Koncept, který nese název Future Hunter-Gatherer se stal vítězem letošního ročníku prestižní mezinárodní soutěže Electrolux Design Laboratory. Vítěz byl vybrán na základě své prezentace před zraky odborné poroty a stovky novinářů a blogerů z celého světa. Finálový večer soutěže se odehrál v předním alternativním kulturním centru ELECTRIC v Paříži dne 12. listopadu 2014.

Vítězný koncept byl navržen Pan Wang, talentovanou designérkou z univerzity Masters Industrial Design v Číně. Future Hunter-Gatherer je virtuálním nakupováním potravin, které se inspirovalo přírodou. Projekt využívá hologram, který umožňuje uživatelům hrát hru spočívající v zajištění jídla rybolovem, honem nebo sběrem. Seznam jídla, které uživatel získá během hry, se přenese do místního obchodu, kde se jídlo nachází, a doručí ho uživateli až domů. Kromě toho, že dělá nakupování mnohem zábavnějším, umožňuje také dětem lépe pochopit, odkud jídlo vlastně pochází. Vítězka soutěže byla oceněna částkou 5000 euro a nabídkou šestiměsíční hrazené stáže v globálním designérském centru Electroluxu.

Na druhém místě se v soutěži umístila designérka Fulden Dehneli z Turecka, která představila svůj projekt Lotus, za který byla oceněna částkou 3000 eur. Třetí místo si pak zasloužil Michał Pośpiech z Polska se svým projektem UrbanCone, za který získal 2000 euro. Cenu veřejnosti a 1000 euro si odnesla Fiorella Rios z Peru s konceptem Hero s počtem 69.089 hlasů. Hlasování se zúčastnili lidé ze 47 zemí po celém světě.

Porota letošního ročníku

V čele poroty usedl Lars Erikson, vedoucí designu pro celou skupinu Electrolux, kterého doplnili další dva členové a společně pak vybrali vítěze letošního ročníku Electrolux Design Lab. Byli jimi kreativní poradkyně pro H&M Margareta van den Bosch a ředitel Švédské nadace průmyslového designu Robin Edman. Do ročníku 2014 této mezinárodní soutěže se přihlásilo více než 1700 studentů designu, ze kterých bylo následně vybráno 6 finalistů a na samotném konci 1 vítěz.

První krok ke kariéře v designu

Účelem soutěže Electrolux Design Lab je stimulovat a aktivovat studenty designu po celém světě, aby představili své průlomové nápady ohledně budoucnosti prostředí domácnosti. Soutěž podněcuje nové nápady a inspiruje k inovaci, čímž tak nejen podporuje závazek Electroluxu vést evoluci domácích spotřebičů, ale i vytváří příležitost pro mladé talenty ukázat co v nich je.

Výherci soutěže Electrolux Design Lab 2014

FUTURE HUNTER-GATHERER

  1. FUTURE HUNTER-GATHERER od Pan Wang z Číny / Velké Británie,

  2. Lotus od Fulden Dehneli z Turecka

  3. UrbanCone od Michała Pośpiecha z Polska

Designérka: Pan Wang1. FUTURE HUNTER-GATHERER

Země: Velká Británie

Designér: Pan Wang

Univerzita: Masters Industrial Design, Čína

Central Saint Martins , Velká Británie

2. Lotus

Lotus

Země: Turecko

Designér: Fulden Dehneli
Univerzita: Middle East Technical University, Turecko

LotusLotus je čističkou vzduchu se třemi přenosnými, dobíjecími čistícími koulemi. Zatímco tělo přístroje zajišťuje základní čištění, koule se mohou používat, kde jsou zrovna třeba. Tyto tři dobíjecí koule nazvané Pure Ball (čistící koule), Odor Ball (pachová koule) and Humid Ball (vlhkostní koule) plní své speciální úkoly. Technologie Super Plasma Ion vytváří aktivní ionty vodíku a kyslíku, které ničí biologické nečistoty a aktivují kyslík, kdekoli se ocitnou. Přenosné jednotky se hodí ve chvílích, kdy je potřeba vyčistit určité místo, například při vaření, spaní či na toaletě.

3. UrbanCONE

UrbanCONE

Země: Polsko
Designér: Michał Pośpiech
Univerzita: Jan Matejko Academy of Fine Arts, Polsko

UrbanCONEUrbanCONE vytváří zdravé mikroklima venkovního prostředí, protože dokáže čistit vzduch po celém městě i v našich domovech. Přístroj vzlétne a létá díky ultralehké konstrukci a křídlům s fotovoltanickým panelem, které se pohybují podobně jako medúza. Čištění zajišťují výměnné filtry umístěné pod křídly kuželu. UrbanCONE je automatický, rádiově řízený přístroj, který se shlukuje v obytných oblastech se zvýšenou potřebou filtrace vzduchu.

text a foto: electroluxdesignlab.com

logo MessengerPoslat Messengerem