V zimních měsících se s nadměrnou vlhkostí v bytě potýká skoro každý. Kvůli topení se nevětrá tolik, jako když je léto, a pokud uvnitř ještě sušíte prádlo, máte doma vlhký vzduch raz dva. Většinou však stačí na pár minut otevřít okna, aby se odpařená voda dostala ven, a máte po problému. Opravdové potíže však nastávají v případě, kdy vlhkost vzduchu ani po intenzivním vyvětrání neklesá. Tady už je na místě si domů pořídit vlhkoměr.

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Pokud díky němu totiž zjistíte, že se hodnoty konstantně drží nad doporučenými 60 %, vyplatí se vyzkoušet některé metody snižování vlhkosti.

Efektivním řešením dlouhodobě zvýšené vlhkosti v domě či bytě jsou odvlhčovače vzduchu. Spolehlivě totiž zabrání vzniku škod, které by jinak vlhkost mohla napáchat. Navíc vám k tomu nabídnou řadu zajímavých funkcí, díky kterým vám ubudou starosti s obsluhou.

Jak ale takový odvlhčovač vybrat? Poradili jsme se s odborníky z internetového obchodu Vzdušín.

Na zařízení, která jakkoliv souvisejí s úpravou vlastností vzduchu, se totiž přímo specializují, takže mají plno zkušeností, o které se s vámi v dnešním článku podělí.

Odvlhčovač vzduchu Olympia Splendid (Zdroj: Vzdušín.cz)

Z čeho můžete vybírat?

Ještě předtím, než se vrhneme na popisy konkrétních parametrů, které by měl vysoušeč vlhkosti splňovat, si ujasníme, jaké typy zařízení na trhu vlastně najdete. Jak se můžete sami přesvědčit v nabídce Vzdušínu, existuje jich celá řada a ne všechny fungují na stejném principu.

Kompresorové odvlhčovače

Nejčastěji se na trhu setkáte s takzvanými kompresorovými odvlhčovači. U nich dochází k ochlazování nasátého vzduchu, čímž se v něm obsažená voda kondenzuje.

Následně kondenzát stéká do nádobky, kterou musíte pravidelně vyprazdňovat - přístroj vás většinou upozorní.

Jestliže nechcete ztrácet čas s obsluhou, můžete si připlatit za vysoušeč vlhkosti  se zabudovaným čerpadlem. Díky němu se kondenzát odvádí hadičkou ven - do umyvadla nebo přímo do potrubí - takže vám odpadne starost s jeho vyléváním. Jelikož tyto odvlhčovače fungují na principu ochlazování, nehodí se do míst s nízkou teplotou vzduchu.

Adsorpční odvlhčovač

Odvlhčovač vzduchu Sinclair (Zdroj: Vzdušín.cz)Do místností s nízkými teplotami se mnohem více hodí adsorpční odvlhčovače. Vzduch totiž naopak ohřívají a tím pádem pracují efektivně i při nízkých teplotách.

Zpravidla nabízejí tišší provoz, avšak zároveň i nižší provozní náklady. Z toho důvodu se používají především tam, kde není možné použít kondenzační odvlhčovač.

Adsorpční tablety a sáčky

Do skříní, malých koupelen a dalších drobných prostorů se často používají také absorpční tablety a sáčků nebo silika gely. Ty však představují pouze jednorázové řešení, jelikož musíte tablety neustále dokupovat. Jedná se tedy o ne zrovna ekologickou a navíc i poměrně nákladnou variantu.

Co si před nákupem ujasnit?

Schopnost absorbovat vlhkost, stejně tak jako výkon odvlhčovače, může ovlivnit několik různých faktorů. Mezi ně patří například teplota vzduchu a míra vlhkosti v prostoru, kam vysoušeč vzduchu umístíte, a také velikost a počet místností, kde ho budete používat.

Pokud si tyto věci neujasníte, může se vám stát, že zakoupený přístroj nebude vašim nárokům stačit.

Při výběru je důležité zohlednit i vaše finanční možnosti. Na ceně přístroje se totiž pochopitelně odráží jeho výkon, doplňkové funkce, použitá technologie a spousta dalších parametrů.

Kvalita však nutně nemusí znamenat vysokou cenu. V nabídce Vzdušínu najdete i odvlhčovače, u kterých je poměr mezi kvalitou a cenou více než příznivý.

V neposlední řadě byste měli hledět také na to, jak velké náklady na provoz budou se zařízením spojené.

Nároky na energie se u jednotlivých modelů obvykle dost liší, nicméně najdete i úsporné odvlhčovače s maximální spotřebou do 0,5 kWh. Samozřejmě platí, že čím vyšší výkon zvolíte, tím vyšší spotřebu energie můžete očekávat.

Na jaké parametry se zaměřit?

Jak už jsme zmínili, na trhu s vysoušeči vlhkosti najdete modely s nejrůznějšími parametry. Abyste se v nich dokázali zorientovat, připravili jsme si pro vás menší přehled, který vám výběr usnadní.

Na které parametry tedy můžete narazit a co si pod nimi můžete představit?

  • Odvlhčovací výkon - uvádí se v litrech za 24 hodin a ukazuje, kolik vody dokáže zařízení maximálně zachytit během jednoho dne
  • Rychlost odvlhčování - taktéž uvádí množství zachycené vody za určitou dobu, tentokrát však za hodinu
  • Spotřeba - vyjadřuje provozní náklady spotřebiče (dejte si pozor, aby se nejednalo o minimální spotřebu, reálně by totiž mohla být vyšší)
  • Vzduchový výkon - určuje, jak velký objem vzduchu dovede odvlhčovač přečerpat během jedné hodiny (správně by měl být schopen pojmout celý objem místnosti zhruba dvakrát za hodinu)
  • Hlučnost - uvádí se v decibelech a je důležitá především v případě, že se odvlhčovač chystáte umístit tam, kde trávíte hodně času nebo dokonce spíte
  • Hmotnost - hodí se vzít v úvahu, zejména pokud zařízení budete chtít přenášet mezi jednotlivými místnostmi
  • Rozměry - i těm se vyplatí věnovat pozornost, abyste po příchodu domů nezjistili, že se vám přístroj na dané místo nevejde
  • Způsob odvodu vody - může vést do nádržky, externí nádoby nebo do umyvadla či do potrubí
  • Objem nádrže - přímo určuje to, jak často budete muset nádržku vyprazdňovat

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem