Nový byt, nová radost, nové možnosti. Nestěhujeme se každý den, proto je potřeba si to náležitě vychutnat. Stěhování nám dává možnost odejít z něčeho starého a zažitého, nechat za sebou vše, co už nechceme nebo nepotřebujeme, a uspořádat si svůj nový životní prostor. A také nakupovat. Udělat si radost, vyrobit si vlastní nábytek nebo sáhnout po osobitých starožitných kouscích. Pojďte s námi postupně projít nejdůležitějšími částmi bytu!

Ložnice jako hlavní téma

Většinu dne strávíme v práci nebo doma v pracovně a zbytek času obvykle věnujeme přípravě jídla, lenošení v obývacím pokoji nebo tím, že o sebe pečujeme v koupelně. Ten nejdůležitější čas však stále připadá na dobu, kterou strávíme spánkem. Tělo se regeneruje, mysl odpočívá a připravuje se na další den.

Aby byl odpočinek kvalitní, musí být kvalitní také prostředí pro spánek. Proto bychom na vybavení ložnice neměli šetřit. Kromě spousty osobních drobností, praktických poliček a úložného prostoru je to postel, která by měla zabírat nejvíce pozornosti. Mezi hlavní kritéria při výběru patří především dostatečný prostor, kvalitní materiál, který nám bude zároveň příjemný, a výška, která nám umožní pohodlné vstávání.

Šetřit bysme neměli ani na matraci. Ta by měla být s ohledem na naše záda dostatečně kvalitní a pro nás pohodlná. Důležitými faktory při výběru matrace jsou váha, věk a výška uživatele. Tu by měla matrace přesahovat alespoň o 30 cm. Šířka by měla začínat na 90-ti cm, u dvoulůžka to může být 80 cm. Výška matrace by měla být alespoň 15 cm, ale může být i vyšší. Při alergiích dejte větší pozor na materiál, jaký vyberete. Matraci vybírejte také s ohledem na rošt.

Šetřit bychom neměli ani na povlečení, které by mělo být pohodlné. Zároveň by mělo být z kvalitního ekologického materiálu. Tím je například len, který v létě příjemně chladí a v zimě dokáže zahřát. Dalším oblíbeným materiálem je bavlna. Vybírat můžete z damašku, bavlněného saténu, renforcé, krepu a dalších. Lze sáhnout i po směsových tkaninách, například s příměsí bambusu.

Obývací pokoj a pohovka

Ať už se s partnerem díváte na televizi nebo hrajete deskové hry, potřebujete dostatek místa, kde budete moct trávit volný čas. Takovému trávení času by měl být obývací pokoj uzpůsoben. Chybět by v něm neměl prostor pro sednutí a odložení nápojů a zákusků. Značnou část místa proto většinou zabírá pohovka, případně křesla nebo taburetky. Vystačíte-li si v obývacím pokoji s posezením, neměli byste na něm šetřit.

Máte-li malé děti nebo domácí mazlíčky, měli byste vybírat z materiálů se snadnou údržbou. Kůže a většina syntetických materiálů se čistí snadno. Přírodní materiály jsou na tom hůře. Pohovku nikdy nekupujte, aniž byste si do ní sedli. V prvé řadě byste se v ní měli cítit dobře.

V neposlední řadě je důležitý také design. Pohovka by se vám měla líbit a měla by ladit se zbytkem místnosti. Zároveň je důležité, aby se vám její styl po půl roce neokoukal. Odrážet by měla především váš vkus, ať už sáhnete po moderních recyklovaných paletách, osvědčeném Bauhausu nebo čalouněné pohovce v barokním stylu.

Kuchyň a jídelní stůl

Láska prochází žaludkem. Mohli bychom říci, že i samotný život. Kuchyň se svou kuchyňskou linkou a úložným prostorem patří mezi nejnamáhanější vybavení bytu. Totéž platí i pro jídelní stůl. V kuchyni trávíme čas několikrát denně. Je to místo, ke kterému máme vztah, kde s láskou připravujeme jídlo pro sebe i druhé a které musí být nanejvýš praktické a snadné na údržbu.

Vybírat bychom měli opět z materiálů, ve kterých se budeme cítit dobře. Přirozené jsou přírodní materiály jako dřevo nebo kámen. Prostor kuchyně by měl být zařízen s ohledem na to, kolik lidí ho pravidelně využívá. Podobná pravidla platí i pro jídelní stůl. Ten by měl být dostatečně velký pro všechny členy domácnosti a zároveň byste se k němu měli vejít i s návštěvou.

Dětský pokoj

Dětský pokoj by měl být směsicí všech předchozích bodů. Prostorem, kde bude dítě spát, kde se bude cítit dobře a bude mít dostatek prostoru pro své vlastní aktivity. Vedle kvalitní postele je třeba koupit kvalitní psací stůl a dostatek úložného prostoru na hračky.

Koupelna

Teď už pojďme do poslední místnosti, a tou je koupelna. Projdeme jí několikrát denně. Hlavní místo by měla zabírat vana nebo sprchový kout, který bude dostatečně prostorný. Druhým důležitým bodem je umyvadlo, ke kterému bychom se měli pohodlně vejít dva.

Finanční limit

Se stěhováním jsou zpravidla spojeny také výdaje. Může se stát, že si v první fázi nebudete moci dovolit vše, co byste si přáli. Spát je ale potřeba, a to kvalitně. Řešením může být sjednání rychlé půjčky online, kterou vyřídíte ještě ten den bez doložení příjmů. Tento typ půjčky je dostupný pro lidi, kteří nejsou zařaditelní do kategorie solventní. Dosáhne na ni tedy třeba i babička v důchodu nebo rodina s nízkými příjmy.

Stejně jako u nábytku nekoupíte bez rozmyslu první kus, který uvidíte, s půjčkami je to dost podobné. Průzkum a porovnání by mělo být předcházet jakémukoliv závaznému kroku, jinak by se vám zařizování bytu mohlo pěkně prodražit. Také si určitě nepůjčujte na věci, které nutně nepotřebujete. Obrovská televize je sice fajn, ale můžete s ní počkat do doby, až si našetříte. Avšak o posteli nebo sporáku to samé říct nemůžete.

Zdroj: Marketingové sdělení

logo MessengerPoslat Messengerem