Sklo už dávno nepatří jen do okenních tabulek. Své místo nachází na fasádách domů a stále častěji se podílí na tvorbě interiérů.

Sklo se čím dál více prosazuje mezi stavebními materiály. Najdeme ho na fasádách domů, ve velkých prosklených halách či jako materiál nahrazující příčky kanceláří a jednacích místností. Sklo se ale díky svým kvalitám stále více prosazuje i do interiérů obytných domů. Souvisí to s trendem flexibilního prostoru, pro který je ideálním stavebním materiálem, protože pomáhá vytvořit prostory, které mohou plnit vícero funkcí. Například skleněné posuvné dveře mohou přebrat funkci dělicí stěny a přitom zůstat pohyblivé.

Zeptejte se na cokoliv ohledně INTERIÉRŮ v PORADNĚ ZDE.

Zajímavé řešení oddělení předsíně a obytného prostoru skleněnou příčkou (INDECO).Dokážou šetřit prostor a zároveň ho zútulnit a přitom zachovat jeho prosvětlení. Skleněnými dveřmi se například dá oddělit kuchyňský a jídelní prostor od obývacího, aniž by se tím oba prostory opticky zmenšily. Přitom jsou skleněné dveře a příčky robustní a bezpečné – podobně jako ty zděné.

Základem pro jejich výrobu je totiž bezpečnostní sklo s vysokou mírou odolnosti proti nárazům. V závislosti na barvě, designu či struktuře skla pak určujeme míru jeho transparentnosti. Lehké, vzdušné, designové a se snadnou údržbou – takové je sklo, které lze v interiéru použít téměř kamkoliv, tedy i jako doplnění nebo nahrazení klasických zděných příček.

Celoskleněná příčka

Pokud chcete daný prostor pouze funkčně oddělit, nikoliv však opticky izolovat, je to vhodný úkol právě pro celoskleněné příčky. Taková potřeba může nastat třeba v případě kuchyně a jídelního koutu, kdy chcete mít klid na stolování, ale také přehled o tom, co se u linky děje. Příčky mohou být designovým solitérem ve větších domech, ale také praktickým předělem v panelovém bytě.

Průchozí otvor dveřního systému Absolute Line Komfort je zcela bez zárubní. Hranu tohoto otvoru tvoří viditelný hliníkový profil pouzdra, do kterého zajíždějí celoskleněné dveře (J.A.P.).Velkou variabilitu umožňuje volba skla. Od čiré, mléčné nebo zabarvené varianty až po designové sklo Grafosklo s vnitřním volitelným motivem. „Grafosklo, které je použito pro skleněné příčky, popřípadě stěny, je kalené – tedy bezpečnostní a tvoří ho dvě skla, s vnitřní bezpečnostní a grafickou fólií. Tato sendvičová skladba zajišťuje maximální pevnost a bezpečnost v interiéru,“ upřesňuje Petr Paksi, výkonný ředitel firmy J.A.P., která se výrobou skleněných prvků zabývá.

Skleněná stěna

Celoskleněné stěny jsou zajímavým řešením tam, kde máte v bytě či domě stavební otvor a chcete plně oddělit dvě místnosti. Pokud se rozhodnete pro skleněnou stěnu, je dobré obrátit se na firmu, která vám dodá kompletní řešení. Tedy kromě skla i veškeré kotvicí komponenty a dveřní kování. Výhodou je to, že dotyčná firma prostor také zaměří, zakázku doveze a samozřejmě namontuje. Zejména v případě použití skla je někdy těžké si představit, jak bude stěna v reálu vypadat, proto nabízejí některé firmy zájemcům i tzv. 3D počítačový model.

Celoskleněné dveře

Menší stavební otvory lze také opatřit sklem – tentokrát ve formě celoskleněných dveří. Kromě výběru typu skla je v tomto případě nutné zvolit i typ otevírání dveří. Vedle klasické otočné varianty je tu na výběr systém posuvu dveří do stavebního pouzdra nebo po zdi. Některé firmy nabízejí typizovaná řešení, ze kterých si lze pohodlně vybrat tu nejvhodnější kombinaci – tedy poskládání dveří, horních a bočních světlíků, popřípadě skleněných tabulí.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Druhy interiérových skel

Monolitická celoskleněná příčka vyhotovená z tvrzeného čirého skla Planilux. Na skle je aplikován UV potisk, kterým lze tisknout jakýkoli motiv (SAINT-GOBAIN GLASS SOLUTIONS CZ).Společně s možnostmi různých povrchových úprav tvoří sklo v rukou architektů a designérů obrovský nástroj pro tvarování interiérů. Interiérová skla můžeme podle způsobů výroby rozdělit na několik typů:

Tepelně tvrzené – kalené bezpečnostní sklo – jde buď o klasické ploché sklo, nebo sklo ornamentní. Je odolné vůči teplotním změnám, úderu, vyznačuje se větší pevností v ohybu. Při rozbití se roztříští na krychličky, které nemají ostré okraje a nejsou navzájem spojeny, předchází se tak možnostem zranění. Sklo se vyrábí tak, že se zahřeje na teplotu 600 °C a posléze je rychle zchlazeno studeným vzduchem; po tomto procesu ho už není možné – s výjimkou pískování nebo leptání – obrábět.

Vrstvené bezpečnostní sklo – skládá se ze dvou nebo více tabulí plochého skla, které jsou spojeny jednou nebo více vrstvami pružné polyvinylbuteralové fólie s vysokou pevností. Je založeno na vysoké soudržnosti střední vrstvy polyvinylbuteralové fólie a její velké přilnavosti ke sklu, čímž se zmenšuje nebezpečí zranění. Základem je použití bezpečnostního lepeného skla SGG STADIP®. Takto se dá vytvořit sklo odolné vůči prohození, průstřelu a explozi. Místo základního plochého skla lze použít také speciální skla, například protisluneční, skla bránící průhledu, tepelněizolační skla, zvukověizolační skla nebo skla protipožární. Fólie může být buď průhledná, matná nebo barevná.

Tepelně zpevněné sklo – jedná se o tepelně zpracované sklo s vysokou pevností v ohybu a odolností vůči působení vyšších teplot, které se používá zejména do těch typů zasklení, kde je vyžadována vyšší pevnost kvůli vystavení vyšším teplotám a jejich změnám. V případě rozbití skla vychází od praskliny k okrajům skla několik paprskovitých prasklin.

Dekorační sklo – funkcí dekoračního skla je propouštět světlo a zároveň zamezit možnosti bezprostředního nahlížení. Používá se pro tvorbu celoskleněných dveří, celoskleněných stěn, celoskleněných dělicích příček, pro výrobu sprchových koutů a nábytku.

Způsoby zasklení

Obklad stěn sklem Planilaque Evolution extra panely jsou zasazeny pouze do podlahového white – lakované sklo vhodné právě především na obklady stěn, sloupů nebo jako obklad na nábytek – skříňky, kuchyně apod. (SAINTGOBAIN GLASS SOLUTIONS CZ).Kromě volby správného skla je dalším důležitým momentem způsob, jakým je sklo v interiéru upevněno. Způsob zasklení sehrává v interiéru z estetického hlediska důležitou funkci. Nabízí se několik možností:

Čelní zasklení – klasická prosklená příčka. Jednoduché nebo dvojité zasklení je zasazeno do hliníkových rámů. Hliníkové profily jsou podle typu příček viditelné buď v celé šířce profilu, nebo jsou částečně překryté sklem a plně viditelné pouze částečně. Laboratorní měření zvukové neprůzvučnosti dosahuje u těchto příček až přes hodnotu Rw = 50 dB.

Povrchové zasklení – bez přímo viditelných rámů. Jde o vysoce elegantní a přitom vysoce funkční řešení díky hliníkovým nosným profilům, které jsou zcela překryty skleněnými tabulemi. Skleněné tabule jsou k nosným rámům připevněny pomocí útlé lepicí plošky. Tato kombinace zajišťuje vysoce estetický vzhled při zachování jedinečných akustických vlastností. Laboratorní vzduchová neprůzvučnost dosahuje u těchto prosklených příček vynikající hodnoty až Rw = 55dB – například Linder Life 137 tloušťky 125 mm.

Bezrámové zasklení – plně prosklená příčka bez svislých spojovacích profilů. Skleněné panely jsou zasazeny pouze do podlahového a stropního hliníkového profilu a svislé spáry mezi panely jsou spojovány transparentní páskou. Výsledek tvoří maximálně elegantní, čistý a transparentní vzhled. Přes absenci svislých nosných profilů a s tím související zvýšené nároky na statiku celé konstrukce si bezrámové příčky zachovávají výborné akustické vlastnosti a dosahují laboratorních hodnot až Rw = 45 dB.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem