásů tvrzených pryskyřicí a zpevněných dekorativních papírů, které se za tepla lisují pod vysokým tlakem. Povrchová úprava může být matná nebo lesklá v několika škálách až po vysoký lesk. 

Konečně i keramika!

Sestava NX 605 (Schüller), obkladové panely v provedení přírodní dub „řezaný“ jsou oživeny asymetrickou kompozicí funkčních nik a polic v odstínech modré a žluté (kari) barvy, pouze 13 mm silná pracovní a obkladová deska, cena 575 000 Kč. www.nexttradestore.cz.Aby dřevěná kuchyň dobře zapadla do současných interiérů, designéři do sestav začleňují chladnější materiály. Oblíbené jsou povrchy z tvrzeného skla, které mají skvělé užitné vlastnosti. Velmi efektně pak působí například použití kamene nebo břidlice, ty se však objevují stále ještě v menšině, a když už, tak jen na pracovních deskách nebo obkladech.

Velkou novinkou je však keramika, která už pokrývá dokonce i povrchy kuchyňských skříněk. Jde o chemicky i tepelně odolný materiál, který je velmi tvrdý a zároveň mnoho neváží. Tyto vlastnosti ve spojení s nadčasovým vzhledem přírodních materiálů jsou zárukou skutečné dlouhověkosti současných kuchyní.

text: Jana Polomová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem