Ať už bydlíme v kamenné chalupě nebo v panelovém domě, vždy se snažíme o totéž – zařídit se pohodlně a útulně. K celkovému dobrému pocitu velmi přispívá podlaha. Musí být teplá a příjemná. Nedocenitelné je přitom kouzlo přírodních materiálů, budete překvapeni, jak dobře se budete cítit obklopeni dřevem.

Dřevěné podlahy

Obývací pokoj je nejfrekventovanější místnost v každém bytě. Sami zde trávíme nejvíce času, zároveň je to prostor, kam vodíme návštěvy. Záleží tedy také na tom, aby nás pokoj přiměřeně reprezentoval. Mezi podlahovými krytinami má výjimečné postavení dřevo, a to především parkety. Na první pohled si příchozí všimne, že jste si dali na designu bydlení záležet.

Parkety, které nevržou

Moderní dřevěné parkety mají po stranách frézované montážní zámky, stejně jako to známe z plovoucích podlah. Znamená to, že při montáži doklapnou k sobě velmi těsně, nejsou pak mezi nimi nežádoucí spáry. Ani časem se nerozeschnou a nezačnou vrzat, pokud je dodržen doporučený postup pokládky. Dnes je na výběr velké množství dekorů, i když mezi dřevinami stále vede dub. Je tvrdý s krásnou kresbou a dá se barvit do různých odstínů. Variabilita je dále dána různými velikostmi parket a také vzory, do kterých se skládají jsou dva: klasický stromeček, a pak francouzský vzor (chevron), který získává pro svou neokoukanost stále větší oblibu.

Dřevěné parkety Barlinek

Povrchové úpravy

Dřevěná podlaha může být povrchově upravena olejem nebo nalakovaná. Olejované dřevo je příjemné na dotyk a má krásný sametový vzhled. Oleje jsou tvrzené a poskytují dřevu dostatečnou ochranu, jen je třeba cca 2 x ročně podlahu natřít novou olejovou vrstvou.

Podlaha v kuchyni

Nemusíte se bát protáhnout dřevěnou podlahu až do kuchyně, pokud máte obě místnosti spojené, bude to pěkné i praktické. Lakované dubové podlahy jsou dostatečně odolné a tvrdé, aby obstály i v kuchyni, kde je podlaha velmi namáhaná. Nabízí se i řešení vydláždit 1 m široký pruh kolem kuchyňské linky a pokojovou podlahu dotáhnout k dlažbě. Nezapomeňte, že dřevěné podlahy nemají být dlouho vystaveny vlhkosti, proto všechny rozlité tekutiny utírejte hned. Také se doporučuje podlepit nohy židlí a nábytku filcovými podložkami, aby se dřevo nepoškrábalo.

Dřevěná podlaha v kuchyni

Kartáčovaná podlaha

Svezte se na vlně poslední módy a zvažte, zda nevybrat kartáčovanou podlahu. Jde o dřevo, které je v poslední fázi výroby záměrně odřené ocelovými kartáči tak, aby dostalo patinu. Podlaha má pak přirozený postaršený vzhled, kresba dřeva plasticky vystupuje z povrchu a výhodou takové podlahy je to, že je odolnější vůči povrchovým škrábancům. Je to tím, že měkčí části dřeva jsou už záměrně vydřené a pak také podlaha sama o sobě není hladká a drobné šrámy na ní nejsou k rozeznání, resp. nevypadají jako chyby.

Nechte si zaslat vzorky

Nejlépe si podlahu vyberete ze vzorníků, které si můžete prohlédnout doma, v místech, kde budete podlahu mít. Ve správném světle a v kombinaci s dveřmi, obložkami i nábytkem, který na ní bude stát. Pokud by vám takový výběr vyhovoval, zde si objednejte vzorník. Šťastnou ruku při výběru!

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem