V budovách prožijeme asi 80 % svého života. Do tohoto období patří nejen čas strávený v domácnosti, ale i v kancelářských budovách nebo v obchodech. Právě v domácnosti máme ale největší možnost kvalitu vnitřního prostředí ovlivnit. Kdo chce doma dobře dýchat a zároveň mít teplo, musí umět vyvážit tři složky přispívající k vytvoření komfortního prostředí. Kromě teploty jako takové má na naši pohodu vliv také vlhkost vzduchu, rychlost jeho proudění a v neposlední řadě koncentrace CO2. Právě proto je důležité větrání nepodceňovat a věnovat mu patřičnou pozornost.

(Komerční prezentace)

Věděli jste, že …jen dýcháním vyprodukuje jedna osoba 450 litrů CO2 za jeden den? Že dospělý člověk potřebuje v průměru 6-7 litrů čerstvého vzduchu každou minutu což znamená denní potřebu 10 000 litrů vzduchu za den.  A že čtyřčlenná rodina vyprodukuje za jeden den až 10 litrů vlhkosti?

V obytných místnostech dochází vlivem použitých stavebních materiálů, spotřebičů, provozem domu a především pobytem osob k postupnému znehodnocování kvality vnitřního vzduchu.

KORASMART TUBE 2400E (Zdroj: KORADO)

Minimální požadovaná hodnota intenzity větrání v obytných místnostech (pokoje, ložnice, kuchyně apod.), je dle ČSN EN 15665/Z1 0,3 h-1. Pro dosažení vyšší kvality vnitřního vzduchu lze doporučit v souladu s ČSN EN 15251 rozmezí intenzity větrání 0,5–0,7 h-1. Tato hodnota nám říká, kolikrát za hodinu máme do místnosti přivést čerstvý vzduch v množství, které odpovídá celkovému objemu větrané místnosti. Nehledě na to, že kromě škodlivin se ve vzduchu koncentruje také vlhkost, která může způsobit, v dlouhodobém měřítku, i degradaci některých stavebních konstrukcí. Jako ukazatel kvality vnitřního prostředí lze použít hodnotu koncentrace CO2, jehož koncentrace ve vnitřním vzduchu nesmí přesáhnout 1500 ppm.

Koncentrace oxidu uhličitého CO2

< 1000

[ppm]

úroveň bez nepříjemného pocitu

1200 ÷ 1500

[ppm]

doporučená maximální úroveň CO2 ve vnitřních prostorách

1000 ÷ 2000

[ppm]

příznaky únavy a snižování koncentrace, pocit vydýchaného vzduchu

ppm … parts per million (z angličtiny) - počet hledaných částic v jednom milionu ostatních částic

Tabulka vlivu koncentrace oxidu uhličitého na člověka v budovách

Zdravější než větrání otevřenými okny

Lokální větrací jednotky obsahují filtry, prachové i pylové, které čistí vzduch. Takto přiváděný vzduch, pak může být vhodným řešením i pro alergiky. Jednotky také redukují vlhkost a tím zamezují tvorbě plísní, která vzniká právě při nedostatečném větrání. Velkou výhodou je i výrazné odhlučnění při větrání v místech, kde prochází vytíženější komunikace, což při větrání otevřeným oknem není možné.

Konstrukční přednosti decentralizovaného větrání

Instalace je velmi jednoduchá, vše se řeší lokálně. Jednotky se instalují přímo do obvodové zdi větrané místnosti. Vzduch současně odvádějí i přivádějí, přičemž díky zabudovanému výměníku jsou schopny předávat teplo zpět do interiéru. Účinnost rekuperace těchto zařízení se pohybuje v rozmezí 60 až 90 %. Výhodou je i snadná možnost řízení ventilace, naprogramování času a délky doby větrání a dále např. signalizace výměny filtru. Zvolit můžete lokální rekuperační jednotky KORADO z modelové řady KORASMART. Nejnovější lokální větrací jednotku s rekuperací KORASMART TUBE 2400E vybavenou dálkovým ovládáním je možné ovládat i přes aplikaci na tabletu nebo mobilním telefonu a může tak být součástí inteligentního řešení domácnosti.

Větrací jednotky bez rekuperace jsou ve srovnání s rekuperací jednodušší a levnější alternativou, jak čerstvý vzduch do interiéru přivést nebo jak vyřešit zvýšenou vlhkost v domě či bytě. Takovou je např. větrací jednotka KORAVENT.

Zvýšená vlhkost v interiéru není ničím neobvyklým. Trpí jí nejen starší objekty, ale i stavby, které prošly zateplením nebo výměnou oken. Během chladných dní se tak na tabulkách oken vlhkost sráží. V rozích místnosti a za nábytkem je pak vlhkost vhodným prostředím pro rozvoj plísní. Nelze ale vše svádět jen na přírodu, za nárůst vlhkosti v domě je zodpovědný především režim, v jakém jej jeho majitel udržuje. Větrat je potřeba v každém ročním období. Je nutné větrat nejen nárazově, ale i pravidelně. Proto jsou větrací jednotky ideální variantou, jak výměnu vzduchu v domácnosti zajistit. Při výběru je potřeba se zaměřit i na vhodné filtry, hlučnost při provozu a zvukový útlum jednotky. V případě jednotky KORAVENT se jedná o hodnotu hlukového útlumu 50 dB. Jedná se tedy o vysoce účinnou ochranu při větrání proti vnějšímu hluku. Sama jednotka na stupeň výkonu 1 má hlučnost 17 dB. Při maximálním výkonu jednotky tedy výměně 180 m3/h vzduchu se jedná o 41 dB.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem