Spojovat dvě nebo více funkcí v jednu je jasným trendem doby. Je to praktické, úsporné a v případě spojení obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní také velmi příjemné a při správném řešení i napohled zajímavé. Máme pro vás inspiraci, jak na to.

V hodné uspořádání společného obývacího prostoru bychom mohli nazvat položením základního kamene rodinné pohody. Než se rozhodnete pro některé z řešení, zvažte především vás způsob života, zvyklosti a nároky jednotlivých členů rodiny.

Není na škodu položit si otázky typu: Vaříte doma často, případně společně? Máte malé děti? Chcete být neustále všichni v kontaktu, nebo někdy dáte přednost troše soukromí? Chodí k vám tchyně či jiné návštěvy, které dbají na pořádek? Nevadí vám osobně pohled z obýváku na linku plnou nádobí, nebo pachy a zvuky z kuchyně? Z odpovědí vyplyne, zda bude pro vás nejlepším řešením kuchyň přímo v pokoji jako otevřená scéna, nebo raději kuchyňská linka alespoň zčásti provozně a opticky oddělená.

Jednotná skladebná řada pro kuchyňskou linku a obývací stěnu a subtilní police na nosných tyčích je recept značky ARAN Cucine na harmonické propojení prostoru. Na fotografii je série Licia

V jedné linii

Přímé uspořádání kuchyňská linka – jídelní stůl – sezení je univerzální, nejjednodušší a nejdostupnější jak z finančního, tak technického hlediska. Hodí se zejména do menšího obdélníkového obýváku, do rodiny, kde se vaří často a s radostí, nikoho neodpuzuje vůně česneku a na trochu špinavého nádobí se nehledí jako na katastrofu. Nejčastěji se setkáte s kuchyní s varným ostrůvkem, na nějž navazuje jídelní stůl a dále samotný obývací pokoj.

Kuchyň a vybavení obývacího pokoje můžete designově odlišit nebo naopak sjednotit. Na trhu najdete stavebnicové nábytkové systémy, z nichž lze sestavit jak kuchyňskou linku, tak obývací stěnu a vytvořit tak harmonický celek.

Pro velkou rodinu, která ráda společně vaří, je ideálním řešením velká obytná kuchyně. Například série York z nabídky ASKO Nábytek obsahuje i lavice na sezení a skříňky s univerzálním využitím

Taktické L

Dispozice do L umožňuje schovat vaření „za roh“ – zabráníte tak přímým pohledům na pracovní plochu či do dřezu, zvuky nádobí, digestoř nebo myčka vás budou méně rušit při sledování televize či povídání s přáteli. Kdo bude vařit či připravovat kávu, zůstane při tom stále v přímém kontaktu se zbytkem rodiny a neunikne mu nic z toho, co se odehraje u jídelního stolu nebo na pohovce. Určitou výhodou je i to, že linku mimo dominantní linii pohledu lze pojmout více prakticky a méně nákladni (například bez luxusního dýhovaného povrchu apod.).

Čtěte také: Nejlepší materiály pro vaši kuchyni

Prostorové předěly

Přejete -li si kuchyňskou linku opticky, ale třeba i zvukově více oddělit od zbytku společného obývacího prostoru, nabízí se řada způsobů. Je to vhodné, pokud si například potrpíte na poslech kvalitní hudby, nerušené sledování televize nebo prostě jen máte rádi občas trochu klidu. Velkému obýváku to prospěje i z estetických důvodů – díky členění získá na zajímavosti a nebude působit „prázdně“.

Výraznější optické i zvukové oddělení prostoru zajistí pevná příčka či polopříčka. Sedací zákoutí má větší soukromí a klid na čtení nebo sledování televize. Ukázka je z domu, který navrhl architekt Adam Lenc

Pevným dělicím prvkem se může stát polopříčka či zděné krbové těleso. Zamezí přímým pohledům do kuchyně a částečně také odráží a tlumí zvuky. Oblíbené jsou i tzv. japonské stěny z posuvných textilních panelů zavěšených pod stropem. Chcete -li zachovat volný prostup světla, nabízejí se různé nábytkové sestavy (knihovna s otevřenými regály, vitrína apod.) nebo posuvné skleněné stěny v průhledném či pouze průsvitném provedení. Sklo má tu výhodu, že propouští světlo, ale tlumí hluk. Nechte se inspirovat několika nápady, které jsme pro vás vybrali.

Slovo architekty

Diana Turinová, studio Deco LocoDiana Turinová, studio Deco Loco

Propojení obývacího pokoje s kuchyní je trend, který už s námi „bydlí“ nějakou dobu a je stále oblíbenější. Jednak umožňuje zvětšení a prosvětlení prostoru a jednak více odpovídá současnému stylu života, kdy hospodyňky netráví vařením tolik času a když, tak nechtějí být oddělené od dění v obýváku, zvláště když přijdou hosté. Pak jsou to také muži, ze kterých se stále častěji stávají šéfkuchaři a často se zapojí i děti. Je to dáno i současným stylem kuchyní, které více splývají s interiérem obývacího pokoje, jsou minimalistické, designové, modulární, kuchyňská linka je často skryta díky důmyslným mechanismům a odkrývá se pouze při práci v kuchyni. Samozřejmě vaření v otevřeném prostoru přináší i své nevýhody – šíření pachů při vaření, hluku a usazování mastnoty. To vše se dá omezit výběrem kvalitních spotřebičů, především výkonné a tiché digestoře.

Propojení a oddělení zároveň
I když je obliba tyto místnosti spojovat, důležité je v prostoru jasně vymezit zóny – pro vaření, jídelní stůl a relaxaci, případně nyní pracovní kout s psacím stolem. Toho se dá dosáhnout opticky, a to barvou stěn, volbou tapet či obkladem ze zajímavého materiálu, spuštěnými svítidly nad jídelním nebo i konferenčním stolem apod. Barvy i materiály v jednotlivých zónách by spolu měly ladit a navzájem se prolínat. Pokud se bojíte experimentovat, vsaďte na neutrální základní barvy s výrazným barevným akcentem na menších doplňcích anebo oblíbenou a dobře fungující kombinaci tón v tónu.

Fyzický předěl vytvoříte pracovním ostrůvkem, pultíkem s barovou židlí nebo i jídelním stolem. Toto na sebe v chytrých řešeních na míru často zajímavě navazuje. Praktická a zároveň vzdušně působící je částečná dělicí příčka.

Text: Jitka Pálková
Foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem