Projekt Living System, založený na principu mobilních kontejnerů, řeší problém bydlení pro jednu až dvě osoby na minimální ploše. Můžete jej vybudovat rychle a bez stavebních zásahů.

Poradna na Dumabyt.cz

Princip, který vzdáleně připomíná úsloví „škatulata, hýbejte se“, spočívá v co nejúčelnějším využití prostoru jak v rámci půdorysu, tak na výšku. Všechny funkce jsou soustředěny v jedné sestavě, zaujímající minimální plochu. Lze ji umístit do jakéhokoliv prostoru s denním světlem, odvětráním, vytápěním a přívody instalací – například do bývalé dílny, kancelářského objektu, staré školy a podobně.

Ptejte se odborníků na ZAHRADU v PORADNĚ ZDE.

Kuchyň se skládá z pevného segmentu s varnou a mycí zónou (jsou napojeny na přívody vody, odpad a elektřinu) a posuvného kontejneru s potravinovými skříněmi a velkým úložným prostorem.

Navazuje tak na myšlenku dnes velmi atraktivního loftového bydlení a umožňuje poměrně snadno a rychle zabydlet prostory, které by se na bydlení obtížně rekonstruovaly klasickou cestou, ať už z technických či administrativních důvodů. Celá sestava o šířce 3 m a délce 6 m má dvě pevné krajní části – kuchyňskou linku a koupelnu, mezi nimi se nacházejí 4 mobilní kontejnery s vestavěným vybavením, které se pohybují po vodicích kolejnicích. Pohyb zvládnete jednou rukou.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Každou „místnost“ tvoří dva segmenty

Posunutím kontejnerů se otevře ta část bytu, v níž chcete pobývat, ostatní zóny se uzavřou. Každou „místnost“ tvoří dva segmenty – kuchyň se skládá z pracovní části (se sporákem a dřezem) a úložného prostoru, obývací pokoj tvoří stěna s knihovnou a sezení, ložnice se skládá z dvojlůžka a šatní skříně, koupelnu tvoří úložné prostory a sestava sanitárních předmětů.

Kuchyň se skládá z pevného segmentu s varnou a mycí zónou (jsou napojeny na přívody vody, odpad a elektřinu) a posuvného kontejneru s potravinovými skříněmi a velkým úložným prostorem.

Provedení lze zvolit od jednoduchého – z laminovaných a lakovaných MDF desek – až po přírodní dýhu, případně lze jednotlivé zóny barevně a materiálově odlišit. Jistě nejde o plnohodnotné řešení pro rodinu, ale o inspiraci k bydlení pro studenty či startovnímu bydlení pro mladou dvojici. Může se stát alternativou bytu pro zaměstnance s časově limitovaným pracovním kontraktem daleko od domova. Projekt navrhl italský architekt Pierluigi Colombo a veřejnosti jej představila společnost Clei na mezinárodním nábytkovém veletrhu Salone Internazionale del Mobile v Miláně.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem