Posuvné systémy dveří zažívají renesanci v jejich umísťování do bytů a domů. Slouží už nejen pro uzavření nebo oddělení menších či funkčních prostor bytu, ale i jako designový prvek domácnosti.

Na otázky Poradny pro dveře o posuvných systémech odpovídal Ing. David Krubner, marketingový a obchodní ředitel největšího českého výrobce dveří, společnosti MASONITE CZ spol. s r.o., www.masonite.cz.

Mezi jakými druhy posuvných systémů můžeme volit?

Posuvné systémy dveří jsou umístěné na zeď s garnýží, do pouzdra v sádrokartonové či zděné příčce, nebo s vodící hliníkovou (ALU) lištou. Pokud není dostatek prostoru pro klasické otočné dveřní křídlo, posuvné systémy ho velmi dobře zastanou. U garnýže s dorazovým hranolem je dekor shodný jako dveřní křídlo se zárubní, působí pak tedy uceleným dojmem. Dveřní křídla pro systémy s garnýží nebo do pouzdra mohou být jedno nebo dvě, hladké plné, ale i profilované nebo rámové. Je možné také využít různého prosklení. ALU posuvný systém je vytvořen v duchu minimalistického designu s důrazem na kvalitní provedení detailů. V případě Masonite je možné si lištu vybrat v povrchu stříbrný matný hliník nebo černý mat.

Posuvné bílé lakované dveře Clara QUATRO MASONITE do pouzdraPosuvné dveře MASONITE, lakované v RAL odstínu s ALU posuvem, lišta v povrchu stříbrný matný hliník

Na jaká technické omezení, doplňky a vychytávky máme pamatovat?

Mušle Entero v matném niklu SNiPřed objednávkou dveří je dobré si vyplnit zaměřovací protokol, který předchází komplikacím s montáží a nevhodným rozměrům. Například ALU posuvný systém se instaluje 1 cm nad čistou podlahu, u garnýže je třeba připočíst 17 cm ke dvojnásobné šířce dveří, minimální šířka sádrokartonové příčky s pouzdrem je 12,5 cm pro prosklené varianty dveří, při šířce 10 cm lze osadit pouze plné hladké dveře. Toto omezení platí i pro většinu stavebních pouzder osazených do zděné příčky.

Pro větší pohodlí v ovládání je možné použít zpomalovací a tlumící systém, který je nastaven pro oba směry pohybu dveří.  V dnešní době je důležitá nejen kvalita povrchu dveří proti poškrábání, ale i možnost jejich údržby a dezinfekce, tedy antibakteriální odolnost. Tyto vlastnosti například CPL laminát splňuje. Kování je možné zvolit mušlemi různých tvarů i se zámkem, čelními úchyty neboli prstýnky, vše v různých povrchových úpravách.

Čelní úchyt (tzv. prstýnek) v matném černém niklu, TIN-KČelní úchyt (tzv. prstýnek) v matném niklu, SNi

Na co si dát pozor při montáži posuvných dveří s garnýží?

Ačkoliv to na první pohled vypadá jako jednoduchá instalace, není to až tak snadné. Šikovnému kutilovi bych určitě doporučil, aby si dobře pročetl návod a velmi dbal na přesné měření a rovinnost celé konstrukce. V případě záměny dílů nebo nedbalého přístupu jsou chyby těžko odstranitelné. Kolejnice pro pojezd dveří se ke smrkovému hranolu musí připevnit minimálně na pěti místech a její umístění musí být správně zaměřeno. Při lepení kartáčku na plochu dveří dbáme na to, aby se při zavření dotýkal zárubně, ale pokud jí nepoužíváme, tak se nesmí dotýkat přilehlé stěny. V opačném případě by se poškodila. Důležitá je kontrola rovinnosti stěny, která ovlivňuje vzdálenost instalace dveří, respektive i kolejnice. Aretačními šrouby seřídíme mezeru mezi dveřmi a podlahou, kterou doporučujeme ve výšce 7 – 10 mm. Obecně ale doporučuji si nechat tyto konstrukce namontovat odborně proškolenou firmou.

Posuvné dveře MASONITE s garnýží v dřevodekoru CPL buk přírodní

Podrobnější informace jsou ve videonávodu na www.masonite.cz/videonavody nebo v montážní dokumentaci.

Sestavení vlastních dveří je možné v on-line konfigurátoru, případně se můžete obrátit na techniky v 21 vzorkových prodejnách v ČR a v 6 na Slovensku.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem