Lustr slouží jako hlavní osvětlení celého prostoru a už jen tímto faktem na sebe poutá pozornost. Designéři jsou si toho vědomi a jejich nápady bývají často za hranicemi našeho očekávání a leckdy i představivosti.

I u svítidel samozřejmě narazíme na pomíjivé trendy (např. new baroque) a na nadčasové kousky. K nim neustále přibývají další a další - spolu s rostoucími možnostmi designérů a stále různorodějšími požadavky konzumentů.

Závěsné svítidlo Soleil (Gammadeltagroup), chrom, sklo, pyrex, křišťál.Skok vpřed

Vývoj nových materiálů a zdokonalování těch tradičních dovolují designérům uskutečňovat nečekané experimenty. Ti se snaží využít všech možností a navrhují svítidla nejrůznějších tvarů, velikostí i barev.

Nahrávají jim také nové zdroje osvětlení, které jsou méně nápadné a některé dokonce vyzařují minimum tepla. Díky tomu je možné použít i ty materiály, kterým doposud vysoká teplota žárovky vadila. Patří mezi ně stále oblíbenější papír, nejrůznější druhy textilií, peří apod.

Celý článek a více fotografií na www.modernibyt.cz.

Od funkcionalismu až po modernu

Závěsné svítidlo Tian Xia (design Charlotta de Bevilacqua, Artemide), tři samostatně.V současnosti lze říci, že je moderní cokoli, co má nápad (ať už jakkoli starý). To platí také pro svítidla. Kdybychom ale měli kategorizovat např. podle barev, vedou pestré odstíny teplých barev a nesmrtelná bílá.

Vedle nápaditých svítidel zvučných jmen, která setřela hranice mezi designem a uměním a dnes jsou už ikonami, vládnou svítidla jednoduchých tvarů.

Největší zájem je stále o lustry v základních geometrických tvarech, v poslední době jsou populární především koule různých velikostí a různého počtu.

Oblíbená jsou také kovová svítidla se skleněnými stínidly ve funkcionalistickém stylu, tedy klasika, ale i hravé plastové nebo papírové „vystřihovánky", pomačkané a různě strukturované textilie.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Závěsné svítidlo Mercury (Artemide), nosný disk je z hliníku, bubliny se žárovkou z pokoveného hliníku, ostatní bubliny z pokoveného plastu.Jednoduché a zábavné lustry

Designéři často využívají jednoduché krásy klasické žárovky, kterou nechají bez stínítka a vtip jí dodají např. pomocí zauzlovaného kabelu.

Pro moderní osvětlení jednoznačně platí: může překvapit, pobavit, potěšit, pohoršit, ale v žádném případě nesmí nudit.

zdroj: www.modernibyt.cz

logo MessengerPoslat Messengerem