Nové světelné zdroje mohou přinést do vašeho interiéru vzrušení, život a zábavu. Jejich výběr však už tak jednoduchou a zábavnou činností není: nejprve je nutné o moderních zdrojích světla ledacos nastudovat. Čím více je budete znát, tím lépe budete vybírat!

Zajímavá stojací lampa v atraktivním designu z řady Cocoon v bílé barvě. Uvnitř stínítka z hedvábí je 1 patice typu E27 pro žárovku o maximálním výkonu 60 W (EGLO).Ještě nedávno jsme takové problémy vůbec neřešili. Zašli jsme prostě do obchodu a vybrali si jednoduše žárovku – podle výkonu, který jsme potřebovali v koupelně či třeba pracovně. Do předsíně jsme dali zářivku. Do obývacího pokoje třeba žárovky s mléčným zabarvením – tím bylo velké procento dostupných efektů prakticky vyčerpáno. Měli jsme jeden typ teplého světla (žárovky) a jeden typ studeného (zářivky).

Velkou výhodou tohoto zjednodušeného výběru však byl nesporný fakt, že jsme věděli, jak to světlo bude v interiéru „vypadat“, jak se bude chovat a jaký z toho budeme mít pocit. Jinak řečeno, jak bude ovlivňovat atmosféru a vzhled interiéru. To se ovšem o současné nabídce říci nedá: charakteristickou vlastností moderních zdrojů světla není jen jejich primárně zdůrazňovaná úspornost a delší životnost. Nabízejí také celou škálu světelných barev a efektů, které při vhodném výběru a využití dokážou z fádního interiéru udělat atraktivní a neotřelý prostor.

Úspora ano, ale...

Tendence zvyšování energetické účinnosti a snižování spotřeby elektrické energie umožňuje při celkově nižší spotřebě elektřiny navýšit počet světelných zdrojů v domácnostech. Dnešní trendy interiérového osvětlování se tímto směrem ubírají. V místnostech je instalováno více světelných zdrojů s nižším příkonem, a to v místech, kde jsou nejvíce potřeba. Pokud jednu klasickou 60W žárovku nahradíme LED světelným zdrojem Parathom Pro Classic A 80 s příkonem 12 W, zcela jednoduchým počtem se dobereme k tomu, že místo jedné žárovky můžeme mít pět stejně výkonných LED zdrojů (zároveň ale nic neušetříme). Nízká spotřeba energie a dlouhá životnost způsobuje, že jejich používání je navzdory vysoké pořizovací ceně hospodárné.

Přesto bychom pro domácí použití neměli při zvyšování počtu světelných zdrojů ignorovat jejich celkovou energetickou náročnost. Sebekrásněji nasvícený interiér totiž bude hezký pouze do té doby, než se podíváte na účet za elektrickou energii. Krása by proto měla jít ruku v ruce s funkčností. V době úspor, ekologie a šetrného přístupu k přírodě by bylo bezhlavé navyšování počtu světelných zdrojů nelogické. Místo centrálního nasvětlení celého prostoru je proto lépe uvažovat o zónovém svícení tam, kde to zrovna potřebujeme.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Záleží i na rozměrech

Dalším faktorem ovlivňujícím využití nových technologií v osvětlování jsou rozměry. V dnešní době se vyrábějí LED světelné diody již ve tvaru většiny klasických reflektorových žárovek, a to s paticemi E14, E27, GU10 nebo GU5.3. Z důvodu omezených prostorových možností je nelze použít pro nasvícení polic, nik a vitrín. Samotné LED čipy jsou přitom doslova miniaturní a zabírají sotva pár milimetrů. Proto se začínají implementovat do hotových svítidel.

Lépe řečeno, LED světelný zdroj se stává současně i svítidlem, bez nutnosti výměny světelného zdroje po celou dobu jeho životnosti. Tato miniaturní svítidla – LED Disc, LED Cone, Tresol, už není problém vtěsnat například pod poličku s knihami, do soklu kuchyňské linky nebo schovat na hranu zrcadla. Jejich využití je stejně snadné jako jejich uplatnění pro zajímavé světelné efekty, pokrokové designérské návrhy nebo moderní světelná řešení.

Není barva jako barva

LED jsou klasickým světelným zdrojům v mnoha směrech nadřazeny a lze je využívat rozmanitým způsobem. Imponují mimo jiné širokou škálou barev a jejich vynikající sytostí. Samozřejmostí je možnost jejich stmívání nebo dálkového ovládání. Jako ideální příklad použití můžeme jmenovat ohebné Osram LEDs Decoflex pásky s dynamickými barvami v modelu RGB. Jejich barevnými světelnými akcenty lze náladově osvětlit jakýkoliv prostor v obývací stěně, knihovně nebo za televizí, ale nedají se použít jako hlavní zdroj světla.

Zdroje teplotní, výbojové a emitující

Pro každý druh osvětlení je vhodné použít jiný typ svítidla. Pro celkové osvětlení svítidlo s difuzorem, tedy rozptylným krytem, pro akcentové osvětlení se hodí reflektor. Je poměrně snadné od sebe rozeznat svítidlo s difuzorem a reflektor, horší je to s otázkou, jaký světelný zdroj má to které svítidlo mít, aby vyhovovalo našim požadavkům. V současnosti jsou pro běžné osvětlování používány světelné zdroje, které můžeme rozdělit podle způsobu vzniku světelného záření.

Jde o světelné zdroje teplotní, výbojové a zdroje světlo přímo emitující – LED. Teplotní zdroje světla jsou stále nejrozšířenějším zdrojem používaným pro osvětlení domácností. Všichni je dobře známe – jsou to běžné žárovky nebo modernější halogenové žárovky. Principem se příliš od sebe neliší, pouze halogenové žárovky mají díky principu regenerace vlákna o trochu lepší účinnost – vyšší množství světla při stejné spotřebě než obyčejné žárovky. I tak jsou teplotní zdroje světla málo účinné, a proto jsou obyčejné žárovky na území EU postupně stahovány z výroby.

Žárovky nejsou vhodné pro použití tam, kde je požadovaný vysoký světelný výkon a dlouhá provozní doba. Například ve svítidle, které má plnit funkci centrálního a často jediného osvětlovacího tělesa v místnosti. Pokud použijeme žárovku ve svítidle umístěném například ve spíži, kde svítíme minimální dobu, určitě to na účtu za elektřinu nepoznáme. Abychom ale žárovky jenom neodsuzovali, mají i dobré vlastnosti.

Je to zejména jejich nízká pořizovací cena – i svítidla pro žárovky jsou jednoduchá a levná, příjemná. Výhodou je i teplá barva světla – vyjadřuje se pojmem „teplota chromatičnosti“, a výborné podmínky pro rozlišování barev. Halogenové žárovky mohou být díky malým rozměrům vybaveny reflektorem, takže je lze přímo používat pro akcentové osvětlení.

Světlo v rukou designérů

Jaké tedy má být správné osvětlení v místnostech pro bydlení? Jde jen o dostatek světla, nebo bychom se měli zamyslet také nad jeho charakterem? Rozptýlené světlo, které doslova „zaplní“ prostor, je ideální pro běžnou zrakovou činnost, čili pro většinu prací, které v domácnosti provádíme, jeho nevýhodou ale je, že je bez „výrazu“, nevytváří atmosféru a tím nevyvolává žádné emoce. Pokud chceme zdůraznit určitou atmosféru i za cenu zhoršených zrakových podmínek, potřebujeme mít možnost dramatického osvětlení, které vytvoří výraznější kontrasty světla a stínů.

Dramatické osvětlení nám navíc umožní vytvářet v místnosti zóny s různou intenzitou osvětlení, a tím je zdůraznit, nebo potlačit vůči celku. Obvykle jde např. o jídelní stůl, sezení se stolkem, nasvícení obrazu apod. Když se zamyslíme například nad způsobem užívání obývacího prostoru, kde je obvykle obývací část, jídelna a kuchyně, je zřejmé, že oba uvedené typy osvětlení jsou zde nezbytné. V dětském pokoji nebo v ložnici to není již tak jednoznačné a záleží pouze na individuálních požadavcích každého z nás.

Nasvícení obývacího prostoru

Vraťme se ale do obývacího prostoru. Jak ho v průběhu dne používáme? Přijdeme z práce domů, schází se celá rodina a pohybujeme se v celém prostoru. Je zřejmé, že pro náš komfort je ideální, když máme vše dobře osvětleno a nemusíme řešit, zda máme dostatečné osvětlení pro jakoukoliv běžnou činnost. Pak nastává čas večeře. Pro svolání rodiny k stolu změníme celkové osvětlení na místní osvětlení pouze stolu a pro dokreslení celkového prostoru můžeme nechat svítit osvětlení např. pracovního pultu v kuchyni a několika obrazů pověšených v obývací části.

Předností těchto svítidel se zářivkami je vysoká účinnost, dlouhá životnost a vysoký index barevného podání. Hodí se tam, kde je třeba výkonné svítidlo a svítí se dlouho (DELTA LIGHT).Vzniklá atmosféra dramaticky změní vnímání prostoru, vytvoří intimní atmosféru s důrazem na jídelní stůl a při posezení kolem něj potlačí rozptylující vliv okolí. Takto bychom mohli pokračovat s vytvářením dalších „scén“, které nám umožní prostor dělit na jednotlivé části. Současně můžeme světlem ovlivnit naši psychiku, ať již jde o odpočinek, zábavu nebo práci.

Svítidla a nové nároky

Svítidla patří neodmyslitelně k doplňkům současných interiérů. Už neplní jen svou funkci, ale je na ně kladen i estetický důraz. A stále důležitějším kritériem při jejich výběru se stává originalita a design. Design LED svítidel lze díky malým rozměrům LED diod přizpůsobit žádanému minimalistickému designu. Je však nutné si uvědomit že obecně opakované heslo „LED nevyzařují teplo, pouze světlo“ není tak docela pravdivé, resp. není pravda, že při provozu nevzniká na LED nežádoucí teplo. Vzniká, a je ho poměrně dost – cca 60–75 % spotřebované energie, pro správný provoz LED musí být proto toto teplo bezpodmínečně odvedeno.

Pokud tomu tak není a polovodičový přechod je provozován na vyšší teplotu, než je doporučeno, dramaticky se zkracuje životnost, snižuje se světelný výkon a není zaručena stálost barvy vyzařovaného světelného záření. Budete-li si tedy pořizovat svítidlo s LED, byť o výkonu řádově v jednotkách wattů, musíte sledovat, zda je svítidlo – resp. LED – vybaveno dostatečným a nejlépe již na první pohled patrným masivním chladičem.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem