Kuchyň není jenom místo, kde se dobře či lépe vaří, ale také prostor, kde se často daří aplikovat originální řešení a který prozradí mnohé o obyvatelích bytu. Navštívili jsme kuchyni a odhalili vlastnosti jejího majitele či majitelky.

Schodiště tvoří součást kuchyně a rozšiřuje úložný prostor na maximální možnou míru. Podlaha je z olejované cementové stěrky.V této kuchyni v barvách mořské vody v kombinaci s přírodním dřevem, černými plochami a bílým pískovaným sklem se dobře vaří lidem, kteří mají rádi moderní design, kompaktní řešení šetřící prostor, výrazné barvy a nápadité originální detaily. Kuchyň navržená architektkou Jitkou Ressovou a designérem Janem Pavézkou ze zlínského studia Ellement je nápaditě nápadná a originálně kompaktní.

Element... kancelář pro architekturu a design

Studio ellement, fungující ve Zlíně, se dlouhodobě zaměřuje na rekonstrukce různých typů baťovských domků, a to jak exteriérů, tak i interiérů včetně návrhů přístaveb. Pro architekty studia je důležitá ale i samotná popularizace místní architektury a jejího dědictví, a proto k celému architektonickému záběru patří i organizace autorských přednášek a výstav.

V kuchyni je využit každý kousek místa, a přesto nepůsobí prostor přeplněným dojmem i díky malým detailům, které jemně nabourávají celistvost povrchů.Přes Atlantik k Pacifiku

Kuchyňskou sestavu vyrobila z italského lamina v barvách s obchodními názvy Pacific a Atlantic firma Bega studio z Luhačovic. Pyšní se řadou technicky komplikovaných detailů, z nichž některé šetří prostor a jiné dodávají jinak jednoduché kuchyni švih. Díky speciálně zafrézovaným drážkám je hloubka skříněk a zásuvek místo obvyklých šedesáti 80 cm a proto je v nich opravdu hodně úložného prostoru.

Na míru vyrobené úchyty rozbijí pevnou linii skříněk a způsobí ve vzhledu žádoucí jemnou nepravidelnost. Prostor pod schody zabírají skříňky, které díky otevřené části a úchytům působí sice kompaktně, ale ne nudně. Betonové schody s nášlapy z masivního modřínu jsou samy o sobě skvělou dekorací. Nápad majitelky domu použít strunu ze sekačky a proplést ji tak, aby tvořila zajímavou dekorativní zábranu, má vtip.

Více článků z rubriky KUCHYNĚ na www.modernibyt.cz nebo www.dumabyt.cz.

Barevná kombinace bílé a dvou odstínů modré je osvěžující. Díky přírodnímu dřevu působí kuchyň útulným dojmem.Lavice se vrací

K jídelnímu stolu z masivního dubu s černou horní deskou si nechali majitelé od studia Bega vyrobit masivní dlouhou bukovou lavici, ke které pak už pořídili jenom tři židle. Lavice je flexibilní, nejen co se týká místa, které zabírá, protože ji lze v případě potřeby zasunout pod stůl, ale i místa, které nabízí. Ke stolu se díky ní může posadit při zvláštních příležitostech více strávníků.

text: Martina Paulová a Jana Polomová, foto: Jitka Ressová

logo MessengerPoslat Messengerem