Ve vývoji keramických obkladů a dlažeb hrají čím dál podstatnější roli moderní technologie. Design se naopak obrací k tradičním přírodním materiálům a patině symbolizující trvanlivost a nadčasovou kvalitu.

Moderní technologie umožňují vytvořit dokonalou iluzi přírodního kamene. Kolekce My Earth je k nerozeznání od pískovce. Nabízejí koupelnová studia Ptáček (www.koupelny-ptacek.cz).Moderní technologie směřují k neustálému zvyšování technické kvality, jako jsou tvrdost, pevnost, rovnost, mechanická odolnost, přesná kalibrace. Tato permanentní technická „evoluce“ probíhá zároveň se zvětšováním formátů a snižováním tloušťky obkladů a dlažeb. Na trhu dnes objevíme obklady a dlažby ve formátu 120 × 120 cm, ale i velkorysé desky o velikosti 100 × 300 cm a tloušťce pouhých 4–6 mm.

K největším novinkám patří formáty prken o délce až 180 cm. Pokládka však v tomto případě vyžaduje dokonale rovný a správně upravený podklad a pečlivé dodržení všech předepsaných technologických postupů. Pokračuje trend vytváření jednolitých ploch beze spár, a to jak na podlahách, tak u obkladů stěn, především u dlažeb s dezénem přírodního kamene, betonu a podobně. U dlažeb a obkladů v rustikálním stylu či s patinovaným povrchem jsou naopak spáry zvýrazňovány.

Návrat ke zdobnosti

Španělská designérka Patrizia Urquiola vytvořila pro společnost Mutina novou kolekci obkladů a dlažeb Azulej v klasickém formátu 20 × 20 cm, inspirovanou antickou ručně vyráběnou majolikou. Základem je 27 různých dekorů v černé, bílé a šedé barvě a 9 vybraných dekorů v neutrálních odstínech. Lze je volně skládat metodou patchworku nebo použít jako solitér v kombinaci s jednobarevným obkladem. Dekor vytvořený technologií digitálního tisku „za studena“ působí na smaltovaném povrchu přirozeně jako tradiční majolika, rektifikované a kalibrované dlaždice jsou však moderními technicky vyspělými výrobky. Na českém trhu prodává studio Brother & Duck.

Série No 4 představuje luxusní spojení dřeva s lehkým metalickým nádechem. Nabízí celkem čtyři barevná provedení, každé ve dvou různých rozměrech (20 × 90 cm nebo 15 × 90 cm) za jednotnou cenu 1 699 Kč/m2 (www.siko.cz).Dva hlavní trendy

Dalším polem působnosti moderních technologií je povrchová úprava určující design výrobku. „In“ jsou především autentické přírodní materiály. Právě díky moderním technologiím lze dokonale napodobit povrch dřeva, kamene, betonu, kovu, včetně plastické struktury a přirozeného lesku. Keramika ve srovnání se dřevem i přírodním kamenem nabízí praktické užitné vlastnosti, především tvrdost, odolnost proti vodě a snadnou údržbu.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Dotek přírody

Střídání lesklých a matných ploch, hladkých a plastických povrchů působí velice efektně u mozaik. Nyní jim vládnou jemné přírodní odstíny. Ukázka je z kolekce Four Seasons, Ceramiche Supergres (www.supergres.com).Moderním koupelnám vládnou výrazné struktury a tlumené přírodní odstíny šedé, antracitové, hnědé, smetanové či béžové, barvy dřeva, písku, betonu, metalické tóny rezavého železa či mědi, sametový lesk břidlice, odstíny běleného dřeva. Barevnost i plastický vzhled se tak blíží originálnímu vzoru, že je často těžko rozeznáte jak pouhým okem, tak i dotykem. Žádoucí jsou výrazné struktury – suky, letokruhy, praskliny, rýhy. Uměle patinované povrchy předstírají staré dřevo, omšelou kůži, odřený beton, otryskávaný či hrubě broušený kámen. Objevují se i hladké lesklé keramické dlažby k nerozeznání od čerstvě zbroušené parketové podlahy.

Nová technologie digitálního tisku umožňuje přenést na keramický obklad jakýkoliv dekor podle vašeho přání – od fotografie přes reprodukci obrazu až po vlastní kresbu. Italská společnost Mosaico Digitale tímto způsobem dekorovala interiér celého bytu v Miláně. Projekt uvidíte na www.mosaicodigitale.it.Odlesk luxusu

Na druhé straně spektra stojí luxusní styl – koupelny, prozářené střídáním leštěných a matných ploch, zlatými a stříbrnými mozaikami, vloženými zrcadlovými a skleněnými dekorativními prvky, zdobené nenápadnými dekory „tón v tónu“. Luxus se odehrává v jemných světlých barvách, jednoduchých decentních vzorech či jemně plastickém reliéfu. Keramika dokáže dokonale imitovat i leštěný mramor s efektním žilkováním. K zajímavostem patří technologie digitálního tisku, které přenesou na povrch keramiky jakýkoliv motiv. Interiér lze tvořit zcela individuálně podle vašeho přání.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem