Designéři Roman Vrtiška a Vladimír Žák s námi hovořili o tom, jak se orientovat v designu, jak se pozná dobrá židle a kam směřují současné trendy.

Dnes jsme doslova zahlceni širokou nabídkou nábytku. Jak může zákazník poznat dobrý design? Co byste mu poradil sledovat?

Studio Vrtiška – Žák je autorem designu interiéru loftového bytu v komplexu Cornlofts, Praha-Karlín.Osobně bych se zaměřil na detail – řešení nábytkové hrany, tvarování područky, prošití čalounění atd. Na úrovni zpracování detailu nejlépe poznáte celý komplex uvažování designéra a celkovou kvalitu výrobku. Ale výrobek může mít i nějakou kvalitu, která nemusí být na první pohled vidět. U židle může spočívat v tom, že je pohodlná, stohovatelná, nebo že její výroba je ekologická, finančně úsporná a podobně. Každá věc může mít svou přidanou hodnotu a je právě úkolem designéra tyto hodnoty přinášet.

Říká se, že navrhnout židli je pro designéra náročný úkol. Myslíte si to také?

Určitě ano. Vždy jde o jednu funkci, člověk má stále stejné ergonomické parametry a židlí bylo vymyšleno již tisíce. Není tedy moc prostoru na to vyvíjet něco nového. Proto je židle velmi těžké téma a zároveň o to větší výzva. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jak se díváte na extravagantní design, na snahu se za každou cenu odlišit od běžné produkce?

Pokud je například židle překvapivě originální, ale při sezení vás tlačí, jde spíše o výtvarný objekt, o umění než užitný předmět, který by měl sloužit lidem. Vždy záleží na použití. V knihách o designu samozřejmě najdeme řadu židlí a jiných výrobků, které představují manifesty určitých výtvarných skupin, symboly určitých období, ale pro běžné použití by nebyly moc pohodlné. Takovýmto nábytkem byste si určitě nezařídili svůj dům, restauraci ani byt.

Čím to je, že tzv. „designové“ produkty bývají často výrazně dražší než ty běžné?

Kolekci drátěného zahradního nábytku Lipido vyrábí podle návrhu Romana Vrtišky a Vladimíra Žáka společnost mmcité.Na trhu najdeme značky, které se cíleně zařazují do kategorie dražších, a naopak značky levnější. Design je však jen jeden. Osobně si myslím, že vysoká cena produktů je často záležitost strategie výrobce a rozhodně to nemusí znamenat, že daný výrobek je zásadně kvalitnější než jiný. Důležitou roli hraje i původ výrobku a vyráběné množství – velké série samozřejmě umožňují snižovat cenu, produkty vyráběné v Evropě bývají vzhledem k ekonomickým podmínkám logicky dražší než ty z Číny. Tím ale nechci říci, že v Číně nevznikají kvalitní věci, je to především otázka důsledné kontroly kvality.

Co je hnacím motorem designu? Je to snaha o snižování nákladů, snaha se odlišit, hledání nových technologií, ekologické motivy?

Od každého něco. Každý z výrobců je samozřejmě motivován především ekonomicky, ostatní je věc přesvědčení. Nové technologie také výrazně určují vzhled výrobků. Před 15 lety se objevily kompozitní materiály, jako je corian, technistone a další, a ty otevřely designérům nové pole působnosti a nové možnosti.

Souprava kameninového nádobí Ekke v kombinaci s korkem a sklem, www.teroforma.com.Osobně si myslím, že naše budoucnost je v ekologické výrobě a měli bychom se na ni maximálně zaměřit. Produkujeme miliardy tun odpadu a zahlcujeme jím naše prostředí. Proto považuji za důležité environmentální uvažování nad výrobky a jejich trvanlivostí, abychom negenerovali zbytečný odpad.

Vyrábějme a kupujme si výrobky, které dlouho vydrží a budou dlouho dobře vypadat, nebo uvažujme o možnosti je recyklovat. Problém udržitelného rozvoje naši společnost určitě brzy čeká a za 15 let se environmentální design stane velmi důležitým odvětvím a doufám, že také součástí každého produktu

text: Jitka Pálková, foto: archiv Vrtiška-Žák

logo MessengerPoslat Messengerem