Náš národ se rozdělil na dvě skupiny. Jedna se soustřeďuje na fastfoody, ve kterých se oddává smaženinám všeho druhu, druhá bere útokem bio-prodejny a farmářské trhy, kde nakupuje suroviny, jejichž biohodnotu ještě umocní vlastní bioúpravou. Jedním z oblíbených produktů se stává doma vyrobený jogurt.

Jogurtovač Guzzanti, 7 kelímků s víčkem, přehledný displej, cena 799 Kč, www.mall.cz.Přípravou domácích jogurtů se zabývají hlavně lidé, kteří nemají důvěru k průmyslově vyráběným potravinám a chtějí mít jistotu, že konzumují potraviny zhotovené z kvalitních a čerstvých surovin bez konzervačních látek či umělých barviv. Výrobě se ale věnují i ti, kteří mají velkou spotřebu jogurtů a chtějí ušetřit. Náklady na doma vyrobený jogurt jsou totiž o více než polovinu nižší, než je cena kvalitního bílého jogurtu. Domácí jogurtování se tedy vyplatí.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Bílý jogurt lze ochutit ovocem, zavařeninou či medem, výborný je ale také naslano, například se salátovou okurkou nebo strouhanou nakládanou zeleninou.Jak na to?

Jogurt se v domácích podmínkách připravuje tak, že se nejprve zahřeje čerstvé (nikoli trvanlivé) mléko na 80 oC a po částečném zchladnutí se přimíchá jogurtová kultura nebo malé množství (na litr mléka 2 lžíce) čerstvého jogurtu. Do směsi je možné přidat i trochu sušeného nebo kondenzovaného mléka, které jogurt více zahustí. Tím se ale naruší požadavek „neprůmyslových“ surovin.

Novinkou značky Tescoma je jogurtovač Bambini, který na rozdíl od ostatních modelů nepotřebuje elektrickou energii. Šest kelímků (celkem na 1 litr jogurtu) je uloženo v termoobalu, ve kterém jogurt zhotovený podle doporučeného postupu zraje několik hodin..Dobře promíchanou směs je třeba uložit na několik hodin do prostředí, ve kterém se udržuje teplota vhodná k množení jogurtové kultury. I když je možné nechat jogurt podomácku zrát například v peřinách nebo v troubě (kde ale může být přesné nastavení nízké teploty problematické), jistější výsledek zajistí malý spotřebič, ve kterém se udrží po celou potřebnou dobu (5 až 10 hodin) konstantní teplota okolo 42 oC. Na trhu je mnoho typů jogurtovačů, které jsou vybavené různým počtem malých nádob o objemu cca 2 dcl.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem