Při rozhodování o volbě podlahové krytiny by se kromě ceny a vzhledu měly posuzovat její užitné vlastnosti včetně náročnosti čištění a dlouhodobé údržby. O dřevěných podlahách se vždy říkalo, že jsou citlivé a na údržbu náročné. Nezadržitelný vývoj a nové technologie laků a olejů však tento předsudek překonávají. Jedny z nejlépe ošetřených krytin na trhu nabízí švédský výrobce dřevěných vícevrstvých podlah Kährs. I přes vysoce kvalitní systém povrchové úpravy je však důležité dodržovat určitá pravidla čištění a údržby, po letech užívání není vyloučena ani možnost celkové renovace dřevěné podlahy.

PRAVIDELNĚ KAŽDÝ TÝDEN

Set Kährs Floor Care Kit, prodává KPPPři běžném čištění dřevěných podlah obecně platí, že čím méně vody, tím lépe. Kromě vytírání je proto ideální zametání a vysávání. Vytírání správným způsobem 1 – 2x týdně však samozřejmě není problém. Důležité je hadr a mop jemné struktury dobře vyždímat, vodní film by měl ideálně uschnout do 1 minuty. Nadměrné nánosy vody podlaze škodí! Dlouhodobé působení většího množství vody může vést k promáčení a podmáčení podlahy, jejímu nabobtnání, vzniku povrchových nerovností i plísní pod podlahou. Nežádoucí jsou i skvrny a začernávání spár a spojů mezi jednotlivými lamelami, zvláště pak u citlivých světlých dekorů buku, javoru a jasanu. Výrobci nabízejí speciální čisticí utěrky z polyesterových a polyamidových vláken, které se velmi dobře ždímají a hravě si poradí i s hrubšími nečistotami. Ještě jemnější strukturu nabízejí utěrky z mikrovláken. Dobrou volbou jsou i speciální „spray“ mopy s nádržkou na čisticí přípravek. Při vytírání se vyvarujte univerzálním přípravkům na nádobí a podlahy, důležité je používat přípravky určené na dřevěné podlahy nebo PH neutrální přípravky. Nevhodné přípravky (často odmašťovací a agresivní) podlahu nadměrně vysoušejí a ničí ochrannou vrstvu laku a oleje.

Mechanickému poškození podlahy zamezíte podlepením nohou nábytku filcovými podložkami a speciálním polštářky. Při čištění se vyvarujete drátěnek a ostrých kartáčů, od kterých hrozí poškrábání. Neméně důležitá je správná vstupní zóna s čisticí rohožkou, která zachytí hrubší nečistoty, zejména kamínky a písek.

LAK A OLEJ Z DLOUHODOBÉHO HLEDISKA

Přírodní olej Kährs Satin Oil, prodává KPPLak s různou stupnicí lesku - vysoký lesk až mat - na podlaze vytváří ucelenou ochrannou vrstvu. Přičemž každý výrobce dřevěných podlah používá trochu jinou technologii laků, nejčastěji se podlahy lakují v několika vrstvách. Milan Mrkáček, vedoucí regionálního prodeje společnosti Kratochvíl parket profi, s.r.o., však podotýká, že vyšší počet vrstev laku rozhodně neznamená lepší povrch. „Zkušenosti máme s jedněmi z nejodolnějších laků na trhu. Výrobce podlah Kährs nanáší nižší vrstvu laku (přibližně 70g/m2), díky čemuž podlaha zůstává přirozenější a pružnější. Při dopadu těžkého předmětu lak nepraskne,“ vysvětluje Milan Mrkáček. Dřevěné podlahy lakované z výroby po pokládce nevyžadují další péči. Pro lepší vzhled a odolnost laku lze krytinu 1   2x za rok ošetřit speciálními poliši. V sortimentu najdete přípravky na případné zacelení odřených míst a drobných škrábanců i woodfillery, retuše či opravné laky na hrubší škrábance a trhliny. Jakékoli nedokonalosti jsou více vidět na lesklých lacích, mat si s drobnými vráskami na kráse podlahy poradí lépe.

U olejovaných povrchů se můžete setkat se třemi základními typy olejů. Přírodní neboli oxidační olej přirozeně vysychá na vzduchu – oxidací – bez nutnosti umělého dotvrzování. Jde do hloubky dřeva, neuzavírá póry a snadno se obnovuje. Naproti tomu olej tvrzený UV-světlem zůstává více na povrchu dřeva a je dodáván na hotových výrobcích přímo z továrny. Do třetice existují oleje voskové, kombinující přírodní oleje a vosky. Jejich výhodou je lepší odolnost vůči působení vody.

Přípravky Kährs | Spray Cleaner, Remover, Lacquer Refresher, prodává KPPVýrobce vícevrstvých dřevěných podlah značky Kährs používá oleje první zmiňované, tedy přírodní, vyrobené výhradně z rostlinných látek a oxidativně vytvrzené. „Důležité je hned po pokládce povrch ošetřit olejem, zamezí se tak pronikání nečistot a vody do dřeva. Následná péče v domácím prostředí by měla pokračovat ve frekvenci olejování 1 – 2x ročně. V případě dřevěných podlah Kährs se jedná o přípravek Kährs Satin Oil,“ přibližuje Milan Mrkáček (KPP). Po olejování je důležité nechat olej cca 6 – 8 hodin vstřebat, následně po ní lze chodit, plné zatížení je možné po 5 – 7 dnech. Frekvence olejování závisí na míře užívání, vytírání, odstínu a pórovitosti dřeva (např. buk a jasan snese častější péči), komerční prostory vyžadují péči 3 - 4x do roka. Nutnost provedení údržby poznáte jednoduše i tak, že podlahu půjde hůře čistit. „Ještě bych doplnil, že výrobce Kährs vyvinul i speciální olej se zvýšenou odolností, který najdete např. u kolekce Swedish Founders. Takto ošetřenou krytinu stačí pravidelně olejovat jednou za dva roky,“ uvádí Milan Mrkáček.

Dřevěná podlaha KÄHRS | kolekce Harmony, dekor Jasan Alabaster, prodává KPPPři poctivé a pravidelné péči v podstatě není nutné olejované podlahy renovovat. Olej je oproti laku méně náchylný na běžné drobné oděrky a škrábance. Pokud nějaké vzniknou, pak i na ně výrobci dodávají obnovovací „refresh“ oleje, woodfillery a retušovací oleje.

KOMPLETNÍ RENOVACE

Dřevěná podlaha KÄHRS | Kolekce American Naturals, dekor Ořech americký Montreal, prodává KPPDřevěné podlahy vynikají velmi dlouhou životností. Po mnohaletém používání tak bývá vhodné namáhaný povrch zeména lakovaných podlah obnovit zbroušením a novou povrchovou úpravou. K odstranění hlubších stop po používání většinou stačí provést hrubé zbroušení brusným pásem o zrnitosti 60. Poté následuje jemné zbroušení se zrnitostí 80 a 100. Odstraní se tak cca 1 mm nášlapné vrstvy. Specifický přístup vyžadují dýhované podlahy a rustikální dekory. U dýhovaných podlah je možné povrch zdrsnit, ale nikoli obrousit, a lak obnovit. Renovaci je však nutné provést dříve, než dojde k poškození vlastní dýhované vrstvy. Tato metoda je doporučována i v případě, kdy mají být dlouhodobě zachovány kartáčované a mořené povrchy. Při klasickém broušení dekorů s mořeným a kartáčovaným povrchem či sraženými hranami vznikají nové hladké podlahy v přirozené barvě dřeva, tyto strukturované dekory však vyžadují hrubší základní broušení.

Čisticí přípravek Kährs Cleaner Spray, 750ml, prodává KPPJAK NA ŽVÝKAČKY ČI VOSK?

PRAKTICKÉ TIPY, jak z dřevěné podlahy odstranit krev, žvýkačku nebo vosk ze svíčky

„Na skvrny od krve je nejúčinnější studená voda. Vosk ze svíček a žvýkačky je nejlepší ochladit ledovým sprejem či kostkami ledu v igelitovém sáčku a následně opatrně seškrábnout. Na zbytky čokolády, mastnotu, barevné křídy nebo třeba rtěnku by měl platit čisticí líh,“ radí Milan Mrkáček (KPP). 

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem