Při nákupu nových spotřebičů do koupelny musíme zohlednit některá zásadní kritéria. Která to jsou?

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Do koupelny nepatří jen pračka

Tím nejdůležitějším zařízením je v koupelně přirozeně pračka. Ta je dnes již potřebná v každé domácnosti. V mnoha moderních bytech ji neodmyslitelně doprovází rovněž sušička. Vybavit bychom tuto místnost samozřejmě měli i dalšími potřebnými zařízeními v závislosti na konkrétních podmínkách a našich zvyklostech.

Ze spotřebičů se vám může hodit například také odsavač par. V koupelně dále své místo najde především drobná elektronika: Fény či další zařízení na úpravu vlasů, holicí strojky pro dámy i pány, osobní váha nebo například také elektrický zubní kartáček. Při výběru produktů z těchto kategorií postupujte obezřetně a pokuste se získat co nejvíce informací o jejich specifikacích. Napomocný vám může být například internetový portál Arecenze.cz, který se věnuje srovnáním a recenzím napříč různými kategoriemi výrobků.

Spotřeba je základem

Nejdůležitějším parametrem, který bude rozhodovat o nákupu, bude spotřeba. To platí jak pro pračky a sušičky, tak také pro ventilátory.

Pamatujte na to, že s levnějším spotřebičem „horší“ energetické třídy ušetříte pouze v počátku. Roční provoz však může být finančně náročný. Přibližnou představu o budoucích nákladech si můžete udělat už z tzv. energetického štítku. Zde platí, že nejúspornější spotřebiče se značí třídou A+++.

Spočítat se ale dá spotřeba i přesněji. Nejvíc nás proto bude u jednotlivých výrobků zajímat příkon. Ten se uvádí ve wattech. Z něj si odvodíme dle jednoduchého vzorce spotřebu. Ta se u domácích spotřebičů se standardně udává v kilowatthodinách.

Vzorec pro výpočet zní následovně:

příkon x 0,001 x doba provozu x cena energie za 1 kilowatthodinu

Další parametry, o kterých bychom měli vědět

U pračky pro nás bude navíc nutné znát i spotřebu vody. Zde je nutné si uvědomit, že se tento údaj vypočítává pouze při programu bavlna na 60 °C. V praxi to proto znamená, že nízká spotřeba vody nemusí být automaticky výhodou. Porovnání reálných hodnot u jednotlivých produktů můžete najít například v tomto testu praček.

Druhým důležitým parametrem praček je i účinnost odstřeďování (značeno v rozpětí D až A). Nejúčinnější třída odstřeďování zanechá prádlo s méně než 45 % vody. Což se vám vyplatí tehdy, jestliže si zároveň chcete pořídit i sušičku.

U ní by vás dále měla zajímat vlastní účinnost sušení. U obou spotřebičů pak doporučujeme nepodcenit i hlučnost. Méně hlučné spotřebiče jsou komfortní na používání a jejich pořízení je zejména v panelákových bytech ohleduplné vůči okolí.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem