Jakmile vkročíte do této garsoniéry, máte hned jasno. Zařídila ji žena pro ženu. Ani netušíte, jak přitom křivdíte pánům – designéru Petru Tíkalovi a truhlářům z firmy Lignum, kteří navrhli a vyrobili nábytek na míru a mají tak zásadní podíl na funkčnosti celého prostoru.

Designérka vybrala bukové, bíle natřené židle Terje pro jejich dobrou stabilitu a příznivou cenu.Díky promyšlenému zásahu designérů vznikl po rekonstrukci panelového bytu s dispozicí 1+1 a s typickým zastaralým jádrem prostor, který plní všechna očekávání nové majitelky. První samostatné bydlení pro studentku vysoké školy se jako zázrakem vešlo na plochu 36 m2. Hlavní obytný prostor vznikl vybouráním lehkých nenosných příček a je zařízený tak, aby fungoval podobně jako v minulosti venkovské světnice.

V průběhu dne a noci se stále mění. Z kuchyně v jídelnu, z jídelny v pracovnu, z pracovny v obývací pokoj, z obývacího pokoje v ložnici a zase naopak. Kromě velké variability bylo nutné, aby malý prostor pojal množství věcí. Designéři Jana Vařechová Holoubková a Petr Tíkal zvolili řešení, v němž sehrála hlavní roli zakázková výroba nábytku na míru. Prostor za vstupem do bytu vybavili šatní skříní, botníkem a věšáky a kvůli nedostatku místa navrhli použít posuvné dveře, a to jak do skříně, tak do vstupu vedoucího do koupelny a na WC.

Nevíte si rady s KUCHYNÍ? Zeptejte se v PORADNĚ ZDE.

Stolní lampa Bouché (SELETTI) – skleněná láhev s uzávěrem, do níž byl vložený světelný zdroj s neonovou zářivkou, 3 odstíny, v. 39 cm, Ø 15 cm, cena 2 950 Kč, DECOLAB.Kuchyňská linka z lamina

Na úložné prostory s posuvnými dveřmi v předsíni navazuje knihovna, která zároveň odcloňuje klidovou zónu s postelí, symbolicky ještě oddělenou závěsem. Hlavní část zakázky tvoří minimalisticky pojatá bílá kuchyňská linka vyrobená z lamina. V lince je zabudovaná vestavná trouba i myčka, místo obkladu je použitá speciální voděodolná barva Dulux v žlutooranžovém odstínu a za plynovou varnou deskou je nainstalovaný plát z nerezové oceli. Tenká pracovní deska v šedém odstínu sice vypadá subtilně, ale bez problémů přežije běžný kuchyňský provoz.

Spodní skříňky včetně pracovní desky jsou protažené do rohu pod okno, kde na ně navazuje pracovní stůl s kontejnerem. Rozkládací jídelní stůl Ikea PS 2012 (cena 3 990 Kč) stojí uprostřed místnosti a i v minimalizovaném složeném stavu se u něj pohodlně nají dva lidé. Kromě skladnosti je jeho velkou výhodou stolní deska vyrobená z mimořádně odolného bambusového dřeva. V případě „velkého vaření“ se tak dá pracovní plocha, která je k dispozici na lince, rozšířit i o stůl bez nebezpečí, že by došlo k jeho poškození. Kromě stolu jsou skládací i židle.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Bíle natřené židle

Stolek z kolekce Isala (IKEA), dřevovláknitá deska, nohy z masivního buku, v. 64 cm, Ø 60 cm, cena 3 990 Kč, IKEA.Designérka vybrala bukové, bíle natřené židle Terje pro jejich dobrou stabilitu a příznivou cenu (249 Kč, IKEA). Zónu, která v tomto konceptu s nadsázkou reprezentuje obývací pokoj, tvoří další rozkládací génius v tomto bytě – dvoumístná pohovka Hagalund Blekige (cena 8 990, IKEA). Dvěma jednoduchými pohyby z ní uděláte dvojlůžko, ve složeném stavu uvnitř úložný prostor a její bílý potah, kterého by se mohly praktické povahy leknout, se dá sundat a snadno vyprat v pračce.

K pohovce patří kovový odkládací stolek s odnímatelným mosazným podnosem a pro potřeby čtení je připravená stojací lampa. Důležitými stylovými prvky, které navrhla designérka, aby praktické funkční řešení romanticky oživila, se staly laminátová podlaha zdařile imitující stará oprýskaná bílá prkna LC 200 Fresco 6016 Meister (cena 592 Kč/m2, MEISTER PODLAHY) a vliesová květovaná tapeta Fusion Harlequin (cena 1 685 Kč/role, 10 x 0,52 m, PARÁDA).

text: Hana Doležalová, foto: archiv designérky

logo MessengerPoslat Messengerem