Dřevěná paleta běžně slouží k přepravě zboží nejrůznějšího druhu. Kdo by se nadál, že se stane hitem v oblasti nábytku...

Pro venkovní nábytek z palet je třeba vybrat odolné dřevo.EUR paleta je dřevěná paleta o rozměru 800 × 1 200 mm, která je opakovaně použitelná a nabíratelná ze čtyř stran. Co si ale představit pod nábytkem z europalet? Kvalitní masivní dřevo složené do určité struktury, kterou lze skládat od jednoduchých až po složité celky. Přitom je vždy zaručena originalita. Nejde ale jen o prosté stloukání dřevěných palet sebraných někde na skládce. Nároky na výsledný efekt a zpracování mohou být různé: od jednoduchých „študáckých“ (postel, stolek, knihovna) z nehoblovaných palet, jejichž cílem je praktičnost, originalita a hlavně cenová dostupnost, až po perfektní povrchové a řemeslné zpracování.

Nízký konferencní stolek Taka z japonského cedru.To se pak ale ceny pohybují ve zcela jiných rovinách. Ať už popustíte uzdu svým kutilským schopnostem, nebo jen hodíte kus látky na europaletu a nazvete ji konferenčním stolkem, či zakoupíte sofistikovaně ošetřené a precizně sestavené kusy paletového nábytku, vždy do svého interiéru vpustíte ještě jakýsi nadstandardní „genius loci“, který stvořenému nábytku dává další rozměr.

Tím se od unifikovaných neosobních kousků nábytku přece jen liší. Na výrobu takového nábytku už se pořádají i workshopy, kde si pod odborným vedením můžete realizovat své nábytkářské představy z tohoto materiálu (www.paletky.cz). Dodejme ještě, že zdaleka nejde jen o využití palet a dalšího dřevěného „obalového“ materiálu v interiéru. Výrobky z palet a třeba kabelových cívek najdeme i na zahradách, verandách či dětských hřištích.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Paleta v praxi

Ukázka stolku, laviček a taburetek z palet (vše STUDIO PALETKY).Paleta je ze zdravého dřeva a díky svému tvaru splňuje vysoké nároky na nosnost. Je proto snadno přetvořitelná v účelný kus nábytku, který drží svou formu a jen tak se nerozpadne. V domácnosti unese přesně to, co potřebujete: v předsíni kabát, v obýváku například knihy či televizor, v kuchyni hrnky i hrnce. Ani paletová postel se jen tak nerozviklá a dopřeje matraci dostatek vzduchu. 

Palety je možné zpracovat v nábytek, který nezapře svůj původ, ale také lze paletu zcela rozebrat. Z desek pak truhlář vytvoří nábytek podobně jako z jiného masivu. To už ale není cesta pro domácí kutily. Takový přístup vyžaduje zručnost profesionála. Nábytek pak ve vašem interiéru nemusí být na první pohled viditelný. Zaleží na vkusu. Někdo díry po hřebících odřízne, jiný je nechá vyniknout spolu s drsnější strukturou dřeva tak, aby získal výrazný, originální kus nábytku v raw stylu.

Co to je Upcykling 

Ročně se například v USA vyrobí zhruba 700 milionů palet, a to celodřevěných. Z toho jich 150 milionů kusů skončí na skládkách. A to jenom v Americe. Jde přitom o kvalitní dřevo, které musí splňovat přísné normy. Proč jich tedy nezkusit pár zachránit? Tak vlastně vznikla také původní myšlenka využití tohoto materiálu, který je využíván například v projektech pro pomoc uprchlíkům. Upcykling, tedy transformace staré formy palety ve formu novou, v našem případě na nábytek, se ve světě využívá už více než desetiletí. Je to osvědčený způsob, jak získat originální zajímavý kousek do svého interiéru nebo praktický a odolný mobiliář na zahradu. Anebo – jak projekty pro uprchlíky ukazují – si tak lze postavit celý dům.

Lukáš Hejlík: Jak se žije mezi paletami

Herec a moderátor Lukáš Hejlík byl jedním z prvních, kdo s paletami začal experimentovat, má z nich zařízený téměř celý byt. Zajímalo nás, co ho k tomu vedlo a jak je se životem mezi paletami spokojený.

Lukáš HejlíkJak vás napadlo zařídit si byt z palet?

Potřeboval jsem si rychle, originálně vybavit pronajatý byt v Praze. Život se mnou v posledních letech dost míchal, a tak jsem si říkal, že to může být vybavení, které se dá kdykoliv snadno demontovat a odvézt. V případě palet dokonce snadno i spálit. Palety jsem navíc viděl ve světě v různých bistrech, jsem vyznavač gastronomie a moderní trendy tahle bistra reflektují.

Co vás k tomu vedlo – snaha ušetřit, odlišit se, něco jiného?

Odlišit se, udělat něco nového, co jsem nikde moc neviděl. A máte pravdu, získáte tak nábytek z kvalitního masivu a přitom stojí mnohem méně. Můj truhlář zpracuje paletu za cca 500 Kč (nezdá se to, ale práce na tom je – rozebere ji, obrousí, moří olejem a sestavuje jako lego pro dospěláky tak, jak a na co to potřebujeme).
Opravdu se tím dá ušetřit?
Opravdu ano, mám myslím osm různých druhů nábytku z palet (postel, pohovka, příborník, botník, stojan na aparaturu, zrcadlo s policemi v pokoji i koupelně a skvělý stůl s vinotékou) a celé mě to stálo ani ne 40 tisíc korun.

Přišel jste za dobu užívání nábytku z palet na nějaké nevýhody?

Nesmíte být typem lidí, co mají rádi sterilní pořádek. Z palet se prach stírá hůř, ale také na něm není vidět. Nevýhody zatím nepozoruju.

Jaké jsou naopak výhody?

Dá se to snadno rozebrat, případně opravit, podle potřeby doplnit a nakonec i spálit... Je to tvárné. Když si chcete něco vymyslet, navrhnout sami, je to naprosto ideální stavebnice. Mějte ale k ruce, není-li to váš případ, někoho šikovného.

Palety, emoce a kreace

Palety vzbuzují emoce, a jak říká český sklář Rony Plesl, „design končí tam, kde končí emoce“. Pokud vytvoříte něco zcela běžného, nikdo se o tom ani nezmíní. O paletovém nábytku se ale mluví. Někdo vyjadřuje nepochopení, jiní nadšení. Palety jsou inspirací pro domácí kutily a vůbec kreativní lidi, které těší, že vyroste něco nového pod jejich rukama. A v neposlední řadě, recyklace palet svědčí i o environmentální uvědomělosti. Dík ní nebyl pro váš stolek v obývacím pokoji pokácen nový strom. 

Z palet lze vyrobit i krásný zahradní nábytek. A navíc pohodlný a účelný (STUDIO PALETKY).Paletový nábytek se vyskytuje ve stylově různých designérských realizacích. Nabízí se tzv. industriální styl, ale také rozevlátý bohémský styl nebo moderní eklektický styl propojující minulost s přítomností. Palety miluje i již zmíněný raw styl, jehož princip tkví v ponechání materiálu a konstrukce v takové podobě, v jaké jsou. Tedy surové. Dřevo může vyniknout svou přirozeností, nebo i stářím, kov svou ryzí chladnou plochou a u konstrukce nábytku lze vidět každý šroub a vrut. Nic se tu za nic neskrývá, každý detail zastává svoji přirozenou funkci. Je jenom na designérově nebo vašem vkusu, jestli interiér v raw stylu bude působit chladně až industriálně, nebo teplem staré půdy či sklepu.

Z jakého dřeva mohou být palety?

MgA. Hana KrupováPalety se u nás v Čechách běžně vyrábí z tuzemského rychle rostoucího dřeva – ze smrku. Ale v Japonsku pro nás poměrně překvapivě používají k výrobě palet dřevo japonského cedru, což je jejich domácí a historicky velmi oblíbená dřevina. V minulosti se z japonského cedru stavěly paláce, vykládaly se jím interiéry, koupelny atd. Cedrové dřevo krásně voní a používá se v aromaterapii. Má výborné fyzikální vlastnosti – nekroutí se, protože dobře odolává vodě a UV záření, odolává hnilobě a parazitům. Pro použití v exteriéru je rozumné vyhledat palety z exotických dřevin, které dobře odolávají vodě a plísni, jako je třeba japonský cedr, mahagon, teak a podobně.

Dřevo a palety

Výroba palet splňuje přísná technická kritéria podle norem ČSN. Palety nejsou z odpadového nebo druhotřídního dřeva. Použité dřevo nesmí nést žádné stopy nepřípustných prostředků na ochranu dřeva a chemických ochranných prostředků proti zamodralosti. Pokud je vyžadováno fytosanitární ošetření, je třeba jej dosáhnout prostřednictvím tepelného ošetření palety. Hniloba, ať už plíseň, houba, suchá hniloba, zárosty nebo aktivní napadení hmyzem, nejsou přípustné. Vlhkost dřeva nesmí přesáhnout 22 %.

Výroba europalet a všech ostatních palet probíhá výhradně z vysoce kvalitního paletového přířezu za použití hřebíkovaček s normovanými šroubovými a konvexními hřebíky od autorizovaného výrobce. Technologie výroby zaručuje předepsanou nosnost i trvanlivost palety. 

V Evropě je k výrobě přepravních palet určen především smrk, ale v jiných světadílech to mohou být další mnohdy velice kvalitní místní dřeviny. Proto se můžete setkat například s paletou z krásně tvrdého a tmavého dřeva, u které teprve odborník pozná, že jde o mahagon, teak, japonský cedr nebo jinou kvalitní exotickou dřevinu. Od roku 2010 ale přibývá i palet z plastu nebo různých směsí.

text: Stojan Černodrinski, foto: Archiv a www.paletky.cz

logo MessengerPoslat Messengerem