Zatímco dříve byla trouba pevnou součástí kuchyňského sporáku, dnes dává většina uživatelů přednost samostatným vestavným troubám, které je možno umístit do vhodné výškové úrovně. Při výběru lze navíc volit mezi mnoha typy s rozmanitými funkcemi.

Poradna na Dumabyt.cz

Než se rozhodnete pro konkrétní troubu, měli byste si vyjasnit, které z funkcí skutečně využijete a které jsou pro vás zbytečné. S každým nadstandardním vybavením pochopitelně stoupá i cena. Na druhou stranu je dobré vědět, že s pomocí elektronicky řízené trouby může připravit i úplný začátečník řadu pokrmů na profesionální úrovni.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Vestavná trouba P620SS Pythagora, 7 programů, gril s termostatem vyjímatelná dvířka s dvojitým sklem, výsuvný kryt grilu. Cena 15 990 Kč, BAUMATIC.

Co umí klasická trouba?

Každá elektrická trouba je vybavena horním a dolním ohřevem. Nejčastěji se při běžném pečení využívá kombinace obou. Samostatné pečení shora je vhodné ke konečnému opečení, které vytvoří na pečivu nebo drůbeži křupavou kůrčičku. Spodním ohřevem lze napravit nedostatky - například u nedopečeného spodku koláčů a pizzy. S pekáčem naplněným vodou se také využívá při zavařování ke sterilizaci.

Rychlou a zdravou přípravu pokrmu umožňuje vestavná tlaková parní trouba DG 4064. Cena 79 990 Kč, MIELE.

Většina elektrických trub je vybavena jedno nebo vícestupňovým grilem a funkcí horkovzdušného pečení. Speciální ventilátor zajistí uvnitř trouby rovnoměrnou cirkulaci horkého vzduchu, takže lze péci najednou a o stejné intenzitě i v několika úrovních. Navíc je možné připravovat společně více druhů pokrmů, aniž by se ovlivnila jejich vůně a chuť. Horkovzdušné pečení je ideální zejména na přípravu pečiva a cukroví.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Jako profesionál

Dražší elektronicky řízené trouby jsou osazeny řadou  (desítkami) programů, které se o proces pečení postarají samy. Stačí jen zvolit konkrétní typ pokrmu, množství surovin a trouba už sama nastaví optimální teplotu, způsob pečení a čas. Kromě předem naprogramovaných funkcí si může uživatel uložit do paměti i vlastní „receptury" pečení. Programování a volbu usnadní dotykové ovládání a přehledný displej.

Multifunkční trouba VT 22 (MORA) s dotykovým ovládáním, 10 programů, signalizace zbytkového tepla. Cena 22 990 Kč, GORENJE.

K nadstandardnímu vybavení patří takzvaná pečicí sonda, která sleduje (a hlásí) teplotu uvnitř pečeného pokrmu. Využívá se při pečení větších kusů masa, oceníte ji například při přípravě rostbífu.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Peče i pára

Velké oblibě se nyní těší parní trouby. V páře o teplotě 96-98 °C si suroviny uchovávají chuť, vůni, vitaminy a minerály. V parních troubách se připravuje hlavně zelenina, maso a ryby. Stejně jako u horkovzdušných trub je možné vkládat různé suroviny najednou, aniž by se ovlivnila jejich chuť.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu


Profesionální typy trub, ve kterých se kombinuje pečicí a parní funkce, už jsou k mání i v menším provedení vhodném pro domácnosti. Zajímavou možnost představují také trouby, ve kterých se využívá kromě klasického a parního pečení mikrovlnného ohřevu.

Vestavná trouba H 5681, 13 programů včetně automatického (100 přednastavených programů + možnost vytvoření vlastních dvaceti), samočistící funkce. Cena 78 990 Kč, MIELE.

S takovou troubou je možné připravit pečeni až dvakrát rychleji, ovšem výrazně si připlatíte.

Pohodlí a ochranu před popálením poskytují například výsuvné vozíky, speciální několikavrstvé sklo zaručující studenou přední stěnu, pachové a tukové filtry, halogenové osvětlení či systém touch-con-trol s přehledným displejem.

logo MessengerPoslat Messengerem