Pojem plakát má většina z nás spojený s lepením dvoustránek vytržených z časopisu pro teenagery, na které byla podobizna oblíbených herců nebo zpěváků, případně sportovců. V těchto dobách zdobily plakáty především stěny dětských pokojů. Doba je ale jinde a plakáty jsou vyhledávanou dekorací obývacích pokojů v bytech všech typů a velikostí. Pro každý byt lze nalézt plakát, který do něj přesně zapadne a učiní jej zajímavějším.

Jaký plakát na zeď

Výhodou plakátu je mimo jiné i to, že je lze věšet kamkoliv. Plakát může viset na dveřích do pokoje či na skříni, tou největší klasikou je ale samozřejmě plakát na zeď. Vyberte mu proto nejprve místo a dobře si jej proměřte. Poté věnujte pozornost celkové atmosféře pokoje. Je spíše minimalistický a vzdušný, anebo je plný nejrůznějších dekorací a suvenýrů z vašich cest? V prvním případě pokoj snese plakát větší, ve druhém volte spíše menší velikost.

Větší plakát se může stát středobodem místnosti a strhávat pozornost každého návštěvníka, jen co do místnosti vejde. Naopak menší plakát v bohatě zařízeném interiéru bude hrát spíše roli jedné z dekorací a člověk jej bude muset nejprve objevit. Není překvapením, že větších plakátů by nemělo být v místnosti, byť velké, příliš, neboť by se navzájem rušily.

Motiv plakátu určuje především vaše vlastní osobnost. Sehnat lze plakát prakticky s jakýmkoliv motivem, to, který si vyberete záleží jen a pouze na vás. Třeba vám ale v rozhodování pomohou i některé z následujících tipů.

Kouzlo stromů

Stromy a lesy jsou vděčným a fotogenickým motivem, který se na plakátech skvěle vyjímá. Pověsit si na zeď plakát strom je výbornou volbou pro každého milovníka přírody, ale nejen pro něj. Stromy působí uklidňujícím dojmem a nezáleží přitom příliš na tom, zda se jedná o dub v klasickém českém lese, nebo tisíciletou kalifornskou sekvoj, anebo baobab uprostřed africké savany.

Parky jsou velmi estetickou a kulturní podobou stromových komplexu. I proto je plakát park dalším tipem pro motiv plakátu na vaši zeď.

Plakátový park v obývacím pokoji

Exotika

Velmi oblíbené jsou plakáty s exotickou přírodou. Ta může mít podobu africké savany se lví smečkou nebo stádem slonů, stejně jako barevných papoušků sedících na větvi. Tím to ale zdaleka nekončí: korálové útesy, vysoké hory, západ slunce nad pouští, neprostupná džungle… To vše jsou nesmírně krásné a inspirující motivy, které se musí líbit každému, kdo má rád dobrodružství a vzrušení z cestování či poznávání neznámého.

Ikonická města

Vyjevte návštěvám svoji osobnost plakátem vašeho oblíbeného města. Máte rádi kosmopolitní atmosféru New Yorku či Londýna? Líbí se vám kulturnost Vídně či Paříže? Anebo dáváte přednost supermodernímu Tokiu? Či spíše exotickému Bangkoku? Proč nemít kousek svého oblíbeného města také na zdi?

Hudba a film jako inspirace plakátů na úrovni

Celá řada filmů, zpěváků či hudebních skupin inspirovala i návrháře plakátů. Ikonická díla filmového průmyslu či světoznámé kapely tak mohou obohatit interiér vašeho bytu i jinak než tím, že si je večer pustíte v televizi nebo do reproduktorů. Umělecká kvalita těchto plakátů je potom opravdu jinde než u portrétů hvězdiček, které jsme si lepili na zdi coby děti a dospívající.

Reprodukce výtvarných děl

Reprodukce děl starých mistrů i pop-artových umělců jsou častým motivem plakátů. A vypadají vždy velice dobře. Nikdo nepředstírá, že se jedná o originál, a přesto tím přináší plakát do interiéru jeho kouzlo. Pop-artová díla jsou zvláště oblíbeným motivem plakátů pro domácí prostředí. Do moderních interiérů totiž zapadají přímo dokonale.

Netradiční motivy

Na zdi bytu se ale může skvěle vyjímat i plakát s nepříliš tradičním motivem. Může jím být výtvarná abstrakce, titulní stránka novin vydaných v některé významné datum, anebo třeba detail vzniklý pohledem mikroskopu na květ rostliny nebo oči hmyzu, který ocení nejen vědečtí pracovníci. Zapomínat nemůžeme ani na lehce lechtivé motivy, které se mohou dobře vyjímat ve staromládeneckých bytech i domech mladých manželů.

Výběr plakátů na zeď je dnes zkrátka nekonečný. Vyhraďte si proto na výběr dostatek času, chvilku vám to totiž potrvá.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem