Dětský pokoj může mít mnoho podob: Od pokojíčku na zakázku, až po dětský kout, zařízený systémem „co dům dal". Zda bude výsledkem všeho snažení místo, kde se děti budou cítit dobře, ovšem nezáleží jen na penězích.

I rodiče, kteří zvolili zpočátku nouzovou variantu, mohou nakonec vytvořit svým potomkům příjemné prostředí. Naopak těm, kteří touží dát svému dítku jen to nejlepší, se může stát, že zaplní dětský pokoj přespříliš a zapomenou na to, že méně bývá někdy více.

Kombinace vzorů

Pevné bavlněné plátno značky Liberty s chobotnicemi stojí 1 505 Kč za metr (šíře 140 cm). Prodává Paráda.Právě textil nám dává možnost mnohé v interiéru vylepšit, nebo také zkazit. Nabídka vzorů s dětskými motivy je široká, současným trendem je možnost kombinovat vysloveně dětské motivy s koordinovanými neutrálními vzory v podobné barevnosti.  Například v nabídce firmy Liberty, která představuje anglickou klasiku, najdeme vzory s puntíky ve stejné barevnosti, jako látky s dekorem autíček, nebo kostkového vzoru s hady a žebříky. Pro odrostlejší děti jsou zase určeny kombinace barevných vlnek na jedné látce s motivy kluků na skateboardech, nebo květin, vždy v ladící barevnosti. Tyto kombinace nám dávají možnost odlehčit plochy se vzory, které bývají u dětského textilu velmi výrazné, a doplnit je zklidňujícími partiemi.

V nabídce Ikea najdeme povlečení Kryp Slanda se stylizovanými motivy vážek za 499 Kč.Pomocí univerzálních vzorů, jako jsou puntíky, proužky, kolečka nebo kostičky, se snáze vyhneme nebezpečí, že pokojíček bude najednou vypadat příliš dětsky. Když potomek povyroste, stačí v první fázi vyměnit především textil a tapety s typicky dětskými náměty. Pokud budeme podobně kombinovat textil, který není značkový, budeme muset být o to pozornější při výběru ladících vzorů a hlavně jejich barev. Vyšší cena značkového textilu nám ušetří dlouhé shánění.

Jiným řešením může být doplnit dětské motivy jednobarevnou látkou nebo tapetou. Usnadníme si tak výběr, a navíc se vyhneme nebezpečí, že prostor přehltíme vzory. Jednobarevná plocha, obzvláště v tlumenější barvě, totiž přináší v kontrastu s živými dětskými vzory příjemné zklidnění.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Jednoduchá krása

Britská firma Harlequin kombinuje dětské motivy s neutrálními vzory. V nejnovější kolekci Get Groovy najdeme vzory autíček, doplněné puntíky, nebo látku Surfer s obrázky kluků na snowboardech, skateboardech a surfech. Tuto kvalitní a odolnou bavlněnou látku lze použít i pro čalounění. Stojí 850 Kč za metr šíře 137 cm. Dováží Paráda.

Trochu jinou náladu mají látky navržené ve Skandinávii. V produkci firem Ikea ze Švédska nebo Marimekko z Finska najdeme jednoduché, graficky stylizované květiny, zvířátka nebo autíčka. Působí moderně, ale zároveň vesele a optimisticky. Tyto dekory jsou výrazné i na malé ploše. Stačí závěsy, povlečení a deka nebo polštářek. Pokud zvolíme pestré barvy, bude jim výborně slušet neutrální, třeba bílá barva okolí. Severský styl nás vede spíše k jednoduchosti.

Stačí malý nápad

Textil je velice tvárný materiál, z nějž můžeme kromě klasických závěsů, záclon a potahů vytvořit i různé dělicí závěsy, textilní zástěny, kapsáře k ukládání drobností, polštářky nejrůznějších tvarů nebo taštičky.

Některé náměty vidíte na našich ukázkách, jiné najdete třeba na internetu. Hledejte inspiraci, přemýšlejte spolu s dětmi, kombinujte. Někdy nás může i malý nápad dovést k lepšímu řešení celého prostoru.

text: Kateřina Bečevová, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem