Kuchyň je každý den vystavena největší provozní zátěži z celého bytu, proto musí být komfortně vybavená a promyšleně uspořádaná. Vzhledem k současnému trendu začlenit ji přímo do společného obývacího prostoru musí být navíc ještě pohledná. A díky poměrně velké investici také nadčasová a trvanlivá.

Moderním kuchyním jednoznačně vládnou hladká dvířka s jednoduchými úchytkami nebo bezúchytková. Černá barva je efektní a nadčasová, vyžaduje však citlivé použití a údržbu (linka Optima z programu Active, www.hanak-nabytek.cz).Velikost kuchyně se odvíjí od počtu členů domácnosti a jejich gastronomických zvyků. Ať tak či tak, základním předpokladem spokojenosti s užíváním kuchyně je vždy správné dispoziční uspořádání – rozčlenění na funkční zóny, které na sebe logicky navazují a umožňují tak co nejefektivnější a nejplynulejší provoz při přípravě pokrmů. Na ledničku a potravinovou skříň navazuje mycí zóna (dřez, popř. myčka), pracovní plocha a varná zóna (sporák či varná deska) s přídavnou odkládací plochou.

Každá zóna je vybavena odpovídajícími elektrospotřebiči, ať už volně stojícími nebo vestavnými. K současným trendům patří rozdělení kuchyně na kompaktní úložnou sestavu, která zahrnuje úložné prostory, vestavěnou chladničku s mrazničkou, případně i troubu, mikrovlnku a kávovar (v ergonomické výšce umožňující pohodlnou obsluhu), a na pracovní zónu s varnou a pracovní plochou, zpravidla v podobě kuchyňského „ostrova“ obráceného do interiéru obývacího pokoje. Toto oblíbené řešení umožňuje udržovat spojení mezi členy rodiny, když maminka vaří a tatínek baví návštěvu či sleduje fotbal.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz.

Úložné prostory

Zatímco naše babičky dokázaly i s několika kusy litinového nádobí vykouzlit pochoutky, na které s láskou vzpomínáme, dnes se i oblast vaření úzce specializuje. Přibývají různé typy hrnců (tlakové, pro vaření v páře, na těstoviny, zapékací misky atd.), ale i varné konvice, mixéry, šlehače, zmrzlinovače a řada dalších malých elektrických pomocníků.

Tradiční pravidlo ukládat sklo a bílé nádobí (talíře, hrnky a porcelán) do horních skříněk a vše ostatní do spodní části linky bere pomalu za své. Nároky na úložné prostory nutí výrobce vymýšlet, jak maximálně využít doslova každý kout v kuchyni a jak zjednodušit manipulaci s nádobím.

V tom nám pomáhají například hluboké plnovýsuvné zásuvky (mohou být široké i 120 až 150 cm!), variabilní vnitřní dělení zásuvek, systémy výsuvných drátěných košů či kontejnerů a speciální soustavy určené pro rohové skříňky. Vzhledem k poměrně velké ceně speciálních kování si nechte toto vybavení detailně navrhnout a ocenit!

Barvy v kuchyni

Ve výběru barev kuchyňské linky vedou bílá, černá, smetanová či béžová – snadno je sladíte s ostatním vybavením interiéru a budou vždy moderní. Žlutá stimuluje chuť k jídlu (pozor na dietu!), zelená vyvolává uklidňující a harmonický dojem. Výrazné odstíny (červená, oranžová, fialová) se v interiéru výrazně projeví, je třeba je vybírat s citem tak, aby vás „neomrzely“ dříve, než odezní příslušná módní vlna.

Barvy a materiály

Atypické uspořádání s přidaným barovým pultem zajímavě využívá a vyplňuje velký prostor, a hospodyně se přitom příliš nenaběhá. Kuchyň je rozdělena na část pracovní (vpravo) a část stolovací (vlevo), kde se také ukládá bílé nádobí (linka Sibila, Gorenje).Trvanlivost a bezúdržbovost jsou nezbytnými vlastnostmi kuchyňského nábytku, zejména pracovních desek a dvířek. Z levnějších materiálů tyto požadavky splňují fóliované, lakované a laminované MDF desky. Výrobci nabízejí nepřebernou škálu dezénů a propůjčují tomuto materiálu krásný vzhled. Věnujte pozornost nejen povrchové úpravě, ale i detailu opracování nábytkových hran.

Nevíte si rady s KUCHYNÍ? Zeptejte se v PORADNĚ ZDE.

Do vyššího standardu patří lakované desky s vysokým leskem, který vytváří dokonale hladký, tvrdý a maximálně odolný povrch. Přírodní dřevo se v kuchyni uplatní ve formě třívrstvých desek či dýhovaných desek, u linek s tradičním designem také v podobě rámových dvířek s dýhovanou výplní. Dřevěná dvířka můžete snadno sladit s dalším vybavením obývacího pokoje, časem bude získávat patinu a krásně „stárnout“. Jeho přirozený půvab je nadčasový, je však vykoupen většími nároky na péči.

Měkké dřevo se rychle opotřebuje – smrková či borovicová dvířka vám dlouho nevydrží, raději investujte do dubu či jiného tvrdšího materiálu.  Velká odolnost a snadná údržba jsou alfou a omegou také pro podlahy a obklad pracovní plochy. Přírodní dřevo bude v kuchyni na podlaze značně trpět. Na výběr je široká škála keramických dlažeb, laminátových, vinylových a PVC podlah v příznivých cenových kategoriích, případně podlahové stěrky, které vytvoří dokonale hladkou kompaktní rovinu.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem