V pravém bližším rohu při pohledu od vchodu do interiéru se nachází prostor, jehož energie dokáže vnést do našeho života řád, pořádek, pravidla, ale také zákony, právo a zbraně, tedy boj. Aby se náš život nezmítal v bojích, je důležité, abychom zde udržovali právě řád a pořádek. Platí tu pravidlo, že vše má mít svoji funkci a svoje místo. Proto zde nic nesmíme umístit „jen tak“.

Pokud v pravém bližším rohu bytu či místnosti máte umístěnu kuchyň, měli byste dbát na to, abyste v ní udrželi řád a pořádek.Přesně podle plánu

Tento prostor tedy raději zařizujeme plánovitě. Nejprve si ujasníme, jaká je jeho hlavní funkce a kdo tuto místnost bude obývat. Následně pak uděláme pečlivé rozložení všech věcí a doplňků tak, že předem určíme, kam co postavíme, kde co bude a jakou to bude mít funkci. Pak musíme dbát na to, abychom tento systém, který jsme vytvořili, neporušovali. Když například určíme rychlovarné konvici dané místo pro vaření kávy, pak tato konvice nemůže být postavena jinam. To by okamžitě vyvolalo nesoulad, nepořádek a tím i energii boje.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Kruh, koule a kov

V pravém bližším rohu při pohledu od vchodu do interiéru se nachází prostor, jehož energie dokáže vnést do našeho života řád.Vzhledem k tomu, že tento sektor patří k elementu kovu, můžeme zde využívat bílou, šedou, fialovou a všechny kovové odstíny barev: zlatou, stříbrnou, měděnou apod. Z tvarů sem patří především kruh a koule. Stolky by zde tedy měly být kulaté. Na podlaze může ležet kulatý koberec, světla mohou mít tvar koule. Můžeme sem dát kovový nábytek či doplňky. Patří sem také sklo a zrcadla. Rozhodně zde bude záviset na detailu. Nesmí zde být ani známka chaosu či nepořádku. Vše by mělo ladit, zapadat do sebe. Hlavně má mít vše svoji funkci a místo. V tomto sektoru by nemělo být mnoho květin ani prvku ohně, tj. ne červená či oranžová barva, ne moc teplo, ne velké světlo. Světla volte raději bodová než jedno velké centrální. Tento sektor můžete doplnit zemitými prvky: zemité barvy, keramika, kamínky apod.

Aby se náš život nezmítal v bojích, je důležité, abychom zde udržovali právě řád a pořádek.Přijímací prostor

Tento prostor je vhodný pro přijímání společnosti. Může zde tedy být obývací pokoj, pokud slouží k přijímání návštěv. Dá se využít i jako pokoj pro návštěvy nebo jako pracovna, pokud za vámi chodí klienti a spolupracovníci. V případě kanceláře zde bude vhodná zasedací místnost, zejména pro přijímání poradců a pořádání porad. Je to sektor pomoci a víme, že každá rada je v životě drahá. Pokud se pohledem feng-šuej podíváme na pracovní stůl, do pravého bližšího rohu patří vše, co nám při práci pomáhá a co nás spojuje s okolní společností: telefon, kalkulačka, slovníky apod.

text: Jiří Černák, www.byu.cz, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem