Standardní lůžko pro jednoho volí lidé nejspíš tehdy, je-li prostor, který mají k dispozici, pro nezbytný nábytek příliš malý. Postel je přitom to nejdůležitější, co člověk potřebuje, protože na tomto kusu nábytku tráví nejméně třetinu svého života. I když se tedy musí spokojit s nejmenším možným rozměrem, měl by se zaměřit nejen na vzhled lůžka, ale především na jeho kvalitu.

Jednolůžka se kupují také dětem, které odrostly první dětské postýlce a chystají se do školy. V takovém případě je rozumné pořídit hned lůžko, které bude sloužit až do dospělosti, kdy si potomek vybere postel podle svého.

Kontakty na firmy a skrytý text se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Lůžko Abele (90 x 200 cm) prvá i levá varianta, provedení v buku, borovici a bříze, cena 12 080 Kč, Ebozii, noční stolek se zásuvkou za 4 930 Kč a zásuvka pod lůžkem 6 480 Kč (JMP - STUDIO ZDRAVÉHO SPANÍ).I když se to možná nezdá důležité, přece jen je rozdíl v tom, je-li lůžko určeno muži nebo ženě. První dávají přednost praktickému designu a vybavení (osvětlení, variabilita doplňků, mobilita na základě koleček), druhé nikdy nezapřou zálibu v romantice a budou možná prosazovat i baldachýn. Pro obě pohlaví je ale velmi důležitá kvalita matrace, na níž by se rozhodně nemělo šetřit. I tak je ale třeba ji po deseti letech vyměnit.

Více článků z rubriky INTERIÉR najdete na www.dumabyt.cz.

Než koupíte postel

Lůžko Air, novinka od firmy Flexform, nerezová konstrukce a kožené čalounění, cena se bude pohybovat okolo 100 000 Kč (AFS PRAHA).1. Ideální šířka lůžka pro jednoho člověka je 90 cm, stačit může i 80 nebo 85 cm, dítěti do osmi let bude vyhovovat i 75 cm.

2. Vzhledem k tomu, že lidé jsou v průměru čím dál vyšší, je kdysi běžná délka lůžka (190 cm) nedostačující. Dnes se pohybuje od 200 cm do 220 cm. Postel opravdu na míru získáte tak, že připočtete ke své výšce 25 cm a necháte si ji udělat na zakázku.

3. Pro jednu osobu nesmí být matrace dělená a měla by odpovídat hmotnosti spáče. Tuto hodnotu vám určí ve specializovaných prodejnách matrací, kde mají k dispozici ergocheck, počítačový systém, který měří tlaky přenášené člověkem na matraci, a podle vyhodnocení vybere pro každého tu nejvhodnější.

Lůžko s úložným prostorem ze série Robin (96,5 x 205 cm, v. 79 cm), modrá nebo bílá fólie, cena bez matrace 3 879 Kč (IKEA).4. Opravdu kvalitní matrace (vysoká 18-23 cm), pružinová či taštičková v kombinaci s latexem, kokosovými vlákny aj., se spokojí s méně pružným roštem, který by však měl být lamelový, aby matrace zespodu větrala.

5. Rošt velmi pružný sám o sobě (např. s lamelami uloženými v teleskopických kloubech) je většinou také polohovatelný a vyžaduje sice kvalitní, avšak nižší matraci, která je schopná ohýbání.

text: Bea Fleissigová, foto: archiv firem

logo MessengerPoslat Messengerem