Centrem všeho dění je obývací pokoj v přízemí domu volně navazující na kuchyň s jídelnou. Jaká byla představa majitelů o poslední nezařízené místnosti v domě? Na prvním místě použití tradičních materiálů, tedy dřeva a sladění interiéru tak, aby vše zapadlo do útulného domova plného pohody.

Poradna na Dumabyt.cz

Většina designérů ráda vstupuje do realizace ještě ve fázi projektu, což ale nebyl tento případ. Dispozice je dána, pokoji dominují nádherná kachlová kamna s krbovou vložkou, které v chladných měsících vytváří příjemnou atmosféru venkovské dřevěnice, na podlaze leží nová dřevěná podlaha a jednu stěnu zdobí přírodní kámen.

Své dotazy pokládejte v PORADNĚ ZDE.

Stojací lampa

Úkolem designérky bylo navrhnout nábytek v duchu starých časů tak, aby se co nejvíce přizpůsobil prostoru. Dále vymyslet takové posezení, na které se při různých oslavách pohodlně vejde celá početná rodina, a v neposlední řadě vyřešit zakrytí plechových radiátorů. V části navazující na kuchyň stojí velký sekretář vyrobený na míru z masivního drásaného jasanu, který stejně jako ostatní nábytek zdobí kované úchytky s okrasnými hřeby, které lemují vodorovné linie.

Více článků na Dumabyt.cz.
Zahrada kde žil a bádal Charles Darwin Tiramisu s máslovým karamelem Ekodům se sluncem v rámu

Krásná lavice z drásaného masivního jasanu slouží nejenom pro posezení, ale má i druhou důležitou funkci: slouží jako kryt radiátorů. „V čelní straně opěráku mi bylo líto dát jen podélné mřížky, a proto jsem se rozhodla vymyslet motiv louky, která je všudypřítomná za okny a rovněž navazuje na linie textilní římské rolety, na které se jemně vlní stébla trávy,“ říká designérka Iva Lukšová.

Dokonalá cirkulace vzduchu

Sekretář se propojuje v nenápadných liniích s konferenčním a TV stolkem a výraznou lavicí. Díky své konstrukci lavice slouží nejenom pro posezení, ale také jako kryt radiátorů a nechybí ani úložný prostor ve formě výsuvných zásuvek a volně umístěných košů. Aby teplo bylo dostatečně přeneseno do místnosti, zajišťuje kryt, který má štěrbiny a funkční otvory s mřížkami pro dokonalou cirkulaci vzduchu.

S otázkou, kam schovat radiátory, které oku příliš nelahodí, si designérka Iva Lukšová poradila s originalitou sobě vlastní.

Mřížky jsou pouze v horní části opěráku a jsou dřevěné. V proměně se nezapomnělo ani na děti, sedáky na lavici s oblibou používají na sezení nebo jen tak na povalování. Majitelé jsou nadšeni z toho, jak se designérce podařilo zakrýt radiátory, a ze zpracování nábytku, který je bytelný a krásně voní.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

text: Edita Erbsová, foto: Petr Hrubeš

logo MessengerPoslat Messengerem