Stále častěji můžeme – anebo musíme, to záleží na úhlu pohledu – pracovat z domova. Stolní počítače přitom pomalu vymizely, k většině úkonů nám postačí notebook, netbook nebo praktický a módní tablet. I pro tyto mobilní pomocníky bychom ale měli vytvořit stabilní místo, u něhož budeme radostně tvořit.

Práce zv. „home office“ ovládá svět. Dnešní doba je taková, že mnohým z nás umožňuje pracovat z domova. Pracujete-li však z domova a hlídáte zároveň děti, pak není snadné se na práci soustředit, pokud vám děti neustále běhají kolem stolu, pes okusuje šanony a kočka si hraje s kabely… Vzhledem ke všem možným rušivým faktorům je dobré si vymezit alespoň malý koutek, který bude jen váš a kde se budete moci na práci plně soustředit.

Pracovní stůl

Stůl Spoon table a pracovní židle Spoon chair (design Antonio Citterio), cena stolu 32 910 Kč, cena židle 12 426 Kč (KARTELL FLAG STORE).Pokud jste si v obchodě vyhlédli ten „pravý“ pracovní stůl, zamyslete se, jestli skutečně odpovídá vašim potřebám. Uvažujte logicky. Stůl by měl odpovídat typu činnosti, kterou na něm po celý den vykonáváte, tedy práci na počítači, psaní, papírování, kreslení nebo drobné manuální práci. Dále byste měli zvážit, jaké pomůcky a doplňky nutně potřebujete mít na stole. Z toho pak lehce odvodíte, jaká délka a šířka stolu je vyhovující.

Co se týče standardních rozměrů, výška stolu se obvykle pohybuje mezi 68 a 76 cm podle výšky postavy a hloubka by měla být minimálně 60 cm. Ideální situace nastává v případě, že lze výšku stolu nastavovat podle aktuální potřeby, případně pracovní desku naklápět. Orientace pracovního stolu vzhledem k celé místnosti je také důležitá. Rozhodně byste při práci neměli sedět zády ke dveřím ani čelem ke stěně. Ne vždy to ale vyhrazený prostor umožňuje, a tak budete nuceni stůl postavit ke zdi. Vyzdobte si ji podle libosti, ale tak, aby neodváděla pozornost od práce. 

DESKA PRACOVNÍHO STOLU

– lesklé materiály odrážejí světlo a oslňují oči
– černý povrch naopak světlo pohlcuje
– skleněná deska je krásná, ale studí a může způsobit bolestivé prostydnutí rukou
– v případě skleněného stolu používejte podložky určené k práci s myší a klávesnicí
– ostré hrany mohou při dlouhém sezení řezat do loktů

Pracovní židle

Pracovní stůl Progetto 1 (B & B Italia, design Monica Armani), rozměr 173 x 87,5 x 72,5 cm, cena 77 566 Kč, knihovna AC Executive (B & B Italia, design Antonio Citterio), cena 358 646 Kč (KONSEPTI).Špatně zvolená židle vás bude nejen odvádět od práce a nutit často odbíhat od stolu, v horším případě může způsobit zdravotní problémy jako bolesti zad, nebo dokonce migrény a stres. Mezi základní vlastnosti židle patří nastavitelná výška sedáku, nastavitelná výška i sklon opěradla a houpací mechanismus. Při sezení na pracovní židli platí známé pravidlo pravých úhlů – chodidla musí být položena celou plochou na zemi, lýtka a stehna stejně jako stehna a záda svírají pravý úhel. Správně anatomicky tvarovaná pracovní židle by měla zajistit podepření bederní páteře, aby byla přirozeně prohnutá. Ani houpací mechanismy nejsou zbytečné, jak se řada lidí mylně domnívá. Právě ony mají nemalou zásluhu na odbourání tzv. statického sezení a zamezují bolestem bederní páteře.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Pracovní stůl Everywhere (design Christian Werner), rozměry 74 x 168 x 150 cm, cena od 41 106 Kč (LIGNE ROSET).Osvětlení pro práci

Na každém pracovním stole by měla být stolní lampa, která dostatečně osvětluje pracovní plochu, přitom však neoslňuje oči. Pouhé světlo z lustru nestačí. Pracovní lampička by měla být polohovatelná, abyste si podle potřeby (míry únavy očí) a nálady nastavili směr a intenzitu světla. S osvětlením stolu souvisí i materiál a barva pracovní desky, které jsou často opomíjené.

text: Lucie Bejčková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem