Doby, kdy krbová kamna byla jen levnější náhražkou krbu nebo lepším topidlem, jsou nenávratně pryč. Při výběru stále více rozhoduje design.

Krbová kamna Mantova s terciálním spalováním v provedení antracit, stříbrná dvířka a černá, béžová dlažba (HAAS+SOHN).Soudobá krbová kamna dokážou překvapit množstvím nabízených funkcí i komfortu. Doby prašných nevzhledných spotřebičů se zakouřenými skly dvířek jsou již historií, i když, pravda, ne zas tak dávnou. Dnešní krbová kamna jsou elegantní, s velkým prosklením. Jejich vzhled, funkce i výkon potěší ty, kteří touží po romantických večerech, stejně jako ty, kdo mají silně vyvinuté ekologické cítění či chtějí ušetřit na nákladech za palivo. Z prašného spotřebiče kdesi v koutě se krbová kamna za posledních patnáct let posunula do pozice aktivního prvku při tvorbě prostoru a atmosféry. Estetické možnosti nabízené i našimi předními výrobci mohou přispět jakémukoli architektonickému řešení interiéru.

Design pro každého

Krásná a originální kachlová kamna Girona jsou jednoduchou stavebnicí umožňující rychlou instalaci v interiéru bez velkých stavebních úprav (ROMOTOP).Pokrok v oblasti designu krbových kamen znamená mnohem větší estetické možnosti začlenění těchto topidel do nejrůznějších typů interiérů i využití ve větší míře mnoha dalších tradičních i méně obvyklých materiálů. Například varianty krbových kamen s keramikou jsou nabízeny předním tuzemským i evropským výrobcem firmou Romotop i ve třiceti barevných variantách. Dále je v běžné nabídce kámen, kombinace kamene a plechu, kombinace keramiky a plechu, kombinace skla a nerezu. Nabízeny jsou také otočné varianty o 360 stupňů.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Ocelová krbová kamna Adria Max v provedení černá barva, béžová dlažba a zlaté kování osazená speciálním velkoplošným sklem (HAAS+SOHN).Technické vymoženosti

Vzhled ale není vše. Důraz je také kladen na vymoženosti posilující uživatelský komfort. Jako příklad může posloužit centrální přívod vzduchu. Jde o přisávání vzduchu z externí místnosti nebo zvenčí, který je důležitý proto, abychom nečerpali kyslík z místnosti, kde je zapotřebí k životu. Jedinečný komfort dokáže zajistit ale především elektronicky řízená automatická regulace hoření.

Pracuje na principu porovnávání okamžitého průběhu hoření s programem optimalizace spalování, vyhodnocuje a reguluje množství vzduchu přiváděného do spalovacího prostoru. Automatická regulace zabezpečí rovnoměrnější a delší vytápění s pozitivním dopadem na hygienu vytápěného prostoru.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem