Začínáte řešit interiér během stavby domu? Nebo chcete svému bytu dodat moderní vzhled a jdete na to od podlahy? Možností je nepřeberné množství, jen je třeba vybrat do každé místnosti krytinu s odpovídajícími vlastnostmi.

U dřevěné podlahy oceníte – ve srovnání s jinými materiály – příjemný teplý povrch. Navíc má dřevěná podlaha originální strukturu a dotváří jedinečný vzhled místnosti. Nevýhodu může představovat údržba a vyšší pořizovací cena. Masivní dřevěné podlahy začínají s cenou kolem 400 Kč za m2. Záleží na typu dřeviny, povrchové úpravě a dalších faktorech. U dřeva jako u živého materiálu se musí brát v potaz také to, že stále pracuje a může dojít k jeho seschnutí, podléhá teplotním výkyvům a účinkům UV záření. Dřevo také absorbuje vlhkost. U staveb s jejím nadměrným výskytem se mohou vyskytnout problémy, a proto by se majitelé starších a nekvalitně odizolovaných domů měli dřevěné podlahy vyvarovat.

Kvalitu podlahy ovlivní jak výběr dřeviny, tak povrchová úprava, dobře provedená instalace a patřičná údržba.

Hlavní výhody:

  • dlouhá životnost
  • vysoká odolnost
  • vytváří útulnou atmosféru
  • teplý povrch
  • přírodní a ekologicky šetrné
  • originální vzhled
  • antialergický materiál

Hlavní nevýhody:

  • vyšší cena
  • složitější výběr (velké množství druhů dřeva)
  • hrozba seschnutí podlahy
  • reakce dřeva na teplotní výkyvy
  • problémy s vlhkostí

Dřevěná třívrstvá podlaha Kährs vhodná pro podlahové vytápění, kolekce Linnea Habitat, dekor Dub Tower. Lamely o rozměrech 1 810 x 150 mm mají tloušťku 7 mm, zámkový spoj, kartáčovaný olejovaný povrch, cena 1 295 Kč/m2. Dodávají prodejny Kratochvíl Parket Profi

Dřevo v místnostech

Při výběru dřevěné podlahy je velmi důležité zvolit správný druh dřeva podle typu místnosti. V každém prostoru budou na podlahu kladeny odlišné nároky. Dřevěná podlaha se skvěle uplatní v dětských a obývacích pokojích, působí útulně a je příjemně teplá. Stejně tak nalezne dřevo své uplatnění v kuchyni. Zde se už ovšem musí vybírat z tvrdších a odolnějších druhů dřevěných podlah, jelikož v kuchyni, předsíni nebo na chodbě je větší pravděpodobnost, že se podlaha umaže, případně odře a nějakým způsobem poničí.

Mohlo by vás zajímat: Jakou podlahovou krytinu vybrat do kuchyně?

Druhy dřeva

K výrobě dřevěných podlah se používá velké množství různých druhů dřeva s rozdílnými vlastnostmi. Vybírat lze podle barvy, pevnosti nebo struktury materiálu. Mezi nejpoužívanější patří dub, buk, jasan, javor, třešeň, ořech, bříza, jatoba a merbau. Jaký druh dřeva zvolit? Pro tradiční vzhled vsaďte na dub, rustikální podobu zaručí borovice. Dojem exotiky vyvoláte pomocí dřeva merbau. Každý druh dřeva se vyznačuje specifickými charakteristikami a jedinečností, což se vyplatí při výběru brát v potaz.

Že je dřevo krásným a univerzálním podlahovým materiálem, potvrzuje i kvalitní třívrstvá dřevěná podlaha 1 Floor z kolekce Forte, dekor dub Forte 3 (KPP)

Dřevěné možnosti

Podlahy pouze z jednoho kusu dřeva (prkna, palubky, vlýsky, parkety atd.) se označují jako masivní. Vyznačují se dlouhou životností, skvělou tepelnou izolací, odolností a snadnou renovací, jelikož se dají i několikrát zbrousit či přelakovat bez větších potíží. Nevýhodou masivních podlah je jejich náchylnost ke změnám objemu a tvaru vlivem vlhkosti a také postupného sesychání.

Modernější variantou jsou vícevrstvé podlahy, zpravidla dvou- a třívrstvé, které udržují stabilní objem a tvar. Dvouvrstvé podlahy se využívají na místech s dobrou tepelnou propustností a nízkou konstrukční výškou, hodí se především na rekonstrukce a tam, kde je instalováno podlahové topení. U třívrstvých podlah tvoří základ nosná deska, která zaručuje větší stabilitu oproti masivním podlahám.

Související článek: Podlahy jako od chytré horákyně

Podlahy z vinylu

Mezi hlavní výhody vinylu patří silná nášlapná vrstva, odolnost proti vlhkosti a nečistotám, snadná údržba, lehká opravitelnost, vysoká chemická odolnost a příznivá cena. Vinyl je vhodný i pro alergiky i majitele domácích mazlíčků. Tato krytina je zároveň rozměrově stálá a pružná, tudíž vydrží i nechtěné pády věcí. Díky obecně nízkému tepelnému odporu ji lze použít i u podlahového vytápění.

Vinylová podlaha Parador 5.0 hnědá vintage boxwood 1513567, třída zátěže 33 (komerční prostory s intenzivním používáním), vhodná pro podlahové topení (HORNBACH)

Vinylová podlaha navíc patří mezi tiché materiály, tudíž se hodí do domácností s dětmi, které svým pobíháním neobtěžují sousedy. Vinylové podlahy se snadno udržují, je ovšem třeba používat přípravky určené na tuto podlahovou krytinu, které vytvářejí ochranný film na vrchní nášlapné vrstvě. Ten odpuzuje špínu a další nečistoty. Přípravky používejte jednou měsíčně a ihned po instalaci podlahy. Naopak vyvarujte se užívání běžných čisticích prostředků, které nejen že mohou snížit životnost podlahy, ale mohou ji i poškodit.

Zaujalo nás: Rigidní vinyly neboli rigidy

PVC v rolích (polyvinylchlorid) a Luxury Vinyl Tiles (LVT), pro které se u nás vžily pojmy vinyly, jsou produkty vyráběné čistě z umělé hmoty. Základní surovinou vinylu je ropa a podle množství přidávaných změkčovadel se dosahuje potřebné ohebnosti krytiny. Pro vinyl v rolích (PVC) se používá více změkčovadel, pro vinyl v dílcích (LVT) méně.

Rigidy jsou novou generací krytin, a ač se jim někdy říká nové vinyly, jejich základní složkou není plast, ale buď kamenivo (minerály), nebo dřevo, tedy obnovitelné suroviny. Výsledkem jsou dva druhy rigidů, a to minerální SPC krytiny (Stone polymer composite) s jádrem z drceného kameniva nebo dřevěné WPC podlahy (Wood plastic composit) s dřevitým jádrem. K tomuto základu se přidávají polymery, které zaručují, že krytina bude ohebná. Rigidy se vyrábějí ve stejném formátu jako vinyly, ale neobsahují PVC, ftaláty ani změkčovadla. Mezi první minerální podlahy u nás patřily krytiny SPC Arbiton, které začala společnost KPP v rámci svého programu zdravých podlah KPP Ecology dovážet v loňském roce, nyní zařadil do svého sortimentu rigidy např. i tradiční švédský výrobce dřevěných krytin Kährs.

Laminát pod nohama

Laminátové podlahy jsou robustní, snadné na údržbu, hygienické a s nízkým obsahem emisí. Vzhledem ke své nízké konstrukční výšce jsou ideální pro renovaci a modernizaci interiérů. Povrch je odolný proti mechanickému poškození. Laminát se rychle a snadno pokládá na téměř jakýkoliv podklad. Montáž je snadná, nejčastěji se podlaha pokládá jako plovoucí. To znamená, že jednotlivé lamely se nelepí k podkladu. Lepení by zamezilo jeho přirozené roztažnosti.

Čtěte také: Proč zvolit laminátovou podlahu?

Laminátová krytina je citlivá na vlhkost, proto není vhodná pro použití ve vlhkých místnostech (kromě speciálních podlah odolných vůči zvýšené vlhkosti). Laminátové podlahy při chůzi vydávají dutý zvuk a může se jimi přenášet do spodních místností kročejový hluk. Proto pod ně vybírejte kvalitní kročejovou izolaci.

Laminátové podlahy Quick-Step z kolekce Signature se vyznačují povrchem s autentickým vzhledem dřeva, jsou vysoce odolné proti opotřebení, UV záření a jsou vodotěsné. Na fotografii je dekor imitující barevně natřená dubová prkna, rozměry lamel 212 x 1380 mm, tl. 9 mm

Keramická dlažba

Při výběru keramické dlažby zvažte kromě estetického vzhledu i náročnost podmínek použití, které při nákupu vždy projednejte s prodejcem a zvolte vhodný typ keramiky. Důležitou vlastností je protiskluznost, proto všude tam, kde hrozí přítomnost vody, zvolte dlažbu s protiskluzovou úpravou.Protiskluznost dlažeb je označena písmenem R a číslicí. Na terasy a jiné venkovní prostory vybíráme dlažbu z kategorie R9 nebo R10, do interiérů stačí nižší. Požadovaná protiskluznost dlažby v bytech, rodinných domech nebo v chalupách není stanovená normou. Vyšší protiskluznost není nutná, příliš vysoká protiskluznost může omezit snadnou údržbu.

Povrch dlažby
Povrchy keramických dlažeb mohou být neglazované, nebo glazované. Neglazované slinuté dlaždice mají buď hladký standardní povrch, nebo satinovanou a leštěnou úpravu. U glazovaných dlaždic se nabízí základní hladká glazura, reliéfní glazovaný povrch nebo lapované glazované dlaždice (částečné leštění glazovaného keramického povrchu)

Otěruvzdornost a kalibrace

Při nákupu dlažby vždy zohledněte předpokládaný provoz v dané místnosti a podle toho zvolte dlaždice s vhodným stupněm otěruvzdornosti. Tento důležitý parametr glazovaných dlaždic se označuje symbolem PEI 1-5. Čím vyšší stupeň, tím větší provozní zátěž dlažba snese. Pro byty v bytových domech je ideální minimálně stupeň PEI 3. Do předsíní rodinných domů doporučuji min. PEI 4-5 s ohledem na pohyb ve venkovní obuvi a zanášení písku, kamínků či štěrku zvenku.

Dalším důležitým pojmem je kalibrovaná dlažba. Kalibrace je přesné zabroušení hran vypálené hotové dlaždice, které eliminuje přirozené kolísání rozměrů keramiky a snižuje rozměrové tolerance jednotlivých prvků na minimum. Kalibrovanou dlažbu lze i při velkých formátech pokládat s minimální spárou, přibližně 2 mm. Velký formát opticky zvětší prostor, protože tenké spáry neruší hladkou plochu. Méně spár se také lépe udržuje.

Vzhled betonu navozují slinuté glazované rektifikované dlaždice formátu 60 x 60, 30 x 60 cm ze série Betonico se širokou škálou uplatnění v interiéru i na venkovních terasách (RAKO)

Zkušenosti z praxe:

  • Při nákupu obkladů a dlažeb myslete na to, že e-shop rozhodně nenahradí návštěvu specializované vzorkovny, kde si můžete prohlédnut a „osahat“ skutečnou barvu, strukturu povrchu atd.
  • U keramických dlažeb počítejte s materiálovou rezervou 10 až 15 %. Buď ji využijete hned, nebo zůstane pro případné opravy v budoucnu.
  • Kladečské práce svěřte renomované firmě. Pokud provádíte obklady sami, důkladně předem prostudujte návody výrobců keramických obkladů, tmelů, lepidel i řezných nástrojů.
  • Nejpozději před zahájením kladečských prací zkontrolujte kvalitu zboží rozložením do plochy a prověřte sestavení dekorů a obrazců. Dále zkontrolujte jednotnost značení rozměrů a odstínů na kartonech. Nikdy nemíchejte na jednu plochu výrobní šarže s různě označenými odstíny a rozměry.
  • Při pokládce dlaždic na větší plochy (nad 3 x 3 m) nezapomeňte provést dilatační spáry v ploše, kolem nosných a dilatačních částí staveb, zejména na venkovních podlahách, terasách, fasádách a na podlahovém topení.

Text: Adam Krejčík, foto: archiv

logo MessengerPoslat Messengerem