Koupelna se postupně stává obytným prostorem, propojuje se s ložnicí či jinými částmi bytu. Funkčnost je tichou samozřejmostí a na významu získává design. Pro koupelnový nábytek to platí dvojnásob. Používají se nové moderní povrchové úpravy i konstrukční prvky, které nejsou vidět, ale umožňují pohodlnější manipulaci či větší trvanlivost výrobků.

Zajímavé spojení nábytku a vany představuje model Wave (vyrábí Makro). Komplet vany s regálovými policemi z hliníku se dodává v délkách 160, 175 a 190 cm, cena od 147 000 Kč (AQUA TRADE).Komu by se nelíbilo mít doma elegantní koupelnu jako z katalogu, kde vedle velké vany pyšně ční do prostoru dech beroucí umyvadlo a kolem už je jen volný prostor! Ale vraťme se od ideálu do reality, ani v sebekrásnější koupelně se neobejdeme bez spousty drobností a potřeb, které si žádají své místo.

Velkou variabilitu nabízí nábytková řada Spaces. Skříňky jsou provedeny bez úchytek, s plnovýsuvy a samodovíracími mechanismy. Na výběr je ořechová dýha, bělený dub, dub mořený do odstínu wengé a barevné laky s vysokým leskem. Na ukázku jsme vybrali kombinaci zrcadlových skříněk (rozměr 60 x 60 cm, hloubka 16 cm, cena 16 236 Kč), závěsné skříňky pod umyvadlo (šířka 120 cm, hloubka 50 cm, cena 21 000 Kč) a nástěnné skříňky se dvěma zásuvkami za 19 800 Kč (LE BON).Moderní koupelna je otevřená, vzdušná, pohodlná a útulná. Robustní nábytek a hluboké skříňky by prostor zahltily, proto převažují korpusy s hloubkou 40, 30 či dokonce méně než 20 cm. Jsou řešeny tak, abychom mohli vnitřní prostor maximálně využít – děleny variabilními přepážkami, vybaveny nejrůznějšími doplňky, zásuvkami s plnovýsuvem a tlumeným automatickým dojezdem.

Podobně jako u kuchyňských linek převládají z estetických i z praktických důvodů jednoduché geometrické tvary, hladké plochy a dvířka bez úchytek, případně otevřené police. Údržba a úklid se tím velmi usnadní. V oblibě jsou umyvadla tvořící komplet se spodní skříňkou, objevují se i vany s integrovaným úložným prostorem. Zařizovací předměty i koupelnový nábytek se zavěšují na stěnu, což je nejen estetické (nábytek bez podnože působí odlehčeně), ale i účelné (pod skříňkami se dá snadno vytřít).

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

MDF desky lakované s vysokým leskem

Nábytková řada Dream se vyznačuje elegantními oblými rohy, které ještě více vyniknou v provedení laminát s teakovým dekorem na ohýbané překližce. Plnovýsuvné kontejnery nabízejí velkorysý úložný prostor. Jsou široké 60, 75 a 90 cm, cena od 21 960 Kč (LE BON).Výběr materiálu na dvířka a horní desky vychází především z požadavků na snadnou údržbu a odolnost proti vlhkosti. Převládají MDF desky lakované s vysokým leskem, s laminovaným či fóliovaným povrchem (velmi efektní vzhled dodají například hliníkové či barevné fólie), vícevrstvé desky s dýhou z tvrdých odolných dřevin, ale také sklo, umělý kámen.

Důležitým detailem, který prověří kvalitu výrobce, je provedení hran, nejexponovanějšího místa skříněk. Kromě klasických lepených hran, izolovaných proti vlhkosti silikonem, se u kvalitních výrobků setkáváme se zaoblenými hranami nebo s provedením „na koso“. Technicky náročný spoj zaručuje větší odolnost proti opotřebení i elegantní vzhled. V barevném ladění zažívá svůj comeback bílá, která se nejsnáze kombinuje s dlažbou a obklady, ale také dezény dřeva a kovu a výraznější barevné akcenty.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem