Přemýšlíte nad tím, jak sofistikovaně oživit nábytek, nebo byste rádi vdechli stěnám více trendy vzhledu? Chystáte se na novou výmalbu, ale chcete ekologičtější řešení? Vsaďte na barvy! Odbornice z Hornbachu vás provede novinkami na trhu.

Někdy na velkou změnu stačí i poměrně jednoduchý trik. Správně zvolené barvy dovedou opravdové zázraky a umí zcela proměnit vzhled interiéru i jednotlivých kusů nábytku či doplňků. Drobné oživení, ale i kompletní změna stylu nebo celkového vzezření místnosti jsou tak dostupnější, než se na první pohled může zdát.

Jemná romantika a vzpomínky

Je vám líto vzdát se postaršího nábytku, který zdobí několik škrábanců nebo už zkrátka barevně či stylově do místnosti neladí? „Zajímavým řešením je oblíbený „vintage trend“ nebo populární „used look“. Obojího snadno docílíte za použití křídových barev StyleColor a starý kus nábytku se obratem změní v nový unikát. Tyto barvy se vyrábí v deseti základních atraktivních odstínech, ale lze z nich namíchat i jiný přímo na přání,“ říká Monika Linghartová, specialistka z oddělení barev a laků v projektových marketech Hornbach.

Křídová barva (zdroj: Hornbach)

Správný postup

Aplikace křídových barev je skutečně snadná. Pro získání „vintage stylu“ je nutné nejprve obrousit lakované nebo lazurované plochy, hrany i vystupující části jemným brusným papírem, odstranit popraskané nebo odlupující se nátěry a celý povrch zbavit prachu z broušení. Poté nábytek natřete základní izolační vrstvou, která zabraňuje pronikání tříslovin ze dřeva, chrání vrchní křídový nátěr před vznikem skvrn a zlepšuje přilnavost dalších vrstev. Po zaschnutí je možné nanášet křídovou barvu.

„Před použitím je potřeba barvu důkladně promíchat, v požadovaném tónu rovnoměrně a v dostatečně silné vrstvě nanést na předem ošetřenou plochu a nechat 8 hodin zaschnout. V případě potřeby lze aplikovat ještě jednu vrstvu ve stejném nebo jiném odstínu,“ vysvětluje odbornice z Hornbachu. Vzhled „used look“ propůjčíte nábytku tak, že barvu podle vlastní fantazie zdrsníte nebo místy úplně odstraníte pomocí brusného papíru nebo brusky.

Kovové odlesky

Pokud máte v plánu osvěžit vzhled vnitřních prostor, dejte šanci stylovému rozzáření zdí. „Interiérová barva StyleColor Metallic Storm, která se vyrábí ve variantách stříbro a antracit, vykouzlí na stěnách vašeho příbytku elegantní jemně strukturovaný třpytivý efekt. Místnost tak získá nádech luxusu a futuristické elegance. Tyto barvy dovedou upoutat pozornost a jsou vhodné i jako samostatná dekorace, nebo na solitérní pruh, který opticky rozdělí geometrii interiéru,“ tvrdí Monika Linghartová.

Kovové odlesky (zdroj: Hornbach)

Jak na to

Podklad pod malbu musí být čistý, suchý a soudržný, případnou odlupující se starou barvu je nutné odstranit. Jako základní nátěr použijte malířskou v bílém odstínu. „Interiérovou barvu před použitím a občas i během aplikace důkladně promíchejte, aby v ní barevné pigmenty zůstaly dokonale rozptýleny. Nanášejte rovnoměrně a v přiměřeném množství pomocí plochého štětce ve svislém, vodorovném nebo úhlopříčném směru a stále dodržujte zvolený směr roztírání. V případě, že bude spotřeba barvy na jednu souvislou plochu větší než obsah jednoho balení, doporučujeme obsah všech potřebných balení vzájemně smíchat,“ radí specialistka.

Zdravější domácnost

Pro příznivce zdravého životního stylu je otázka výmalby vnitřku budovy mnohdy podmíněna vysokými standardy kladenými jak na kvalitu produktů, tak i na jejich ohleduplnost ke zdraví.

„Pokud se snažíte při stavbě a výmalbě interiéru zamezit výskytu škodlivých látek, sáhněte po výrobcích, které vám umožní vytvořit prostor k bydlení, ve kterém se budete cítit dobře, odpočinete si a zároveň budou splňovat přísné požadavky na kvalitu,“ vybízí Monika Linghartová z oddělení barev a laků v Hornbachu a dodává: „Abyste tyto produkty z nabídky v Hornbachu snadněji poznali, jsou opatřeny razítkem „Modrý anděl“. Toto logo garantuje, že jím označené zboží splňuje přísné požadavky na ochranu lidského zdraví a životního prostředí. Pro výmalbu vnitřních stěn je proto ideální zvolit barvu s tímto označením.“

Lze si vybrat nejen ze základních barev na zdi a dřevo, ale i z různých lazur, laků, barev ve spreji či akrylátových laků na radiátory.

Kovové odlesky - barva StyleColor Metallic Storm antracit (zdroj: Hornbach)

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem