Ještě donedávna se sprchové kouty považovaly za prostorově méně náročnou náhradu vany a pořizovali si je hlavně majitelé malých koupelen. Díky možnosti rychlejší a levnější hygieny, relaxace pod kapkami hustého deště nebo blahodárné hydromasáže se ale stále častěji pořizují i do koupelen vybavených vanou.

S relaxací bývala dříve spojována hlavně koupel ve vaně a sprchování se považovalo spíš za způsob rychlé očisty těla. Moderní sprchové systémy však poskytují kromě několika typů proudu vody i masážní programy, které posunuly sprchování na úroveň příjemné relaxace i účinné terapie.

Co umí?

Stropní sprcha Grand Mini (JOEYFORLIFE), 666 trysek s režimy déšť, intenzivní déšť, příval, vodní sloupec, mlha, barevné LED osvětlení, cena 40 323 Kč, PERFECTO DESIGN.Moderní sprchové hlavice jsou osazené několika typy trysek, které jsou v hlavici zabudované pod několika úhly. Čím více je trysek, tím komfortnější a příjemnější je sprchování. Všechny typy sprch jsou vybavené klasickým proudem určeným pro běžnou hygienu. Jemnějším proudem disponuje relaxační sprchový režim obohacený o vzduchové bubliny, Kruhová sprchová kabina Transtube (ROCA), průměr 15 cm, dveře vybavené čidlem s automatickým otvíráním, termostatický sprchový sloup s dešťovým efektem, cena 303 850 Kč, PROCERAM které vytvářejí perlivý proud.

Ten je z hlediska spotřeby vody úsporný a hodí se i k rychlému osvěžení nebo opláchnutí umytých vlasů. K relaxačním účelům se používá také režim označovaný jako tropický nebo přívalový déšť či hustý proud napodobující tok vodopádu. Některé typy hlavic poskytují ještě velmi jemný proud připomínající mžení. Mobilní ruční sprchy u masážních panelů většinou poskytují jen běžný sprchovací proud, u sprchových setů bez masážních trysek bývají vybavené více sprchovými režimy včetně masážního monoproudu, který se využívá k léčebným kúrám cíleným na konkrétní partie těla.

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Nebeské řešení

Kruhová sprchová kabina Transtube (ROCA), průměr 15 cm, dveře vybavené čidlem s automatickým otvíráním, termostatický sprchový sloup s dešťovým efektem, cena 303 850 Kč, PROCERAM.Samostatnou kapitolu tvoří stropní velkoformátové sprchy. Jsou zabudované v podhledech a ovládají se buď na místě, nebo dálkovým ovládačem. Dokonalou iluzi hustého deště zajišťuje 600 i více trysek. Mají několik sprchových režimů a mohou být i osazené LED diodami, které vytvářejí efekt hvězdného nebe. Kromě standardně zařízených sprchových koutů se vestavné stropní sprchy umisťují i do moderně řešených koutů typu walk-in, které jsou oddělené pouze jednou skleněnou příčkou, ale i do volného prostoru s použitím sprchového žlábku nebo nad samostatně stojící vanu.

Sprchový kout Tonic, výplň transparentní 8mm sklo s úpravou Ideal Clean Glass, chromované profily, levé i pravé provedení, rozměry 170 x 80 cm, cena 111 520 Kč, IDEAL STANDARD.Útok na smysly

Příjemný odpočinek ve sprše, při kterém je možné kombinovat různé sprchové režimy včetně vodní masáže, lze umocnit dalšími nadstandardními funkcemi. Sprchové hlavice s několika barevnými světly poskytují relaxaci označovanou termínem chromoterapie, reprodukovanou hudbu – muzikoterapii – umožňují vestavěné voděodolné MP přehrávače a reproduktory.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem