Ač si to my muži často nechceme připustit, čas trávený v kuchyni se denně počítá na hodiny, ročně pak na týdny. Správným rozmístěním kuchyňských spotřebičů nebo uspořádáním odkládacích prostor můžeme našim drahým polovičkám, ale koneckonců i sobě usnadnit a urychlit práci při přípravě pokrmů.

Poradna na Dumabyt.cz

Každá část kuchyně je jiným světem a vyžaduje odlišný způsob osvětlení. Na rozdíl od obývacích a odpočinkových místností tu však nejde o vytváření jakýchsi scén k podtržení atmosféry, ale především o praktické a „užitné“ osvětlení. Například na pracovní desce často manipulujeme s ostrými předměty, a proto je vhodné, aby byla také „ostře“ nasvícena. Platí pravidlo, že vzdálenost svítidel od kuchyňské desky určuje i vzdálenost svítidel od ostatních částí pracovní plochy. Pokud je celá pracovní plocha ve stejné linii, mělo by být i osvětlení v jedné výšce. Jsou-li jednotlivé části pracovní plochy odlišně vysoké, je třeba tomu přizpůsobit i umístění svítidel či jejich intenzitu. Svou roli hraje tvar a typ svítidla, ale i barva světla či intenzita světelného toku.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Bodové osvětlení pracovní plochy lze výhodně řešit pomocí LED svítidel (OSRAM).

Přirozené světlo

První z věcí, kterou bychom měli z hlediska osvětlení brát v potaz, je orientace oken vůči světovým stranám, jejich velikost a počet. Okna orientovaná na sever nám poskytnou podstatně méně světla. Proto je vhodné zvolit k nim světlejší tónování barev malby na stěnách. Podobné je to i u oken orientovaných na východ, kde se slunce objeví pouze v ranních hodinách a intenzita světla se pak snižuje. 

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Naopak okna s orientací na západ a jih vám poskytnou dostatek světla, takže se nemusíte omezovat a můžete zvolit sytější odstíny barev. Současně je ale třeba počítat s použitím výkonnějších světelných zdrojů s větší intenzitou světla. Stejně tak kuchyň v tmavé dýze s kamennou dlažbou potřebuje světla víc. Na světlo reagují i kovové povrchy. Povrchy z matovaného hliníku světlo rozptylují a nerezová ocel světlo odráží. Nepříjemné odlesky pak lze neutralizovat matnou variantou svítidel a zdrojů nebo stmívacími vypínači.

Kuchyně LINE se vyznačují čistými linkami, jednoduchými tvary a zářivými barvami. Volba osvětlení kombinuje lokální zdroje s rozptýleným světlem nad kuchyňským stolem (HANÁK).

Typ a design svítidel

Díky přechodu z klasických žárovek na úsporné světelné zdroje máme v dnešní době rozhodně z čeho vybírat. Na trhu se objevily především tři typy: halogenové žárovky, kompaktní úsporné zářivky a LED diody. Z hlediska typů svítidel se však nic nezměnilo. Bodové, nástěnné a závěsné jsou stále základními nejpoužívanějšími typy. Větší nabídka však zároveň vyžaduje hlubší znalost problematiky a není tedy od věci využít možností radami bytových architektů počínaje, specializovanými webovými portály konče. Hojně využívanými a praktickými světly jsou především bodová svítidla, která se umisťují na strop a zdi, případně do dna skříněk zavěšených na zdi. Výhodou je, že je lze dle potřeby nasměrovat na příslušné místo.

Osvětlit můžete opravdu cokoli, například jednotlivé šuplíky, závěsné skříňky či spodní sokl pod linkou. Jednoduchým řešením jsou tzv. LED pásky. Koupit se dnes dají prakticky skoro v každém elektru a udělají opravdu velkou parádu – k dostání jsou totiž i takové, které můžete vypínat a zapínat na dálku, ale i jednoduše ovladačem měnit barvu osvětlení! Prostor sporáku či varné desky je také často osvětlován bodovými světly, anebo svítidly zabudovanými přímo v digestoři, která plošně osvítí celou plochu na vaření. Současně je nutné osvítit kuchyň jako celek tak, aby bylo světla dost v celém prostoru, ale zároveň aby nepůsobilo rušivě.

K tomu je nejvhodnější kompaktní úsporná zářivka či LED dioda umístěná na stropě v lampě. Vhodným řešením může být i nepřímé osvětlení, kterého dosáhneme odrazem světelných paprsků od stropu nebo stěny. Světelné zdroje je vhodné umístit do fabionu nebo do podhledu, za kterým se jednoduše ukryjí. Toto řešení najde uplatnění zejména v kuchyních s vysokými stropy, případně i tam, kde se na strop nedají umístit elektrické vývody.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Zdroje, výkony a parametry

Jako hlavní zdroj světla můžete volit kompaktní úsporné zářivky baňkovitého tvaru (21 W) s teplou barvou světla (< 3 300 K). Ušetří 80 % energie a mají až 15x delší životnost ve srovnání s obyčejnými žárovkami. V dnešní době můžete volit jako hlavní zdroj světla i tzv. LED žárovky (8–14 W). Nejenom že vynikají až 80% provozními úsporami, ale jsou stmívatelné, nevyzařují UV záření, ani neobsahují žádnou rtuť. Dnešní nejvýkonnější LED světelný zdroj zcela srovnatelně nahrazuje 75wattovou žárovku, disponuje světelným tokem přes 1 000 lumenů, životností 30 000 hodin a širokým úhlem vyzařování 340°. Stejný zdroj světla můžete volit i pro osvětlení jídelního stolu. Zde se ale více soustřeďte na světlo s dobrým podáním barev (údaj na krabičce Ra by měl být větší než hodnota 80).

Nechcete přece, aby jídlo mělo na pohled jinou barvu, než má ve skutečnosti. Vybírat můžete z „halogenek“ (42 W), „úsporek“ (21 W) nebo LEDek (8–14 W). Stejný parametr (Ra) si ohlídejte i pro světelné zdroje nad pracovní plochu kuchyňské linky. Sem se hodí lineární zářivky nebo LEDky s měkkým rozptýleným světlem a se studenějším odstínem barvy světla (nad 3 300 K). Pro efektní osvětlení kuchyňských linek nebo soklů se hodí LED zdroje či LED pásky malými nároky na prostor nutný pro instalaci.

Každá část kuchyně je jiným světem a vyžaduje odlišný způsob osvětlení.

text: Stojan Černodrinski, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem