Před problémem, zda zvolit k pravidelné denní hygieně sprchový kout nebo vanu, stojí většina majitelů menších koupelen. Řešení je ještě složitější, užívá-li koupelnu více osob. Kompromisní řešení nabízí vana se sprchovou zástěnou.

Vanové zástěny jsou praktickým doplňkem, který stejně jako ostatní koupelnové vybavení podléhá módním trendům. Na trhu jsou v současnosti desítky jedno i vícedílných modelů s plastovou nebo skleněnou výplní. Konstrukce s rámy nyní nahrazují modernější bezrámové typy s minimem kovových prvků, které svou jednoduchostí vyhovují módnímu minimalistickému trendu.

V PORADNĚ můžete pokládat dotazy na téma KOUPELNA. Využijte tuto možnost...

Pevné i mobilní

Stylovým doplňkem koupelnového vybavení z kolekce Mimo (LAUFEN) je závěs, jenž nahrazuje vanovou zástěnu, s dekorem použitým na některých kusech nábytku, cena 4 446 Kč (BATHSHOP).Nejjednodušší zástěnu tvoří jeden díl, který je napevno zabudovaný u vany. Toto řešení má nevýhodu v tom, že část vany za zástěnou je hůř dostupná a komplikuje její údržbu. Praktičtější je pohyblivý díl, který se dá otvírat (některé značky vyrábějí závěsy umožňující otvírání na obě strany) nebo také sklopit ke stěně nad vanou. V takovém případě musí být vanová baterie se sprchou umístěna u delší strany vany. U dvoua vícedílných je vždy alespoň jeden segment mobilní. V nabídce jsou i zástěny, které zakrývají celou vanu, takže vlastně vytvářejí hluboké sprchové kabiny.

Odlehčené řešení

Moderní bezrámové typy zástěn se uchycují buď napevno kovovými držáky, nebo svislým profilem. Otevírací modely jsou připevněné na sloupku a mají rozsah až 180°. U těchto typů je ale nutné předem ověřit, zda prostor okolo vany umožní jejich využití. V menších interiérech to může být například umyvadlo, které bývá umístěné většinou hned vedle vany, ve vnitřní části vany zase může zástěna narážet na poličku nebo baterii. 

Více článků z rubriky KOUPELNA na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Zástěna v centimetrech

K vaně Rosa je speciálně určena vanová zástěna VSK2, cena od 3 790 Kč (RAVAK).Optimální výška, do které by měla zástěna sahat, je 190 cm. Standardní délka vany je 160 až 170 cm, do malých koupelen se používají i kratší stopadesáticentimetrové kusy. Aby byl vstup do vany pohodlný, musí zůstat volný prostor široký nejméně 70 cm. Proto je praktičtější ke kratším vanám pořídit mobilní zástěnu.

Kov, sklo, plast

Zástěna Manufaktur ze série Vista (HÜPPE) s nástěnnou lištou, dvoudílnými pevnými segmenty a boční stěnou, zhotovení na míru, výška 200 cm, cena 81 072 Kč (PROCERAM).Levnější jsou zástěny s plastovými výplněmi. Moderní typy plastů jsou odolné a některé z nich dokonce imitují dekorované sklo. I skleněné zástěny jsou odolné a některé elegantní modely v bezrámovém provedení jsou i estetickým doplňkem vany. Vyrábějí se z bezpečnostního skla, které dobře odolává rychlé změně teplot i mechanickému poškození.  Vzhled a životnost zástěn ovlivňují použité materiály. U konstrukce a rámů je možné zvolit několik povrchových úprav.

Levnější variantu představují lakované rámy, nejčastěji se používá bílá barva, která je neutrální a hodí se ke všem barvám obkladů a dlažeb. Praktická je matová úprava, která připomíná satén. Takzvaného satinovaného povrchu se docílí chemickým procesem, při kterém se na hliníkové ploše vytvoří tvrdá vrstva, která je velmi odolná vůči poškrábání i agresivním čisticím prostředkům. Nejluxusněji působí povrch v hliníkovém nebo chromovém provedení.

text: Jana Klímová, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem