Koupelny i kuchyně se vyznačují jistými specifiky, která je třeba při bezchybné volbě podlahové krytiny zohlednit. V koupelně jde především o zvýšenou vlhkost vzduchu, srážející se páru a přímý kontakt podlahy s vodou. V kuchyních se zase setkáváme s rizikem poničení krytiny či nehody v podobě rozbité a vyteklé myčky či ledničky. 

Podívejme se proto na několik tipů a praktických rad, které vám pomohou usnadnit mnohdy nesnadný výběr „té pravé“ podlahové krytiny.

Stručná charakteristika vybraných druhů podlahových krytin

Laminátové podlahy vynikají odolností

Laminátové podlahy, produkt, který se výrobci snaží neustále inovovat a zatraktivňovat, neboť musejí čelit rostoucí konkurenci ze strany dřevěných a nově především také vinylových podlah, jsou vysoce odolné vůči zátěži i poškození a nabízejí celou řadu designových alternativ. Na druhou stanu je třeba upozornit, že pokud k mechanickému poškození krytiny dojde, náprava bez následků je obtížná. Drobné škrábance lze opravit voskem, jde však pouze o zacelení povrchu, nikoli o neviditelnou nápravu.

Jistým řešením je celou poničenou lamelu vyměnit, což však nemusí být vždy reálné. Nevýhodu dále představuje náchylnost laminátu na zvýšenou vlhkost a přímé působení vody, není-li již z výroby palubka ošetřena speciální úpravou nosné i nášlapné vrstvy (především hran). Středová dřevovláknitá deska totiž velmi snadno nasaje vodu, nabobtná a následně v podstatě není cesty zpět a krytina zůstává i po vyschnutí poškozená. Podlaha sama o sobě studí, což však lze vykompenzovat podlahovým vytápěním.

Laminátové podlahy Witex a PVC Tarkett.

Dřevěná podlaha hřeje a do interiéru vnáší dotek přírody

Ze sortimentu dřevěných podlahových krytin upozorněme především na benefity moderních a bezkonkurenčních vícevrstvých palubek. Ty jsou oproti masivům stálejší a odolnější vůči působení vlhkosti i kolísajícím teplotám. Navíc disponují zámkovým spojem, který pokládku usnadňuje a zrychluje. Upozornit bychom měli také na fakt, že i vícevrstvá palubka umí věrohodně působit dojmem masivu, především rustikální dekory jsou tohoto tvrzení důkazem. Dřevo obecně je ve srovnání s lamináty měkčí a náchylnější na mechanické poškození, na druhou stranu však nabízí kvalitnější způsob oprav. Lakované i olejované dekory dokážou šikovní podlaháři opravit k nerozeznání od originálu.

Velkou předností je hřejivá vlastnost dřeva, i když v místnosti nemáte zabudované podlahové vytápění, budete mít od nohou příjemný pocit. Vícevrstvé podlahy lze, až na výjimky, bez obav umístit i na instalované topení. Jedinou nevýhodou je působení vlhkosti a vody, se kterou ani dřevěné podlahy příliš nekamarádí. Dojde-li k nehodě a k přímému dlouhodobějšímu kontaktu podlahy s větším objemem vody, i dřevo ji nasákne. Oproti laminátům je však mnohem vyšší pravděpodobnost, že po vyschnutí se dřevěná krytina vrátí do původního stavu. Hrozícím rizikem je také začernání hran u světlejších dekorů.

Vícevrstvé dřevěné krytiny Kährs.

Umělý vinyl hraje prim

Do třetice se zastavme u materiálu, který je praktický, odolný a nově zpracovaný do takové užitné podoby, že si i přes svůj umělý charakter získává stále více příznivců. Vinylové krytiny jsou na dotek teplejší než laminátové podlahy, v odolnosti před mechanickým poškozením a vlhkostí nemají konkurenci, stačí jim snadná údržba, nabídka dekorů je věrohodná a překvapivá.

Vybírat můžete z lepených dílců i z palubek se zámkovým spojem, které se pokládají plovoucím způsobem. Dekory imitují přírodní materiály jako dřevo, kámen či mramor, k dispozici jsou však nově také vzory dlažby. Proč tedy volit studenou keramickou dlažbu, když můžete mít teplejší a z hlediska údržby a užívání perspektivnější vinyl?! Jeho výhodou je i dobrá prostupnost teplat a kompatibilita s podlahovým vytápěním.

Vinylové krytiny DESIGNline a DESIGNline Connect.

Pro více informací navštivte www.kpp.cz.

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem