Každá kuchyň by se měla zařizovat s ohledem na toho, kdo ji bude používat. Ještě víc to platí pro kuchyně určené osobám, které mají nějaký tělesný handicap, zejména jsou-li odkázány na invalidní vozík. I pro ně ale lze kuchyň upravit tak, aby se dala plnohodnotně používat.

Sériovou výrobou speciálně upravených kuchyní pro vozíčkáře se u nás nikdo nezabývá. Tak jako se vyrábějí běžné kuchyně podle individuálních požadavků, je dnes většina výrobců schopná zhotovit a vybavit kuchyň tak, aby vyhovovala osobám s různým stupněm tělesného postižení. Základní ergonomická pravidla, která se uplatňují v běžných interiérech, jsou ale trochu jiná.

Více místa

Sériovou výrobou speciálně upravených kuchyní pro vozíčkáře se u nás nikdo nezabývá.Ještě než se začne hledat vhodné řešení kuchyňské sestavy, je třeba si uvědomit, že člověk na vozíku se musí nejprve do kuchyně dostat. Aby byl průjezd dveřmi pohodlný, měly by být široké alespoň 80 cm. Klasické otočné dveře ovšem nejsou zcela ideální. I když jejich otevírání a zavírání většina lidí na vozíku zvládá, pohodlnější jsou posuvné typy. Překážku tvoří prahy, které se však už v nových a rekonstruovaných stavbách nepoužívají.

Před kuchyňskou linkou je třeba ponechat volný prostor (podle normy minimálně 1,5 m), který je potřebný na manipulaci s vozíkem. Proto nejsou příliš vhodné sestavy situované do tvaru písmene U nebo s kuchyňským ostrůvkem. Obojí je vyhovující jen v případě, že je kuchyň nadstandardně prostorná.

Ideální elko

Zajímavě řešenou sestavu, ve které je řada otočných prvků umístěných na dosah z jednoho místa, představila před několika lety značka SNEIDERO.Ze všech běžných dispozic kuchyňských sestav je nejvhodnější řešení do tvaru písmene L, vyhovující je i lineární řešení. Umístění pracovní plochy by mělo být v porovnání se standardní výškou nižší (75–80 cm), aby umožňovalo práci vsedě. Hlavní zóny (varná, mycí, pracovní) by měly být rozmístěné tak, aby byly vzájemně na dosah a při vaření nebylo zapotřebí přejíždět z místa na místo. Tomuto požadavku nejlépe vyhovuje umístění těchto zón do rohové části. Pod pracovní deskou musí zůstat volný prostor pro zasunutí nohou. Proto tu nemohou být spodní skříňky, pro které je vhodnější umístění po okrajích sestavy.

Problematičtější je prostor se dřezem na nádobí. Aby mohl zůstat v nižší úrovni, je třeba zvolit mělčí typ dřezu, který umožní zasunutí nohou. Pro ovládání vsedě je vhodná baterie s delší pákou. Je však třeba ji umístit podle přístupnosti ke dřezu i podle individuálních potřeb (zda ji bude nejvíc používat pravák nebo levák). Manipulaci při vaření usnadní baterie s výsuvným výtokovým ramínkem, se kterým lze napouštět vodu do nádob i mimo dřez.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pohyblivé konstrukce

Protože kuchyň většinou nepoužívá jen jedna osoba, je často třeba přizpůsobit její vybavení i lidem bez vozíku. Šikovné (avšak finančně nákladné) řešení představují mobilní plochy na elektrický pohon. Speciální mechanismy umožňují snížení celé pracovní desky (i s dřezem a varnou deskou) nebo jen její části na potřebnou výšku.

Kuchyňská sestava slouží v pražské Klinice rehabilitačního lékařství k nácviku soběstačnosti. Horní nábytkový díl i pracovní deska jsou výškově nastavitelné, horní police jsou vybavené sklápěcí konstrukcí. Individuální nastavení výšky umožňuje i deska se zabudovaným dřezem.Ovládání motoru je zabudované přímo na desce. Stejně tak lze snížit i horní skříňky, které jsou jinak pro vozíčkáře nedostupné. Jednodušší variantou využití horních skříněk jsou konstrukce, které se s obsahem skříňky mechanicky vysunou a sklopí. Vhodnou alternativou spodních skříněk jsou pojízdné kontejnery, které lze podle potřeby přesunovat. Trouba by měla být zabudovaná tak, aby umožnila bezpečnou obsluhu vsedě, a umožní-li to prostor, byla přístupná z obou stran.

Šikovné vychytávky

Pracovní plochu je možné zvětšit a v případě, že jsou pod ní umístěné spodní skříňky, i zpřístupnit tak, že se pod ní zabuduje výsuvná deska. Dvě až tři výsuvné plochy výrazně rozšíří možnosti vozíčkáře pracovat bez přesunů na jednom místě. Pohyb podél linky může usnadnit konzola připevněná k hraně pracovní desky. Osoba na vozíku se může jednoduše přitáhnout, aniž by musela v omezeném prostoru složitě manipulovat s obručemi kol. Výšce sedícího člověka je třeba přizpůsobit i umístění vypínačů a elektrických zásuvek.

Kuchyňskou sestavu zhotovila pro Centrum Paraple značka Hanák. U obou spodních dílů lze měnit výšku, horní skříňka je vybavená sklápěcí konstrukcí.Optimální výška pro vypínače je 80 cm, v ostatních částech obydlí se doporučuje výška pro zásuvky 40 cm, v kuchyni je ale vhodnější umístění ve výšce pracovní desky. Aby mohli vozíčkáři plně využívat myčku (její spodní část), je třeba ji zabudovat do vyšší úrovně. To může být ale v sestavě problematické, jednodušší je použít menší stolní typ, který se dá umístit i pod pracovní desku.

Kromě nábytku a spotřebičů by měla být kuchyň vybavená různými kompenzačními pomůckami, jako jsou například speciálně tvarované nože, krájecí prkénka, talíře s protiskluzovou úpravou, ergonomicky tvarované hrnky, otvíráky a další předměty, které lidem s různým stupněm postižení pomáhají k tomu, aby se dokázali sami obsloužit.

text: Libuše Lhotská, foto: Miroslav Šimčík a archiv

logo MessengerPoslat Messengerem