Co je chytrý termostat a díky čemu je při šetření nákladů na topení, ohřev vody nebo klimatizaci tak účinný? A kdo by si ho měl pořídit?

(KOMERČNÍ PREZENTACE)

Tipy pro snížení nákladů na vytápění, které můžete využít, aniž byste cokoliv dokupovali, jsme vám představili v článku Jak snížit náklady na vytápění? Jde to překvapivě snadno. Nyní se ve snižování nákladů na topení nebo ohřev vody vydáme ještě o krok dál, k chytrému termostatu.

Komu se vyplatí pořídit si chytrý termostat?

Nejprve se podívejme, komu se vyplatí pořídit si chytrý termostat. Možná vás totiž překvapí, že estože pořízení chytrého termostatu vyžaduje vstupní náklady ve výši několika tisíc korun, vyplatí se jej pořídit v podstatě do každého domu postaveného v jiném než v pasivním režimu. A to je v současnosti téměř každý. Skvělou službu odvede i v kancelářích i jiných nebytových prostorách.

Troufneme si tvrdit, že takovou vychytávku stojí za to pořídit i na dluh. Nákup chytrého termostatu a teplotních čidel nebo termostatických hlavic se totiž dá snadno pokrýt první půjčkou zdarma, která je bezpoplatková a bezúročná, dlužník vrací jen tolik, kolik si vypůjčil, splátky lze rozložit i do několika měsíců. Tím se pořizovací náklady rozloží v čase, ale bez jakéhokoliv navýšení.

Ve větších domech nebo bytech se náklady vrátí již během prvního roku, v menších bytových jednotkách je návratnost okolo dvou let. Jde však nejen o ekonomickou úsporu, ale také o ekologicky prospěšný krok, protože každá úspora energií při vytápění i chlazení nebo při ohřevu vody se počítá. Ukázal to mimo jiné i veletrh MODERNÍ VYTÁPĚNÍ 2019.

Proč se mu říká chytrý termostat?

Přestože má tohle zařízení poměrně vzletné jméno, jde v základu o běžný termostat, který je navíc vybaven umělou inteligencí v podobě operačního programu, dále zejména wi-fi a připojením na předem definované webové stránky, odkud bere zejména informace o počasí.

Takový termostat proto umí víc než jen sledovat aktuální teplotu v místnosti, podle jejího vývoje spínat topení či chlazení. Chytrý termostat se totiž dokáže i učit životnímu rytmu rodiny, rychlosti ohřevu nebo chladnutí interiéru, ale umí i předvídat, jak současné a předpovídané počasí ovlivní teplotu v bytě.

Instalace je více než snadná

Chytré termostaty mohou stát kdekoliv v interiéru, rozhodně je není nutné vrtat do zdi. Jsou poměrně malé, nepřekážejí. Výrobce je navíc designují tak, aby byly vhodným doplňkem do každé domácnosti. Některé z termostatů mají omezenou vzdálenost od wi-fi routeru, ale s kotlem nebo s termostatickými hlavicemi umějí komunikovat i na 100 metrů.

Jak se chytrý termostat ovládá?

Samotná zařízení mívají displej podobný tomu v mobilech nebo v tabletech, dokonce i dotykovou obrazovku, takže všechny informace dohledáte přímo na nich. Jiná zařízení využívají jednoduchého LCD nebo LED displeje a základních ovládacích tlačítek, to ostatní se řeší v aplikaci.

Všechny typy chytrých termostatů mají jedno společné: nejsnáze se ovládají mobilem či tabletem, a to pomocí své vlastní mobilní aplikace, navíc odkudkoliv na světě. Některé z nich lze propojit i s chytrým asistentem a ovládat je slovními povely. Interiéry lze samozřejmě zónovat dle teplotní potřeby a na různé časy.

Typický rodinný týden

Co je u těchto zařízení také skvělé - během času se naučí rodinný životní rytmus, takže už samy optimalizují teplotu v domě podle toho, kdy rodina běžně bývá doma a kdy ne. Jestliže někdo neplánovaně zůstane doma v době, kdy s tím „mašinka“ nepočítá, pozná to termostat podle přítomnosti mobilu a svůj původní denní vytápěcí plán pohotově změní. Stejné je to i s ohřevem teplé vody. Vše se dá samozřejmě nastavit i ručně.

V čem tkví nejvyšší úspory energie?

Kouzelným slovem je tu optimalizace. Chytrý termostat dokáže propočítat nejnižší spotřebu energie během různých strategií vytápění nebo chlazení. Nastavenou pokojovou teplotu detailně cílí pouze v době, kdy rodina je doma (nebo jsou zaměstnanci v kanceláři, v obchodě atd.), po zbytek dne udržuje takovou teplotu, která je ekonomicky nejvýhodnější (i vzhledem k tomu, že se za několik hodin bude zase topit nebo chladit na cílovou teplotu).

K tomu všemu se přidávají výhody ze znalosti tepelné setrvačnosti nemovitosti nebo vlivu počasí na změnu teploty v interiéru. Vzhledem k wi-fi připojení jej ovládáte, odkudkoliv chcete, což ocení všichni, kdo si chtějí vytopit (vychladit) chatu nebo chalupu i před neplánovaným příjezdem.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem