Díky zvýšenému zájmu o gastronomii se i v domácnostech začínají využívat speciální nádoby a přístroje, které umožňují používat při vaření nevšední postupy. Vedle parních nádob, trub či pomalých hrnců je nyní populární přístroj na vaření metodou sous-vide.

Elektrická nádoba Sous-Vide SV 1 Precise (STEBA) umožňuje přesné vaření s rozdílem maximálně 1 °C, cena 3 490 Kč, MALL.Při přípravě pokrmů způsobem sous-vide se vaří vakuované suroviny při nízkých teplotách ve vodní lázni v elektrické nádobě. Speciální spotřebič umožňuje nastavení přesné teploty a od ní se odvíjí délka vaření. Na maso se používají teploty okolo 55 až 60 °C, u zeleniny jsou o něco vyšší.

Díky šetrné přípravě zůstanou potraviny šťavnaté, mají lepší chuť i vůni a uchovají si důležité živiny.Kromě nádoby je k vaření zapotřebí vakuovací přístroj a fólie. Postup sous-vide ji ideální zejména na přípravu masa.I z méně kvalitního kusu hovězího je možné vykouzlit šťavnatý, uvnitř růžový a měkký steak nebo roastbeef.

Používají se dva postupy. Buď se vakuované syrové maso nejprve vaří a pak se zprudka a krátce na pánvi opeče, nebo se nejprve opeče, následně vakuuje a vaří. Oba postupy jsme v redakci vyzkoušeli a výsledek byl rovnocenný.

text: Libuše Lhotská, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem