Rozhodli jste se pro pevnou, odolnou, voděodolnou a celkově nenáročnou podlahovou krytinu? Lídry v plnění těchto kritérií jsou jednoznačně podlahy z vinylu a dlažba.

KPP | Wineo DESIGNline, Desert TravertineJe třeba upozornit, že pod pojmem vinyl máme na mysli novodobé vinyly zpracované do podlahových dílců, nikoli měkčené vinyly v rolích. Vinylové dílce se buď podobně jako dlažba lepí k podkladu, nebo mají integrovaný zámkový spoj pro pokládku plovoucím způsobem. V nabídce je škála formátů, barev, dekorů, struktur a povrchových úprav. Kromě nejčastěji se vyskytujících imitací dřeva a kamene bez problému pořídíte dokonce vinylovou „dlažbu“. Která je však lepší, ta z vinylu nebo keramická? Z argumentů uvedených níže vyplývá, že vinylové krytiny mají nad keramickou dlažbou navrch.

Vlastnosti vinylu v porovnání s dlažbou

Vinyl i dlažba vynikají svou tvrdostí. Pomyslnou jedničku je jednoznačně nutné přiznat keramické dlažbě. Výhoda vyšší tvrdosti je však pouze relativní, neboť při chůzi i delším stání třeba u kuchyňské linky člověk pod nohama ocení měkčí povrch. Optimální tvrdost přináší právě vinyl, který je příjemný i na boso, neklouže a díky pružnosti navíc šetří klouby. Další výraznou vlastností dlažby je křehkost, při pádu těžkého předmětu u ní hrozí prasknutí či odštípnutí. Vinyly jsou naopak dokonale pružné.

KPP | Wineo DESIGNline, Vintage CreamZůstaneme-li ještě u pocitového působení při chůzi, dlažba je ve srovnání s vinylem podstatně chladnější. Tento handicap lze samozřejmě vyřešit podlahovým topným systémem, avšak rozdíl v teplotě mezi dlažbou a vinylem stejně pocítíte mimo topnou sezónu. Přestože dlažba v prostupnosti tepla krytinou vždy vynikala, dnešní vinylové dílce jí doslova šlapou na paty. Dle slov Milana Mrkáčka ze společnosti Kratochvíl parket profi, s.r.o. mají vinylové podlahy téměř shodné hodnoty tepelného odporu jako dlažba. Ukazatel tepelného odporu R se u dlažby pohybuje v rozmezí cca 0,005 – 0,01 m2*K/W, u vinylových krytin lze zajistit hodnotu R od 0,01 m2*K/W. Maximální povolené teploty povrchu krytin, položených na podlahovém topném systému, jsou v obytných prostorech u dlažby a většiny vinylů shodně 28 °C. Výjimku představuje dlažba v koupelně, kde je povolena teplota až 30 °C.

KPP | Wineo DESIGNline, Laguna, Dub WesternJak už bylo zmíněno, u vinylových podlah si zákazník může vybrat mezi kolekcemi, které se k podkladu lepí napevno, a dílci se zámkovým spojem. Kolekce se zámkem se pokládají rychleji a jednoduše plovoucím způsobem, ideálně v kombinaci s vhodnou protiskluzovou a akustickou podložkou. Předpokladem je rovný a čistý povrch. „Například k vinylovým krytinám značky Wineo DESIGNline byla výrobcem speciálně vyvinuta protiskluzová podložka SilentCOMFORT, která dokonale vykryje drobné nerovnosti podkladu při pokládce krytiny na původní keramickou dlažbu, linoleum, PVC, laminátové či dřevěné podlahy. Pouze u dlažby je třeba dbát na maximální rozměry spár (šířka 5 mm a hloubka 2 mm max.). Staré textilní podlahoviny musejí být především z hygienických důvodů před pokládkou odstraněny. Podložka dále přispívá k protiskluznosti podlahoviny při pokládce větších ploch, optimalizuje prostorovou i kročejovou hlučnost a zvyšuje komfort pokládky. Je vhodná pro umístění na všechny typy podlahového vytápění,“ vysvětluje Milan Mrkáček. Plovoucí způsob pokládky přináší benefit v možnosti rozebrání krytiny a výměny dílce, dojde-li k poškození, či kompletně celé podlahy. Takovýto podklad zůstává nepoškozený a před další pokládkou ho netřeba renovovat.

Vinylové krytiny, lepené i plovoucí, ve srovnání s dlažbou garantují nižší kročejovou hlučnost a lepší akustiku. Především větší prostory jako haly a obývací pokoje s celoplošně položenou dlažbou mívají podstatně horší akustické vlastnosti než vinyl.

KPP | Wineo DESIGNline, Vintage MoccaUrčitým argumentem může být samotný dekor dlažby s přiznanými spárami. Jak bylo naznačeno hned v úvodu, třeba v sortimentu německé značky Wineo DESIGNline najdete vinylové kolekce s dokonalým napodobením dlažby či kamene. Bezespárové napojení vinylových dílců přináší velkou výhodu při údržbě. U dlažby z vinylu nebudete muset řešit nežádoucí problém začernávání světlých spár mezi dlaždicemi.

Oba typy podlahových krytin jsou odolné vůči působení vody, při dodržení instrukcí k pokládce (vinylové podlahy je vhodnější k podkladu přilepit) se dají bez problému pokládat do koupelen. Také z pohledu údržby není co vytknout, pravidelné čištění je nenáročné u vinylu i dlažby.

KPP | Wineo DESIGNline, Dub Alba CreamPřestože je vinyl velmi odolný materiál, není nepoškoditelný. Zatímco u vinylu je třeba dávat pozor na ostré předměty, keramickou dlažbu může poškodit spíše pád těžkého předmětu. K férovosti duelu ještě doplňme, že u vinylových podlah je důležité sledovat rozpínavost materiálu. Při výběru krytiny doporučujeme prohlížet technické listy a vybírat krytinu s co možná nejnižší roztažností. Třeba u vinylových krytin Wineo DESIGNline se rozměrová stálost pohybuje na vynikající úrovni 0,05 %. Výrobce u krytiny navyšuje stabilitu a odolnost vůči rozpínání příměsí skelných vláken a použitím kvalitní podkladní vrstvy. Vinyly jsou, dalo by se říci, náchylnější vůči extrémním klimatickým podmínkám. Vinylové dílce nesmějí přemrznout. Mráz narušuje molekulární skladbu, vinyl nenávratně křehne a ztrácí odolnost. Ani interiérové dlažbě však mráz nesvědčí a křehne. Extrémy nejsou u vinylů dobré ani v opačném případě, při 30°C teplotách krytinu nelze pokládat. Ideální teplota pro pokládku vinylů je výrobci stanovena obvykle v rozmezí 15 – 25 °C.

Kontakt

www.kpp.cz

(komerční prezentace)

logo MessengerPoslat Messengerem