Moderní klozetové mísy mají řadu podob. Standardní oválné toalety doplňují kulaté, hranaté i zcela atypicky tvarované modely. U většiny řad nabízejí výrobci kromě klozetů určených k postavení na podlahu i modernější závěsné typy.

Futuristicky tvarovaný klozet z kolekce WCA (Sanindusa), cena 6 045 Kč, www.perfecto.cz.Když se před lety objevily první předstěnové moduly umožňující zavěšení toalety a ukrytí nádržky, převládaly do značné míry oprávněné obavy z toho, že budou do stěn propouštět vlhkost. Argumentem proti byl i špatný přístup k instalačnímu systému, který komplikoval opravy. Moderní technologie však všechny nedostatky odstranily. Současné systémy jsou kvalitní, zaručují dlouho životnost a technické řešení umožňuje jednoduchý servis a výměnu jednotlivých součástek dokonce bez použití nářadí.

Závěsné klozety mají oproti klasickým toaletám několik výhod. První, kterou okamžitě oceníte, je snazší údržba. Zatímco při pečlivém úklidu je třeba okolo stojacího klozetu vytřít podlahu ručně a na kolenou, volný prostor pod závěsným typem umožňje úklid s běžnými pomůckami. Protože bývá závěsná mísa kompaktnější, ubývají i hůře dostupná zákoutí, kde se usazují nečistoty.

Více článků z rubriky KOUPELNY na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Další plus

Závěsný klozet a bidet ze série Nauha (Teuco), ceny: klozet 23 232 Kč, bidet 17 037 Kč, www.styleit2.com.Velkou výhodou je, že na rozdíl od klasického stojacího klozetu umožňuje konstrukce závěsného typu nastavit výšku zavěšení podle individuálních potřeb v rozmezí přibližně deseti centimetrů. I když jsou dnes v nabídce stojací klozety se zkrácenou délkou, obecně platí, že je závěsná varianta prostorově úspornější. Podle typu instalačního systému to může být pro někoho až velmi cenných 20 cm. Dalším kladem předstěnových modulů je tišší provoz při splachování a napouštění nádrže. Přestože způsob zavěšení klozetu vyvolává dojem menší stability, jde o velice pevné řešení. Předepsaná nosnost závěsných modulů je 400 kg.

Dětský závěsný klozet z kolekce Florakids (Laufen), výška 36 cm, délka 52 cm, cena 3 372 Kč, www.laufen-shop.cz.Řešení pro všechny

Závěsné klozety se připevňují do takzvaných předstěnových modulů, které umožňují instalaci do všech běžných stavebních materiálů. Moduly se buď klasicky obezdí, nebo se usadí například do sádrokartonové konstrukce.  V nabídce je několik typů určených pro kombinaci s konkrétními materiály včetně speciální varianty, která zabere jen několik centimetrů a je ideál­ním řešením do omezených prostor panelových bytů.

Závěsný klozet lze umístit i do volného prostoru. Předstěnový modul se zabuduje do lehké konstrukce, která vytvoří polopříčku a zároveň oddělí toaletu od ostatních částí koupelny.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem