Schodiště a zábradlí se k sobě pojí jako nerozlučná dvojčata. Přinášíme vám tipy a nápady, jak z nich vytvořit harmonickou dvojici.

Konstrukce z nerezových profilů s dřevěným madlem zvýrazňuje tvar vřetenového schodiště.Stavební předpisy praví, že každé schodiště o více než 3 stupních musí být opatřeno zábradlím, stanoví jeho minimální výšku a další parametry. Přestože zábradlí má poslání především bezpečnostní, při pohledu do moderních interiérů nabýváme dojmu, že jeho hlavním úkolem je krášlit, nebo naopak stát se neviditelným. Nejmarkantněji se to projevuje především tam, kde je schodiště v centru pozornosti – ve společné obývací části domu nebo v ústřední hale. Vhodně spojit konstrukci schodiště a technické požadavky zábradlí s estetickými je vizitkou architekta.

Zábradlí z ocelových profilů a nerezových lanek kopíruje tvar lávky a profil schodiště a vnáší do interiéru zajímavý výtvarný prvek.Dva přístupy K nejjednodušším a nejlevnějším řešením patří plné zábradlí zděné nebo betonové, které často provází plné betonové či zděné schodiště. Může být hladce omítnuté, obložené kamenem, keramikou, dřevem či jiným materiálem. Zídka o výšce požadovaných 90 cm, nebo nižší, „nastavená“ subtilním madlem, elegantně zvýrazní obloukový či lomený tvar schodiště, masivní konstrukce vynikne zejména ve velkém otevřeném prostoru.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Luxusní nerezové profily

NEZAPOMEŇTE NA BEZPEČÍ A POHODLÍ

Ač se to někdy při stavbě domu nezdá, zábradlí se dříve nebo později změní z okrasy v nezbytného pomocníka. Až se vaše malé děti, babička nebo manžel s poraněnou končetinou budou „šplhat“ po schodech do pokoje v patře, budou potřebovat pevnou a stabilní oporu a kvalitní madlo, které se dá dobře uchopit do ruky. Nezapomeňte na to, až si budete prohlížet úchvatný či naopak úsporný návrh schodiště s originálním zábradlím. Nejde vždy jen o krásu a rozpočet.

Zábradlí jako výtvarné dílo

Deska z bezpečnostního skla šroubovaná z boku k betonovému schodišti ladí s minimalistickým interiérem. Zábradlí však působí spíše symbolicky – chybí madlo.Třetí alternativu, jak si poradit s „nutným zlem“, které pro mnohé zábradlí v obývacím pokoji představuje, je přeměnit jej ve výtvarnou dominantu interiéru. Ocel – nerezová či kovaná, dřevo, kompozitní materiály i sklo nabízejí široké pole působnosti pro výtvarnou invenci všeho druhu.

Kombinace nerezových profilů a skleněných výplní bývá levnější a bezpečnější verzí celoskleněného zábradlí.Zábradlí může zajímavým způsobem zvýraznit „zubatý“ profil schodnice, křivku točitého schodiště, či se naopak oprostit od konstrukce a zaujmout atypický tvar. Cena přitom nemusí vždy výrazně převýšit cenu standardního provedení, záleží především na nápadu. Aby výtvarný efekt vynikl, potřebuje samozřejmě světlo a prostor a také koncept, v němž ostatní části vybavení interiéru přenechají tomuto prvku dominantní roli.

text: Jitka Pálková, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem