Podle čeho vybírat  bezpečnou varnou konev?

Problém

Naše rychlovarná konvice přestává vypínat a občas se i sama opakovaně zapne, mám proto obavy, abychom kvůli ní třeba nevyhořeli. Existují nějaká doporučení, jak tomuto nebezpečí předejít? A podle čeho mám vybírat novou konvici, aby byla opravdu bezpečná?

Řešení

Z hlediska požární bezpečnosti může být starší konev opravdu problematická a je pravda, že rychlovarné konvice už způsobily mnoho požárů domů. Z tohoto důvodu byste neměli konvici nechávat ve stojanu, a pokud opouštíte dům, vypněte ze zásuvky i stojan. Kvalitní konvice jsou sice vybaveny tepelnou pojistkou, ale jistota je jistota. I při výběru nové konvice platí často opakované „bezpečnost především“. Nepostradatelným bezpečnostním prvkem je ochrana proti přehřátí konvice, pokud by byla zapnuta bez vody, nebo automatické vypnutí při sejmutí konvice z podstavce. Samozřejmostí by měl být světelný indikátor, který se při zapnutí konvice rozsvítí.

Pro bezpečnost uživatelů je také nezbytné bezpečnostní zajištění víka zabraňující samovolnému otevření konvice při lití horké vody. Pohodlí především Bez ohledu na použité materiály nebo design by provedení konvice mělo umožňovat snadnou údržbu i používání. Ve velké většině případů konvice mají dno se zakrytým topným tělesem – slouží nejen k rovnoměrnému ohřátí vody, ale také k pohodlnému čištění. Dejte přednost těm modelům, které disponují odnímatelným a omyvatelným filtrem proti vápenatým usazeninám. Při manipulaci s konvicí určitě oceníte středový 360° konektor, který umožní konvici usadit na podstavec v jakékoliv poloze.

Rychlovarná konev musí být bezpečnáVýhodnou funkcí je také naviják kabelu v podstavci, který umožňuje nastavit délku přívodního kabelu, a tedy i jednoduchou skladovatelnost – kabel vám na kuchyňské lince nebude překážet. Pozor na objem Vybírat můžete mezi konvicemi s menším nebo větším objemem (většinou od 0,8 po 2 litry). Před nákupem si proto zkuste odpovědět na otázku, jaké množství vody a k jakému účelu nejčastěji potřebujete.

Nezapomeňte, že by konvice měla mít průhledný vodoznak sloužící ke kontrole množství vody v konvici. To vám umožní vařit pouze tolik vody, kolik opravdu potřebujete, a tím ušetřit náklady za vodu i elektrickou energii. K dostání jsou rychlovarné konvice v různých barvách a tvarech z plastu, konvice kovové či vyrobené z kvalitní broušené nerezové oceli, poslední dobou roste zájem i o porcelánové rychlovarné konvice. Ty svým vzhledem často evokují klasické keramické výrobky. Vedle designu se od běžných konvic liší zejména tím, že mají, díky vrstvě keramiky, tichý chod.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Jednoduchých konvic, které zvládají pouze ohřátí vody do bodu varu, je na trhu opravdu celá řada. Jestliže si však na přípravě teplých nápojů dáváte záležet, zvažte nákup rychlovarné konvice s možností nastavení výsledné teploty vody. Teplota „akorát“ Správná teplota vody je totiž jedním z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují výslednou chuť, aroma a celkovou kvalitu horkého nápoje. Například některé druhy čajů stačí pouze vylouhovat ve vařící vodě, většina čajů ale potřebuje zalít vodou o určité teplotě. Stejnou péči vyžaduje také voda při přípravě kávy.

Jen tak se zcela rozvine celé chuťové spektrum nápoje. U „chytrých“ konvic si vyberete požadovanou teplotu podle druhu chystaného nápoje a za několik okamžiků budete mít vodu připravenou. U těchto konvic se můžete setkat i s další zajímavou funkcí, která udrží vodu na požadované teplotě po dobu například 20 minut. Odpadne vám tím další zdržování kvůli opětovnému zapínání zapomenuté vody.

radí: Libor Hladík, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem