V seriálu o feng-šuej jsme si představili devět základních energií, které nás provázejí v každém místě pobytu a ovlivňují náš život. Dnes se podíváme, co s námi udělá energie vstupní části do našeho příbytku.

PoradnaKaždý prostor dělí feng-šuej do devíti sektorů, z nichž osm nám dodává energii pro různé oblasti života a devátý sektor (ve středu) dodává energii nám samým. Prostor rozdělíme do těchto sektorů jednoduše: přiložíme tzv. magický čtverec (viz obrázek vpravo) na půdorys bytu či domu tak, aby sektor 1 byl u té stěny, kde je hlavní vchod do bytu či domu.

Nechte vstoupit energii

Vstup do domu a prostor předsíně vytváří první dojem. To, jak se cítíme při příchodu domů či do své kanceláře, ovlivní, jak se budeme cítit ve zbytku interiéru. Základní pravidlo zní: udržujte pořádek a ctěte volný prostor!Správné uspořádání vstupního prostoru nám zajistí hladký průchod životem, snadný postup v kariéře a umožní, aby v životě vše plynulo a vycházelo. Pro vstupní partie bytu či domu je tedy důležité, aby zde bylo zabezpečeno hlavně plynutí energie. Patří sem předsíně, vstupní haly, ale také všechny komunikační prostory, např. chodby. Nejprve musíme zajistit, aby nám do bytu či domu vstoupil dostatek energie.

Proto je důležité, aby vchody byly dostatečně velké a prostorné. Dveře se musejí otevírat dokořán, alespoň však na více než 90 stupňů. Vchodové dveře by měly být výrazné, dobře osvětlené a viditelné. Je také vhodné je něčím ozdobit a označit jmenovkou. Před vchod nevěsíme zvonkohru, protože energie by se zastavila u ní před vchodem a už by nevstoupila dovnitř. Vchod by měl být upraven tak, abychom měli pocit, že nás při příchodu domů něco či někdo s radostí vítá. O to víc se budeme domů těšit.

Magický čtverec

Představte si barevný čtverec jako půdorys vašeho bytu či domu. Vstup do bytu situujte před stranu s modrým čtverečkem („Kam jdu“). Jednotlivé barvy znázorňují, které energie v té které zóně domu či bytu dominují. Totéž ale platí i pro jednotlivé pokoje – i v nich jednotlivé zóny odpovídají tomuto plánku, přičemž vstup do pokoje opět umístěte před stranu s modrým čtverečkem.

Pořádek především

Vstupní předsíň či hala by měla být dostatečně prostorná, aby sem mohla energie vstoupit a rovnoměrně se rozprostřít po celém bytě. Všechny komunikační místnosti musí být dostatečně osvětlené a volné. Neměly by být zaplněné nábytkem. V předsíni či vstupní hale by neměly být volně poházené boty, na věšáku by nemělo být několik kabátů a bund a tašky by se neměly povalovat po zemi. Vše by mělo být uklizené tak, abychom o nic nezakopávali. Boty by měly mít své místo v botníku, kabáty a bundy ve skříni, stejně tak tašky.

V zádveří může být malý věšák pro návštěvy či pro případ, že za deštivého počasí potřebujeme, aby nám svršky před uklizením uschly. Stejně tak zde může být menší otevřený botník, kam uložíme boty pro vyvětrání, než je uložíme do botníku. Nemělo by se stávat, že při příchodu domů o tyto věci zakopáváme. Téměř zaručeně nám to zkazí náladu a příjemný pocit je ten tam.

Více článků z rubriky INTERIÉR na www.dumabyt.cz nebo www.modernibyt.cz.

Zpomalte energii

Rychlá energie místem jen bezúčelně „proteče“ a my nejsme schopni čerpat její sílu. To se stává, máme-li např. příliš dlouhé a úzké chodby, vchodové dveře přímo naproti zadním dveřím na terasu či proti velkému oknu. Zde je důležité této rychlé energii dát něco „do cesty“. Může to být např. komoda, židle, váza a podobně. V případě, že jsou chodby příliš úzké a nemůžeme sem nic postavit, můžeme využít např. tzv. závěsných dekorací koberečků apod. Zpomalit energii můžeme v dlouhé chodbě i tím, že zde umístíme zrcadla na protilehlé stěny, ale musí být střídavě, ne naproti sobě.

text: Jiří Černák, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem