Takové jsou moderní elektrospotřebiče pro domácnost. Nejnovější trendy jsme sledovali na mezinárodním veletrhu IFA v Berlíně a u předních výrobců.

Modulární systém GemLine Electrolux umožňuje sestavit si varnou plochu na míru. Obsahuje dvojici fl exibilních indukčních zón, indukční zónu na paellu, plynovou varnou desku se 2 hořáky, teppanyaki a plynový hořák s držákem na wok. Modulární jednotky s jednotným designem se hodí do každé kuchyně, kromě elegance nabízejí maximální komfort při vaření. Více na electrolux.cz.Když byla v 19. století dívka na vdávání, její snoubenec se těšil tím, jak je pěkná, zato její budoucí tchyně ostřížím zrakem sledovala, zda si poradí s domácími pracemi, umí hospodařit s penězi a chytře vést domácnost. Zrovna takové máme dnes požadavky na naše domácí pomocníky. Perfektní výsledek je samozřejmostí, kromě toho musejí spotřebiče nabízet bohatou škálu funkcí, šetřit energii, případně i místo, vodu a čas. K dalším požadavkům patří jednoduchý systém ovládání a elegantní design.

Méně energie, méně vody…

Nové chladničky Samsung FS9000 obsahují dvojí úložný prostor – hned po otevření uvidíte přihrádky pro denně používané potraviny (jakési „první dveře“), za nimi se nacházejí méně frekventované přihrádky.Evropskou unií stanovená kategorie energetických tříd některým výrobcům již nedostačuje, na trhu najdeme produkty ještě o 20–50 % úspornější než nejvyšší energetická třída A+++. Pokud je úspora energie pro vás to nejdůležitější, sledujte především technickou vyspělost každého produktu. Máme pro vás několik tipů: Velkou úsporu (u chladniček, praček i dalších přístrojů) přinášejí invertorové motory s elektronicky řízenou regulací otáček. Otáčky jsou regulovány plynule, takže nedochází ke zbytečným ztrátám při „náběhu“ ani dokončení pracovního cyklu motoru.

Zlepšuje se tepelná izolace stěn, aniž se zmenšuje vnitřní využitelný prostor (myčky, pračky, chladničky), což také významně přispívá k úsporám. Tepelná čerpadla v myčkách a sušičkách využívají zbytkové teplo z mycího procesu k sušení, což znamená další cenné ušetřené kW. Někteří výrobci (Miele) představili spotřebiče využívající solární energii. V neposlední řadě k úsporám přispívají automatické senzory, které vyhodnotí množství (prádla, nádobí) a stupeň znečištění vody a podle toho automaticky regulují množství vody, teplotu, případně i množství pracího prášku tak, aby prádlo bylo dobře vyprané a nádobí umyté, a to při minimální spotřebě energie, vody a detergentu.

Objevují se i speciální „bublinkové“ prací technologie. Voda obsahující vzduchové bubliny uvolňuje enzymy z pracích prostředků již při teplotě vody 20 °C (při běžném praní se to děje až při teplotách 30 °C a vyšších), takže praní je účinné i ve studené vodě. Odborníci předpovídají, že v budoucnu budeme prát v jemné pěně. 

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Více místa, více funkcí

Perfektní výsledek je samozřejmostí, kromě toho musejí spotřebiče nabízet bohatou škálu funkcí, šetřit energii, případně i místo, vodu a čas.Praktické hospodyně zajímá, zda bude nový spotřebič šikovným pomocníkem. To znamená, jaké funkce ovládá, případně, co všechno se do něj vejde. Na veletrhu jsme viděli například nové myčky s velkým vnitřním prostorem, které při stejné spotřebě umyjí 15 souprav nádobí místo obvyklých 12 souprav (AEG). Nejde vám otevřít vestavná myčka? Některé nové modely (Bosch, Miele) se otevřou samy již po lehkém zatlačení nebo zaťukání na čelní plochu. Nové myčky i pračky pracují tiše (hlučnost se snížila pod 45 dB) a variabilní koše se přizpůsobí nádobí různých tvarů a rozměrů.

Moderní chladničky nabízejí kromě velkého vnitřního prostoru také jeho praktičtější využití. Mezi žádané novinky patří tzv. nulová zóna (bio-zóna, bio-fresh) – box s optimální teplotou a vlhkostí pro uchovávání zeleniny (0 °C) – vydrží tu čerstvé až 5 dní, a to dokonce i hlávkový salát! Společnost Samsung představila unikátní velkoprostorovou chladničku s dvoudveřovým systémem: po otevření chladničky uvidíte „v první linii“ sestavu přihrádek na potraviny, které používáte každý den.

Tvoří jakési pomyslné vnitřní dveře, po jejich otevření objevíte v zadní části chladničky prostor pro uložení méně často používaných potravin. Další modely této značky, tzv. americké, vám například ze speciálního dávkovače do sklenice nasypou nejen kostky ledu či ledovou tříšť, ale i nalijí chlazenou pitnou vodu, a to nesycenou i sycenou.

NOVÝ TREND: PEČENÍ VE VAKUU

Společnost Electrolux uvedla na veletrhu IFA v Berlíně jako největší novinku kombinaci parní trouby a speciální vakuovací zásuvky. Pokrm se před tepelnou přípravou vloží do zásuvky, kde je automaticky zabalen do fólie a speciální zařízení z něj vysaje vzduch. Poté se peče v páře (maso můžeme předtím krátce „předpřipravit“ v troubě). Tato technologie budoucnosti zachová přirozenou chuť, veškeré nutriční hodnoty a šťávu, navíc významně šetří čas i energii (příprava trvá řádově minuty, nikoliv hodiny, a probíhá při teplotách do 100 °C). Můžeme tak připravit nejen maso, ale i zeleninu, veškeré přílohy a další pokrmy. www.electrolux.com

Inteligentní vaření

Nejvyšší IQ mezi spotřebiči dosahují ty, které umějí vařit. Úspora energie, času a zejména maximální zachování živin, přirozená chuť, lákavá barva a šťáva, to je alfa a omega moderního vaření. Inteligentní přístroje zvládnou přípravu pokrmů za vás – v jejich elektronickém menu najdete řadu přednastavených receptů a programů. Jedním dotykem na dotykovém displeji zvolíte ten pravý a už se nemusíte o nic starat.

Trouba HomeCHEF od Gorenje s unikátním inteligentním ovládáním peče za vás! Její menu obsahuje řadu přednastavených receptů, funkcí a programů. Stačí jeden zvolit a trouba podle hmotnosti vloženého pokrmu sama automaticky řídí celý proces přípravy. www.gorenje.com.Trouba si sama zváží množství potravin, reguluje teplotu i celý průběh přípravy (zvolí horkovzdušné pečení nebo parní pečení, grilování atd.). Zdárný průběh kontrolují a automaticky regulují senzory. Můžete si uložit do paměti i vlastní osvědčený postup. Moderní indukční varné desky (Gorenje IQ Cook) jsou opatřeny elektronickými senzory, které sledují teplotu a vlhkost uvnitř nádoby a regulují je tak, aby nedocházelo k přehřívání (voda se nevyvařila či olej nepřipálil, když musíte odběhnout k telefonu). Nejvíce se rozvíjejí technologie vaření a pečení v páře, které odborníci považují za nejzdravější a nejúspornější, a to jak z hlediska spotřeby energie, tak i času. 

K převratným novinkám patří program Electrolux Grand Cuisine, vyvinutý ve spolupráci se špičkovými profesionálními kuchaři a michelinskými restauracemi. Umožňuje vařit doma na profesionální úrovni. Součástí této řady spotřebičů je například rychlomrazicí box (zmrazí a rozmrazí potravinu během pár minut), úsporná indukční varná deska a kombinovaná klasická a parní trouba. Pozornost vzbudila parní trouba se speciální vakuovací zásuvkou. Potravina se peče zabalená ve vakuovaném balení, zachovává si veškeré minerály a vitaminy a zůstává šťavnatá. Doba přípravy se významně zkracuje, technologie se skvěle hodí pro vaření z polotovarů.

text: Jitka Pálková, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem